2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Demir Eksikliği ( Kansızlık) ve Beslenme
MAKALE #9688 © Yazan Dyt.İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ | Yayın Ekim 2012 | 73,348 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ( KANSIZLIK) VE BESLENME

Demir eksikliği anemisi vücudunuzda yeterli demir bulunmadığında oluşur. Demir önemli bir mineraldir çünkü vücut demiri hemoglobin yapımında kullanır. Hemoglobin kırmızı kan hücrelerinin bir parçasıdır ve bütün vücuda oksijen taşır. Yeterli demir olmadığında, kırmızı kan hücreleri küçülür vesayısı azalır. Vücudunuzda daha az hemoglobin olduğunda organlar işlevini sürdürmek için yeterli oksijeni alamaz.

Kadınlar ve kronik hastalıklara sahip kişiler daha çok anemi riski taşımaktadır. Anemi kalıtsal ( genetik geçişli) olabilir. Çocuklu bayanlar demir eksikliğine dayalı anemiye daha yatkın olurlar çünkü gebelik dönemi demir ihtiyacının en yüksek olduğu dönemdir. Yaşlılarda da zayıf beslenme düzeni ve diğer sağlık problemlerinden dolayı anemi riski daha fazladır.

Aneminin bir çok tipi var. Hepsinin sebepleri ve tedavileri farklıdır. Demir eksikliği anemisi ( en sık görülen anemi) ilaç veya diyet ile düzeltilebilir. Bazı anemiler normal kabul edilir. ( örneğin gebelik döneminde oluşan ) Bazı anemiler ise yaşam boyu sürecek sağlık problemlerine yol açabilir.

.Demirin vücutta miktarının az olmasının sebepleri :

Ağır, yoğun mensturasyon kanamaları
Besinlerle yeterli demir mineralinin alınmaması. Bu durum genellikle demire çok ihtiyacı olan bebeklerde, gelişme çağında ve hamilelik döneminde görülebilir.
Vücut içi kanamalar. Bu kanamalar ülser, hemoroid veya kanser sonucu oluşmuş olabilir. Düzenli aspirin kullanımı da kanamalara yol açabilir.
Vücutta demir emilim bozukluğu. Bu durum çölyak hastalığında veya mide- barsağın bir kısmı alınmışsa görülebilir.

Demir Eksikliği Semptomları

Anemi semptomları aneminin tipine göre farklılık gösterebilir. Semptomlar başlangıçta hissedilemeyebilir çünkü vücutta yavaş yavaş gelişir. Hatta iyice kötüleşmeden fark edilmeyebilir bile. Anemi kötüleştikçe :

Kolaylıkla güçsüzlük ve yorgun hissetme
Başağrısı
Çabuk yorulma
Baş dönmesi, göz kararması
Hırçınlık, huzursuzluk
Yüzde ve deride solgun görünüm
Nefes kesilmesi
Konsantrasyon bozukluğu

Demir Eksikliği Tedavisi

Doktorunuz muhtemelen kansızlığı iyileştirmek için size demir ilaçları verecektir. Bir çok kişi kapsülleri kullanmaya başladıktan birkaç gün sonra kendini daha iyi hissetmeye başlar. İyi hissetseniz bile ilaçları almayı bırakmayın. Demir depolarınızın dolması için ilaçların birkaç ay kullanılması gerekmektedir. Eğer sizde kansızlık olduğunu düşünüyorsanız kendi kendinizi tedavi etmeye kalkmayın. Doktorunuz önermeden demir hapları kullanmayın. Eğer doktora danışmadan kullanırsanız, kanınızda demir seviyeleri gereğinden fazla yükselebilir, bu durum demir zehirlenmesine yol açabilir. Kansızlığınız belki ülser veya kolon kanseri gibi ciddi bir problemden dolayı oluşuyor olabilir. Bu gibi r problemler haplardan daha farklı şekilde tedavi edilmelidir.

Demir haplarını C vitamini takviyesi veya C vitamini ihtiva eden besinlerle alırsanız vücutta kullanımı çok daha iyi olur. C vitamini içeriği yüksek besinler kuşburnu,maydanoz, yeşil sebzeler,turunçgiller ve patatestir. Demir haplarını süt,kafein içeren besinler ( çay, yeşil çay gibi) posası yüksek besinler ve antiasitler ( mide ilaçları ) ile birlikte almayınız.

Demir eksikliği tedavisi için mutlaka bir hematologla görüşünüz.

Demir eksikliği anemisinden korunmak için, ihtiyacınız olan demiri yeterli miktarda içeren besinleri düzenli tüketmelisiniz. Demirden zengin besinler kırmızı et, yumurta, tam tahıllı ürünler ve demirle zenginleştirilmiş besinlerdir.

