2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sağlığınız İçin Sahte Diş Hekimine Gitmeyin
MAKALE #9726 © Yazan Dt.Tuba Uluneke UYGUN | Yayın Ekim 2012 | 3,759 Okuyucu
Sahte diş hekimliğinin tarihi Türkiye’de diş hekimliği tarihi kadar eskidir. Hiç bir bilimsel teorik ve pratik bilgi kazanılmadan, diş hekimlerinin aldığı zorunlu ve zorlu eğitimlere girmeden sadece gördüğünü yapmak şeklinde kolaycı bir yolu seçen bu insanlar yıllardır insan sağlığı ile oynamakta, can kayıplarına sebebiyet vermektedirler.

Diş hekimi olmayıp sahte diploma hazırlayanlar, diş teknisyeni iken hasta bakanlar, üstelik yakalanmamak için bunu evlerde yapanlar, hatta diş hekimlerinden diplomalarını kiralayanlar bile var maalesef ülkemizde. Ortalıkta sahte diş hekimliği yapan insanlar ne meslekten olursa olsun sizin sağlığınızı tehlikeye atıyor. Kendiniz sahte diş hekimine gitmeseniz bile sahte diş hekimine giderek hepatit kapan birisi ile aynı berbere gidip traş olduğunuzu ya da aynı kuaförde manikür yaptırdığınızı düşünün. Yada çocuklarınız.. Sahte diş hekimine gidip hepatit kapan bir çocuk ve sizin çocuğunuz oynarken düşse elleri kanasa sonra o yerden kalkabilmek için elele tutuştuklarında alın size hepatite yakalanma riski..

Sahte diş hekimleri, diş hekimlerinin aldığı hekimlik eğitimi almadıklarından dişlerin sinirleri nerededir, ağrıyan bir dişe ne zaman ne yapılması gerekir bilmezler. İnsan anatomisini de diş anatomisini de bilmedikleri için hasta sağlığında çok ciddi sıkıntılara neden olurlar.

Örneğin, kanal tedavisi olması gereken bir dişe sinirleri alınmadan kaplama yapıp yüzün şişmesine sebep olurlar. Bu yüzden o kaplamaların sökülüp kanal tedavisi sonrası yeniden yapılması gerekir. Bu da daha ucuza işi halletmeye çalışırken kişiye ağrı, yüzde şişlik, başta müdahale edilse kullanılmasına gerek kalmayacak bir antibiyotik kullanımı ve tabi ki yeni dişin maliyeti olarak geri döner.

2009 yılında meydana gelen bir olayda Kayseri'de, diş hekiminin 'apseli' diye çekmediği dişi, diş teknisyeni morfin vurup çekti. Dişi çekilen genç bir hafta sonra hayatını kaybetti
Sinan Kahraman, apse yapan dişini tedavi ettirmek için bir hafta önce diş hekimine gitti. Ancak muayene ettirdiği apseli dişi, çekilmedi. Bunun üzerine, bir diş hekiminin yanında diş teknisyeni olarak çalışan sahte diş hekimine gitti. Kahraman, dişinin bu sahte diş hekimi tarafından çekilmesinin ardından ağırlaşınca, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı. Yoğun bakıma alınan Kahraman 17 Kasım 2009 sabahı hayatını kaybetti. Bu olaya sebep olan sahte dişçinin daha önce de yetkisi olmadığı halde bir hastanın dişine müdahale ettiği için gözaltına alındığı öğrenildi. Oğlunu kaybetmenin acısını yaşayan Naim Kahraman, sahte dişçinin 20 lira için oğlunu ölüme götürdüğünü iddia ederek, "Oğlumu ilk muayene eden diş hekimi, dişi apseli olduğu için çekmemiş. Oğlumun ağrısı devam edince ağabeyi Yasin ikinci diş doktoruna götürmüş. Aslında diş hekimi olmayan Y.Ü. adlı teknisyen, oğluma morfin vurup dişini zorla yarım saat uğraşarak çekmiş. Oğlum daha sonra fenalaştı. Sahte diş hekiminden ve diplomasını vererek iş yerini çalıştıran diğer diş hekiminden davacıyım" diye konuştu.
http://www.ntvmsnbc.com/id/25022290
http://www.medimagazin.com.tr/dis-hekimi/genel/tr-dis-cekimi-sonrasi-olume-hapis-cezasi-3-24-33745.html

