2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dişlerde Renklenme- Doğru Diş Bakımı ve Diş Beyazlatma
MAKALE #9681 © Yazan Dt.Tuba Uluneke UYGUN | Yayın Ekim 2012 | 5,459 Okuyucu
Dişlerin yapısal olarak kendine has bir rengi vardır. Yenilen yemekler, sigara, çay, kahve, kola, şarap, vişne vs gibi etmenler dişlerde renklenme oluşturmaya başlar. Dişlerin düzenli ve düzgün fırçalanmaması da dişler üzerinde bir tabaka oluşmasına ve daha sarı gözükmesine sebep olur.

Dişlerin daha beyaz gözükmesinin en zararsız yolu her yemekten sonra ama günde en az 2 kere dişlerin bütün yüzeylerini fırçalamak, diş ipi kullanmak, dil ve yanağı da fırçalamaktır. Diş ipi fırça ile ulaşılamayan yüzeyleri de temizler. Diş aralarından ışığın daha rahat geçmesini ve dişlerin daha beyaz gözükmesini sağlar.

Dişin genetik rengi hiç bir ırkta TV reklamlarındaki kadar bembeyaz değildir. Her insanın dişinde sarıya, griye, ya da maviye kayan bir diş rengi tonu vardır. Dişlerin ve ağzın düzenliği temizliği ile dişinizin kendi esas renginde gözükmesi aslında zaten onun beyaz gözükmesidir. Diş beyazlatma tozları, karbonat, tuz vs gibi tanecikli yapılarla ya da limon, sirke gibi asidik yapıda sıvılarla dişlerinizi beyazlatmaya çalıştığınızda dişlerinize zarar verirsiniz. Dişi koruyan mine tabakası aynı zaman da beyaz gözükmesini de sağlar. Siz bu maddelerle mine tabakasının zamanla aşınmasına ve dişinizin daha sarı gözükmesine sebep olursunuz. Minenin dişin koruyucu tabakası olması ve zarar görmesinin diş çürükleri ve hassasiyeti artıracağı da unutulmamalıdır.
Ancak dişlerinizi düzenli fırçalıyor diş ipi kullanıyorsanız ve buna rağmen dişlerinizin beyazlığından memnun değilseniz, yapılacak en güzel şey bir diş hekimine giderek olası diş taşlarınızı temizletmek ve hekim kontrolünde diş beyazlatma yaptırmaktır. Bu beyazlatma işlemi kimyasal ajanlarla yapılıyor olsa da dişe zarar vermemesi için hekim gerekli tedbirleri alacağı ve sonrasında mutlaka dişlerinize koruyucu flor uygulaması yapılacağı için evde kullanacağınız diğer bütün yöntemlerden hem daha etkili hem zararsızdır.

Dişleri fırçalamak sadece fırçayı diş yüzeyine sürmek değildir. Dişin her yüzeyinin temizlendiğinden emin olunmalıdır.

Dişler her zaman diş etinden dişe doğru fırçalanmalıdır. Yani üst dişler yukarıdan aşağı, alt dişler aşağıdan yukarı doğru süpürür gibi. Dişlerin yanak tarafına bakan yüzeyleri, dile bakan yüzeyleri, çiğnemeyi sağlayan yüzeyleri hepsi özenle temizlenmelidir. Dişleri fırçalamaya diş eti ile kesiştiği yerden değil diş eti yüzeyinden başlamak daha faydalıdır.
Dişler fırçalanırken diş eti ile dişin birleştiği yerin az üzerine diş fırçası 45 derecelik bir eğimle yerleştirilmelidir. Diş etinden dişe, kırmızıdan beyaza doğru fırçalama yapılmalıdır. Üst dişlerde yukarıdan aşağı, alt dişlerde aşağıdan yukarı doğru diş etinden başlayarak yapılan bir fırçalama hem diş eti çekilmelerini önlemek hem diş taşı oluşumunu önlemek için en etkili yoldur. Burada dikkat edilmesi gereken, üst dişler yukarıdan aşağı fırçalanırken alt dişler de yukarıdan aşağı fırçalanmamalı ya da alt dişler aşağıdan yukarı fırçalanırken fırça üst dişlere devam edip aşağıdan yukarı fırçalama yapılmamalıdır. Yani sadece üst dişlerde fırça yukarıdan aşağı doğru hareket ederken, sadece alt dişlerde aşağıdan yukarı hareket etmelidir. Dişler fırçalanırken ağız hafif açık olursa, yukarı aşağı fırçalarken diş etine baskı yapılmamış olur. Yani üst dişler yukarıdan aşağı fırçalanırken fırça alt dişlerde diş etini aşağı itmemiş olur. Diş etinden dişe doğru yapılan süpürme şeklindeki fırçalamada amaç diş etinde dişe doğru bir masaj yapılarak dişle arasına giren yemek artıklarını çıkarırken diş eti çekilmesinin de önüne geçmektir.
Her dişin bütün yüzeyinin temizlendiğinden emin olmak için bir dişte yaklaşık 10 sn kadar bir fırçalama yapılmalıdır. Ön dişlerin dile bakan yüzeylerinin temizliğinde fırçayı dik tutmak işinizi kolaylaştırır.

