2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Papağanlarda Rutin Bakım
MAKALE #9722 © Yazan Vet.Hek.Akif DEMİREL | Yayın Ekim 2012 | 4,809 Okuyucu
En iyi tıp uygulaması hem insan hekimliğinde hem hayvan hekimliğinde önleyici tıbbi uygulamlardır. Kuşlar hastalıklarını saklama konusunda oldukça başarılı hayvanlardır. Siz kuşunuzda bir şeylerin doğru gitmediğini , bir problem olduğunu anladığınızda emin olun o hastalığın kuşunuzda en az 15 günlük bir geçmişi vardır. Çünki hastalalıkar birden bire ortaya çıkmamaktadır. Her hastalığın bir kuluçka süresi vardır. Bu süre içerisinde hastalık kuşun tüm vücuduna yayılmış ve bulgular ortaya çıkmıştır. Bunun üzerine eşten dostan tavsiye aranırken ya da kulaktan dolma bilgilerle ya da Doktor Google dan bulunan tavsiyelerin uygulanması ile hasta hayvanın daha da stresli bir hale getirilmiş olmasını da sanırım takdir ediyorsunuzdur. Hasta kuş tedaviye geldiğinde minumum 20 günlük bir hastalık geçmişi vardır. Bu noktadan sonra bu hayvanlara yardım edebilme olasılığıoldukça azalmaktadır. Bu yüzden kuşlarınızda herhangi bir hastalık ortaya çıkmadan önce yapılması ve alınması geren önlemler konusunda bir makale yayınlıyorum. Umarım site üyelerine faydalı olur.

Bir çok kuş sahibi , kuşlar dahil tüm evde beslenen hayvanların da ilk satın alındıklarında ve devamında her yıl veteriner hekimler tarafından kontrol ve muayenelerinin yapılması gerektiğini duyduklarında şaşırmaktadırlar. Kuşlarınızın uzun süre sağlıklı yaşamaları için yılda en az bir defa veteriner hekim kontrolünden geçmesi gerekmektedir. En önemli kontrol kuş ilk satın alındığında yapılması gereken kontroldür. İlk kontrolde veteriner hekim kuşunuzun genel fiziki muayenesini yaparak hayvanın sağlık durumunu ve herhangi bir hastalık taşıyıp taşımadığını tespit edecektir. Bu ilk muayene esnasında bir veya bir kaç test yapılması kuvvetle muhtemeldir.


Bu ilk muayene esansında aynı zamanda kuşunuzun beslenmesi , bakımı ve yapmanız ya ya da yapmamanız gerekenler konusunda size bilgi verilecektir.


Kuş Sağlık Taramalarının bölümleri : Her hekimin kendine özgü bir protokolü vardır. Aşağıda belirtilen işlemler ve testler kuşlarınızın sağlıklı bir hayat geçirmeleri için önemlidir. Kuş sağlığı ile ilgilenen çoğu veteriner hekim röntgen, mikroçip uygulaması ( bazı kuşların bu işlem için kısa süreli olarak gaz anestezisi ile sakinleştirilmesi gerekebilir) tavsiye edebilir. Modern tıp bugün kuşların güvenli olarak anesteziye alınmalarını sağlayacak ekipman ve ilaçları veteriner hekimlerin hizmetine sunmaktadır. Anestezi kuşlardaki stresi minimale indirecektir.


Fiziki Muayene : Her tarama genel bir muayene ile başlar. Muayene esnasında hekim kuşun ağırlığını alacak ve bunu dosyasına kaydedecektir. El ile muayenede vücudun değişik bölgeleri kontrol edilerek anormallik var ise bunlar tespit edilir. Problem saptanırsa ileri tetkikler yapılması gerekliliği tarafınıza bildirilir. Aynı zamanda tırnak , kanat ve gaga bakımı konusunda bilgi verilir .Kuşların kaçmasını engellemek için kanat uçlarının profesyonelce kesilmesi gerekebilirj. Profesyonelce yapılmayan kanat kesimleri kuşlarda denge bozukluğuna ve vücut tüylerine zarar vermelerine neden olur.Kanat ayarlaması yılda 2-4 defa yapılabilir. Hayvanların tünek üzerinde olması gibi tünekleyebilmeleri için tırnak bakımlarının rutin olarak yapılması gerekir.


Kan Testleri


Nasıl bizler hasta olduğumuzda hekimlerimiz bizden bazı kan testleri istiyorlarsa biz veteriner hekimler de kuşlar ve diğer evcil hayvanlarda organ fonksiyonlarını tespit edebilmemiz için bazı testleri yapmak zorundayız. Erken taramalarda ilk istenilen testler total kan sayımı ( kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin yeterli olup olmadığı ya da tehlike arz edecek şekilde yükselmiş olup olmadığının tespiti için gerekir ) ve kimyasal testler ( karaciğer ve böbrek fonksiyonlarının belirlenmesi ) ile genelde bir hastalık olup olmadığını tespit için istenilen testleri
( kolesterol, trigliseritler ve kalsiyum seviyesi) içerir.


Özel Testler : Hasta olsun olmasın bazı hayvanlarda ek testlerin yapılması gerekebilir. Bunlar Chalamydia ( Aynı zamanda Psittacosis olarak da anılır ve diğer kuşlara ve insanlara da bulaşabilir) , Psittacine Beak and Feather Disease ( Papağangillerin Gaga ve Tüy Hastalığı: Viral öldürücü bir hastalık ) , Avian Herpes Virus, Polyoma Virus ve Avian Influenza Virus testleridir. Bu hastalıkların sağlıklı görünen kuşlarda da gizli olarak bulunabildiği akıldan çıkarılmamalıdır.



Dışkı Muayenesi : Kuşların barsaklarında yaşayan parazitlerin ( koksdia , yuvarlak kurtlar ve tenyalar ) tespiti için dışkının mikroskopik olarak muayenesidir


Mikrobial testler : Normalde Kuşların bazı bakterileri vücutlarında kendilerine hiç bir zarar vermeden taşıdıkları bilinmektedir. Bazı bakteriler de vardır ki kuşların vücutlarında hiç bulunmamalıdırlar. Bu bakterilerin varlığı kuşların Konha ( gaga altında ağız içerisindeki yarık ) ve cloaca ( kuşun anal bölgesine verilen isim) dan alınan örnekler özel bir boya ( gram boya ) ile boyanarak tespit edilir. Bu bakterilerin varlığı tespit edilirse derhal önlem almak gerekir.


Röntgenler : Röntgenler biz veteriner hekimlere kuşlarınızın iç organlarında herhangi bir büyüme/ küçülme , şişlik , yabancı cisim , karın boşluğunda sıvı olup olmadığı ve kemiklerle eklemleri hakkında bilgi verir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Papağanlarda Rutin Bakım" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Akif DEMİREL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Akif DEMİREL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Akif DEMİREL Fotoğraf
Vet.Hek.Akif DEMİREL
İstanbul
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Akif DEMİREL'in Makaleleri
► Kedilerde Bakım ve Beslenme Vet.Hek.Azem GÜNER
► Ameliyat Öncesi ve Sonrası Bakım Prosedürleri Vet.Hek.Hakkı Seçkin ÇETİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Papağanlarda Rutin Bakım' başlığıyla benzeşen toplam 29 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:36
Top