Bu gibi durumlar önceki yıllarda da çok yaşanmıştır, hala da yaşanmaya devam etmektedir. Örneğin Nallıhan da sahte diş hekimlerinin sebep olduğu bir diğer olay da diş çekimi sonrası durmayan kanama ile bir kişi hayatını kaybetmesi idi.
http://www.bolununsesi.com/icerik/haber.asp?id=16093

Daha az para vermek için, ya da işinizin daha çabuk bitmesi için canınızdan olmaya değer mi?
Sahte diş hekimlerinin bulaşıcı hastalıklardan korunma ile ilgili ne eğitimleri ne de çabaları vardır. Hepatit, AİDS gibi hastalıkların yaygınlaşması sahte diş hekimleri ve onlara gitmeye devam eden halk yüzünden olmaktadır.
Sahte diş hekimine gidenlerin bahaneleri genellikle buralarda işlerini daha ucuza ve daha kısa sürede yaptırabilmeleri. Oysa bu ucuzluk ve kısa süre özensizlik, bilgisizlikten ve ciddi maliyetli sterilizasyon cihazları bulundurmamalarından kaynaklanmaktadır. Bir diş hekimi hastasına zarar vermemek, ona en iyi şekilde hizmet verebilmek için en iyi kalite ürünlerle çalışmakta, doğru teşhisi koyabilmek için gerekli testleri yapmaktadır. Sahte diş hekimi ise hastaya uyguladığında sonucunun ne olacağını düşünmeden malzeme seçimi yapmakta, hastanın belki o anki şikâyetini geçirmekte ama daha büyük sorunlara davetiye çıkarmaktadır.

Sağlığınız, canınız, sevdiklerinizin hayatı,sağlığı için sahte diş hekimine gitmeyin ve gidilmesini önleyin. Gittiğiniz yerde duvarda sağlık bakanı tarafından onaylı diş hekimi diplomasına dikkat edin. Ortamdan şüphelendiğinizde mutlaka il-ilçe sağlık müdürlüklerine haber verin. Diş teknisyenleri diş hekimi değildir, karıştırmayın.
Kendinize de saygı gösterin, size hizmet verebilmek için yıllarını vermiş diş hekimlerinin emeğine de saygı gösterin sahte diş hekimlerine gitmeyin, bildiklerinizi şikayet edin ki insan sağlığı ile daha fazla oynayamasınlar.

Bazı yerlerde bu sahte diş hekimleri o kadar güçlenmişler ki, halkı korkutup sindirerek çalışmaya devam etmekteler. Bu kişileri devlete ilettiğinizde, bulunduğunuz yerdeki sağlık mercilerinden cevap alamayacağınızı düşündüğünüzde direk sağlık bakanlığına hatta BİMER(Başbakanlık İletişim Merkezi)’e web sitesi üzerinden şikayetinizi isim vermeden bile bildirdiğinizde hak ettikleri cezayı alacaklardır.

Sahte diş hekimlerine karşı olan sadece gerçek diş hekimleri ve diş hekimleri meslek kuruluşları değildir. Devlet de bu gözü dönmüş sahtekarlara karşı çeşitli tedbirler almaktadır. 1944 ve 1950 yıllarında sahte diş hekimlerine verilen cezalar arttırılırken günümüzde Avrupa birliği uyum süreci sebebiyle bu cezaların giderek düşürülmesi istenmiştir. Ancak yapılan son çalışmalar ve sahte diş hekimlerinin sebep olduğu sonuçlar görüldükçe sahte diş hekimlerine verilen hapis cezasının daha da düşürülmesi, Türk Diş hekimleri Birliği ve Diş hekimleri odalarının girişimleri ve sağduyu sahibi milletvekillerinin duyarlılığı ile bir kez daha engellenmiştir.

