2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Epilepsi (Sara) Nöbeti Geçirmekte Olan Hastaya Nasıl Yardım Etmeliyiz?
MAKALE #9701 © Yazan Prof.Dr.Burhanettin ULUDAĞ | Yayın Ekim 2012 | 8,031 Okuyucu
Epilepsi (Sara) nöbeti geçirmekte olan biriyle karşılaştığımızda, veya biri yanımızda epileptik bir nöbet geçirirse en başta yapmamız gereken şey sakin olmak yani telaşa kapılmamaktır. Size hiç bitmeyecek gibi gelen nöbet aslında en fazla 2-3 dakika sürecektir. Eğer kasılmalar 3 dakikadan daha uzun sürüyorsa veya biri bitip diğeri başlıyorsa yapacağınız şey hemen 112 Acil Servisi aramak olmalıdır. İlk kez bir epileptik nöbet geçiren kişiyi görüyorsanız, gerçekten ürkütücü olabilir. 40’ın üzerinde epileptik nöbet tipi vardır, ama biz epilepsi dediğimizde çoğunlukla anlaşılan eskiden grand-mal şimdilerde jeneralize tonik ve klonik nöbet denilen epileptik nöbet türüdür.

Tipik bir jeneralize tonik klonik nöbet nasıl olur?


Bu epilepsi türünde hasta aniden taş gibi kasılır, eğer ayakta ise ağaç devrilir gibi yere düşer, bu esnada yaralanabilir. Tüm vücudun, çenenin kasılmış olduğu bu döneme tonik dönem denir. Bu dönemde boğazdan çığlık gibi bir ses çıkar. Hasta dilini ve yanağını ısırabilir. Hasta dilin ucunu değil yanlarını ısırır. Bir kaç saniye süren bu dönemin ardından hastanın kolları vucuduna doğru çekilir, bacaklar dümdüz bir durumdan, karına doğru çekilmiş hale gelir. Hemen takibinde kol ve bacaklarda şiddetli titreme ve sarsıntı başlar. Bu döneme de klonik dönem denir. Nöbetin başlangıcında titreme çok hızlı iken sonra giderek yavaşlar. Sonunda kol ve bacaklardaki kasılma biter. Hasta bu sırada idrarını kaçırmış olabilir. Hasta bu kasılmalı dönemde nefes alamadığından dudakları morarır. Kasılmalar bittikten sonra derin nefes alma çabası ile gürültülü solunuma başlar. Bu sırada ağızda birikmiş olan salya, dilini veya yanağını ısırmasına bağlı kan gibi maddeler ağızda köpürür ve hastanın ağız kenarından pembe renkli bir köpük gelir. Hasta soluk alıp verdikçe dudaklarının rengi açılır. Tüm nöbet sırasında hastanın gözleri açık veya kapalı olabilir. Kasılmaların bittikten sonra hasta bir süre kendine gelemez, bilinçsiz bir şekilde uykuya eğilimli olur. Bu süre nöbetten nöbete veya kişiden kişiye değişir, 5-10 dakikadan saatler süren bir süreci kapsayabilir.

Peki bu nöbet sırasında ne yapmalıyız, veya hastaya nasıl yardımcı olmalıyız?

*Eğer nöbeti erken farkedebilirsek hastanın yere düşmesini engelliyerek veya yavaş düşmesini sağlayarak yaralanmasına engel olabiliriz.
*Nöbet sırasında hastanın civarında bulunan ve onun yaralanmasına neden olabilecek mobilya veya diğer eşyaları uzaklaştırmalıyız.
*Eğer biz yetiştiğimizde hasta nöbet geçirir durumda ise hastanın ağzında biriken salya ve sıvıların solunum yolu yerine dışarı akmasını sağlamak üzere bir yanına doğru çevirmeye çalışmalıyız. Eğer bu sırada hasta dilini ısırmışsa çok sert olmayan bir nesne ile dilini dişlerin arasından kurtarmaya çalışabiliriz. Ancak bu sırada hastanın dişlerine ve çenesine zarar vermemeye özen göstermeliyiz. Belki en iyisi bu çabaya hiç girmemektir.
*Hastayı yan çevirdikten sonra gömleğinin yakasını solunumu rahatlatmak için açabilirsek iyi olacaktır.
*Nöbet sırasında hastanın üstüne çıkmak veya kasılmasın diye kolunu bacağını tutmak hastaya zarar verebilir, kemik veya eklemlerin zarar görmesine yol açabilir.
*Nöbet sırasında veya sonrasında hastaya ayılması için soğan, amonyak, kolonya ve benzeri şeyler koklatmamalıyız. Hasyatay hiç bir yararı yoktur, nöbeti durduramaz.
* Nöbet sırası veya sonrasında hastanın başını ıslatma, uyandırmaya çalışma gibi uğraşılara girmeyiniz. Yararı olmaz. En iyisi hastanın bilinci yerine gelene kadar istirahat etmesini temin etmektir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Epilepsi (Sara) Nöbeti Geçirmekte Olan Hastaya Nasıl Yardım Etmeliyiz?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Burhanettin ULUDAĞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Burhanettin ULUDAĞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Burhanettin ULUDAĞ Fotoğraf
Prof.Dr.Burhanettin ULUDAĞ
İzmir
Doktor "Nöroloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Burhanettin ULUDAĞ'ın Makaleleri
► Epilepsi (Sara Hastalığı) Prof.Dr.Orhan ŞEN
► Epilepsi (Sara) ve Guatr Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Epilepsi : Epilepsi Tipleri ve Tedavi Prof.Dr.Safiye BİLGİN
► Epilepsi ve Tedavisi Prof.Dr.Hasan Çağlar UĞUR
► Epilepsi ve Uyku Prof.Dr.Safiye BİLGİN
► Epilepsi Cerrahi Tedavisi Prof.Op.Dr. Cem ATABEY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Epilepsi (Sara) Nöbeti Geçirmekte Olan Hastaya Nasıl Yardım Etmeliyiz?' başlığıyla benzeşen toplam 91 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Gece Bacaklara Giren Kramp ve Kasılmalar ÇOK OKUNUYOR Haziran 2011
► Yanan Ayak Sendromu Mayıs 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:27
Top