Diş fırçalamaktan sıkılıyorsanız, fırçalamaya başlarken sevdiğiniz bir şarkıyı da içinizden söylemeye başlayın ve şarkı bitinceye kadar fırçalamaya devam edin.
Bastırarak fırçalamak, dişleri temizlemek yerine, ‘fırça çürüğü’ dediğimiz aşınmalara neden olur. Dişlerin mine tabakası aşındığı için, alttaki sarı tabaka ortaya çıkar ve dişler daha sarı gözükür. Ayrıca sert fırçalamak, dişlerde hassasiyete ve diş eti çekilmesine neden olur. İyi fırçalamak; fırçanın sertliğiyle değil, fırçalama tekniğiyle ilgilidir. Genellikle orta sertlikte diş fırçaları kullanılması uygundur. Çok sert fırçalar, dişleri aşındırabilir.
Diş macunu dişlerimizi hem daha kolay fırçalamamızı sağlamak için hem de korumak için üretilmiştir. Fazla kullandığımızda daha çok köpürür ve daha çabuk tükürme ihtiyacı hissederiz. Bu da macunun koruyucu etkisinden yeterince faydalanmamızı önler. Bu yüzden çok az bir miktarda kullanılması daha faydalıdır. Fındık kadar, leblebi kadar, mercimek kadar gibi tabirler gerekli miktarı anlatmak için kullanılabilir.
Diş fırçalamaya başlamadan önce fırçayı ıslatmak hem diş fırçası üzerinde kılların sanki yarısı kadar fırça kılı varmış gibi yetersiz bir temizlik yapmasına, hem macunu daha çabuk köpürterek daha çabuk tükürme ihtiyacı ile daha kısa ve yine yetersiz bir temizlik yapmamıza sebep olur.

Diş fırçalamaya başlamadan önce diş fırçası kuru olmalı fırçayı ıslatmak yerine ağzı suyla çalkalamak tercih edilmeli, az bir miktar diş macunu kullanılmalıdır.

Diş ipi kullanırken, diş etlerine zarar vermeden sadece diş yüzeyini siler gibi temizlemek gerekir. Diş yüzeyine diş ipini yaslayarak diş eti tarafında çiğneme yüzeyine doğru diş yüzeyini silerek kullanmak gerekir. İki dişin arasına diş ipi yerleştirildiğinde her iki dişin de o aralıktaki yüzeyinin temizlenmesi gerekir. Diş ip uzun tutularak her diş arasında kaydırılarak yeni yüzeyi kullanılmalıdır.

Diş etine baskı yapmak, öne arkaya çekiştirmek kanamalara ve diş eti çekilmelerine sebep olabilir. Diş fırçalarken görülen kanamalar, diş eti iltihabının belirtilerinden biridir. Vakit geçirmeden bir diş hekimine başvurmak gerekir. Diş etlerinin, kanamadan dolayı fırçalanmaması sonucu, mevcut iltihabi durum şiddetlenecektir. Kanama olan bölge daha iyi fırçalanmalı ve diş hekimine tedavi için başvurulmalıdır.

Diş beyazlatma için ev tipi ve ofis tipi beyazlatma seçenekleri vardır.