Günlük Demir İhtiyacı
Kadınlarda
12-18 yaş arası
20 mg
19-30 yaş arası
22 mg
30-60 yaş arası
15 mg
60 + için
10 mg
Gebelik dönemi için ek
+ 20 mg
Emzirme dönemi için ek
+ 5 mg

Erkeklerde
12-18 yaş arası
15 mg
19-60 yaş arası
10 mg
60 + için
10 mg

Demir İçeren Besinler

Demirin en iyi kaynakları : Kırmızı etler, organ etleri,yumurta, tahıllar, KB, yağlı tohumlar, koyu yeşil yapraklı sebzeler

Aşağıda besinlerin 100 gramlarında bulunan demir miktarları listelenmiştir :

Koyun eti: 1,3 mg
Dana eti: 3 mg
Sığır eti : 2,9 mg
Hindi eti : 1,4 mg
Tavuk eti : 0,9 mg
Beyin : 2,4 mg
Böbrek : 7,6 mg
Dalak : 10,6 mg
Karaciğer : 8,4 mg
Kabak çekirdeği : 10 mg
Ayçiçeği çekirdeği : 7,1 mg
Bakla ( iç) : 7,1 mg
Barbunya : 6,4 mg
Börülce : 5,8 mg
Ceviz : 3,1 mg
Antep fıstığı : 7,2 mg
K.fasulye : 7,8 mg
Mercimek :6,8 mg
Nohut : 6,9 mg
Soya fasulyesi : 8,4 mg
Kuru erik : 3,9 mg
Erik pestili : 4,4 mg
Hurma : 3 mg
Kuru incir : 3 mg
Kuru kayısı : 5,5 mg
Kayısı pestili :5,3 mg
Kuru üzüm : 3,5 mg
Asma yaprağı :3,9 mg
Ebegümeci : 12,7 mg
Hindiba otu : 3,1 mg
Ispanak : 3,1 mg
Maydanoz : 6,2 mg
Taze nane : 8 mg
Roka : 9,5 mg
Yumurta ( sarısı) : 5,6 mg
Üzüm pekmezi : 10 mg
Tahin helvası : 9 mg
Bulgur : 4,7 mg
Soya sosu : 4,8 mg
Kakao : 11 mg
Kekik : 124 mg
Kuru maydanoz : 98 mg

Kansızlığı olanlar için örnek menü

Sabah : Çok açık çay ( + limon) veya 1 bardak taze sıkılmış meyve suyu
1 adet haşlanmış yumurta ( 10 dakikadan fazla pişirilmeyecek)
Peynir
1 yemek kaşığı üzüm pekmezi
Zeytin
Domates-dereotu-maydanoz
Ekmek (kepek ekmeği hariç)

Kuşluk : 5-6 adet gün kurusu veya 4 yemek kaşığı siyah çekirdekli üzüm

Öğle : 1 porsiyon kırmızı et ( en az 150 g, pişmiş) , tavuk ,balık veya kurubaklagil yemeği ( nohut, mercimek vb..)
Yeşil yapraklı sebzelerden oluşan bol salata
Ekmek veya pilav/makarna

İkindi : Meyve + süt veya yoğurt

Akşam : Çorba
Parça etli sebze yemeği veya 1 porsiyon kırmızı et / tavuk / balık
Yeşil yapraklı sebzelerden oluşan bol salata
Ekmek veya pilav /makarna

Gece : Meyve + yoğurt veya süt .

**Kırmızı et ile birlikte yoğurt, ayran vb.. süt ürünleri tüketilmemelidir. Çünkü süt ürünleri demir emilimini olumsuz etkiler. İki besin grubunu tüketirken aradan en az 2 saat geçmesine özen gösterin.

** Örnek menüde miktarlar belirtilmemiştir. Kansızlık probleminiz varsa beslenme ve diyet uzmanınızdan size özel kansızlığa yönelik beslenme programı hazırlamasını isteyiniz.

Diyetisyen İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Demir Eksikliği ( Kansızlık) ve Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     38 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ Fotoğraf
Dyt.İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ'nün Yazıları
► Kansızlık ( Anemi) ve Beslenme Dyt.Nurcan BIÇAKCI
► Gebelikte Kilo Alımı ve Kansızlık Dyt.Aysen ARICAN ÖZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Demir Eksikliği ( Kansızlık) ve Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 87 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kilo Almak İçin Öneriler ÇOK OKUNUYOR Şubat 2008
◊ Bayramda Kilo Almayın Ağustos 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:34
Top