Ev tipi beyazlatmada yüksek konsantrasyonlu kimyasal ajanlar kullanılır. Kişi 5-7-14 gece boyunca dişlerinin üzerine bu jeli sürer. Ancak hekim kontrolü – önerisi olmadan bu sistemlerin kullanılması dişlere ve diş etlerine zarar verebilir, dişlerde hassasiyet oluşabilir.

Ofis tipi diş beyazlatmada yine kimyasal ajanlar kullanılır ancak oranları daha düşüktür.
Ofis tipi beyazlatmada ışıklı (lazerli) ve yeni geliştirilen ışıksız sistemler vardır.
Işıklı beyazlatma sisteminde diş üzerine beyazlatma ajanı sürülür ve ışık tutulur. Bu ışık seansları 10 dakikalık 4 seferde tamamlanır. Diş eti koruma bariyeri uygulaması ile birlikte ortalama 50-60 dakikalık bir zaman alır. Sonrasında diş yüzeyine flor sürmek faydalıdır. Dişte hassasiyete sebep olabilir.

Işıksız yeni sistemlerde, kullanılan ajanın oranı artırılmadan etkinliği yükseltilmiştir. Işıklı sisteme avantajı, lazer kullanılan ajanın etkinliğini artırırken dişte ısı artışına sebep olur,kimyasal ajanın konsantrasyonu daha yüksekmiş gibi etkilemesine sebep olur. Bu da dişte hassasiyeti artırır. Seans süresi diş eti bariyeri uygulaması ile birlikte en fazla 40-45 dakika gibi bir zamanda biter. Ofis seansı sonra ev tipi beyazlatma ajanlarında daha düşük oranlı ev devam kiti uygulaması vardır. Bu evde devam kiti ulaşılan rengin ömrünü uzatır, bir miktar daha ağarma sağlar.

Bir de canlılığını yitirmiş dişlerde renk kaybı durumu vardır. Diş üzerine gelen bir darbe ya da kanal tedavisi sonucu daha sarı ya da siyah bir renge dönebilir. Bu durumda dişin içerisine yerleştirilen bir ilaç 5-7 gün bekletilerek dişin renginin açılması sağlanabilir.
Dişler kendilerini yenileyen gelişmeye devam eden organlardır. Bu yüzden ister istemez bir süre sonra dişlerde kendi rengine dönme olacaktır. Bu süre ne kadar uzun olursa beyazlatma o kadar başarılı olmuş kabul edilir, henüz tamamen kalıcı beyazlatma sağlayan bir sistem üretilmemiştir.

Özellikle ilk hafta çay, kahve, kola, vişne, şarap, sirke, kırmızı biber, tarçın nane gibi renk bırakan baharatlar ve özellikle sigara kullanılmamalı, salçadan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Sonraki süreçte de hem rengin korunması hem genel sağlık açısından çay, kahve, kola gibi ürünlerin daha az tüketilmesi, tüketildiğinde hemen arkasından su içerek diş yüzeyinde kalmasının önlenmesi, sigara tüketiminin bırakılması en azından azaltılması diş beyazlatmanın ömrünü uzatacaktır. Diş fırçalama ve diş ipi kullanımının önemi zaten bilinmektedir.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Dişlerde Renklenme- Doğru Diş Bakımı ve Diş Beyazlatma" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Tuba Uluneke UYGUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Tuba Uluneke UYGUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tuba Uluneke UYGUN Fotoğraf
Dt.Tuba Uluneke UYGUN
İstanbul
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Tuba Uluneke UYGUN'un Yazıları
► Dişlerde Çapraşıklığın Nedenleri ve Tedavisi PDF Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU
► Dişlerde Erozyona Neden Olan Faktörler Dt.Burcu PEŞKİRCİOĞLU
► Diş Beyazlatma Dt.Songül MİRZAOĞLU
► Diş Beyazlatma Dt.Mesut MUTLU
► Tek Diş Beyazlatma Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU
► Diş Beyazlatma Dt.Murat KANLI
► Diş Beyazlatma Dt.Osman NURSAL
► Dişleri Beyazlatma Dt.Aykut TAŞKIN
► Lazerle Diş Beyazlatma Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Dişlerde Renklenme- Doğru Diş Bakımı ve Diş Beyazlatma' başlığıyla benzeşen toplam 71 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ağız Kanserleri PDF Eylül 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:56
Top