Sahte diş hekimine gitmenin daha ucuz değil aslında daha pahalıya mal olduğunu insanlar fark ederse, sahte diş hekimleri zaten halktan gelen bir tepki ile çökecektir. Bunun için herkesin bilinçlenmesi gerekmektedir.
Gittiğiniz yerin sahte diş hekimi olduğunu nasıl anlarsınız:
• Duvarda sağlık bakanı tarafından onaylanmış doktorun kendisine ait diploması olmalı
• Ortamın ve aletlerin temizliği size bir fikir verebilir
• Hekim olduğunu iddia eden kişinin konuşması tavırları size fikir verebilir
• Size uygulanan ‘tedavi’ size fikir verebilir
Aslında zaten sahte diş hekimine gidenler genel olarak nereye gittiklerini bilerek gitmektedirler.

Burada önemli olan sahte diş hekimlerine gitmenin hem kendi sağlığını hem çevrenizdekilerin sağlığını riske attığını bilmek ve önemsemektir.

Hizmet sektörleri içerisinde sağlık hizmetleri hastaların tüketici bilincinin en az olduğu sektördür. Diş hekimleri halkın ağız sağlığını çağdaş ülke insanları ile aynı seviyeye çıkartmak için hizmet verirken sahte diş hekimleri ise ölümcül hastalıklar olan hepatit, AIDS ve diğer bulaşıcı hastalıkları onlara giden hastalara bulaştırmaya devam etmektedir.
Teknolojik ve bilimsel gelişmeleri ve yasal düzenlemeleri takip ederek hijyenik ve tıbbi koşullara uygun hizmet yerleri açan diş hekimlerine karşın sahte diş hekimleri, yasaları ihlal ederek uygun olmayan çalışma alanlarında, bazen “çantacı” olarak halkın diş ve genel sağlığına zarar vermektedirler.
Bu çantacı diş hekimleri, ellerinde sünnetçi çantası gibi bir çanta, diş çekimi aletleri, diş protez malzemeleri taşırlar. Dişi çekten sonra sadece bir havluya silip bir sonraki diş çekimine giderler. Ellerinde hazır yapılmış protezler vardır, gezdikleri yerlerde hepsini denetip uygun olanı hastaya verirler. Yani o ağza takılan diş satın alandan önce kim bilir kaç kişinin daha ağzına girip çıkmıştır.
Sahte diş hekimliği sorunu; bizim için halk sağlığının korunması ve aynı zamanda mesleğimizin kirletilmesinin önlenmesidir.
Ağız ve diş sağlığı; genel sağlığın ayrılmaz bir parçasıdır. Diş hastalıklarında yapılan her türlü yanlış tedavi, kişinin genel sağlığını doğrudan etkilemektedir.
• Türkiye halkının % 25’i yaşamının değişik dönemlerinde hepatit (sarılık) hastalığı ile karşılaşmıştır. Sarılığın bu kadar yaygın olmasının nedenlerinden biri;
• Henüz ülkemizde ne kadar yaygın olduğu bilinmeyen çağımızın vebası olarak adlandırılan AIDS’i bulaştıranlar;
• Standartlara uygun olmayan ve kanserojen etkisi olan materyalleri hastalarımıza kullananlar
sahte diş hekimleridir.

Yaygın diş hekimi korkusunun ana nedeni de sahte diş hekimleridir. Hasta ile iletişim konusunda eğitim almamış, hangi dişe nasıl yaklaşılması gerektiğini bilmeyen, dişin anatomisini bilmediği için çalışılan bölgede düzgün uyuşukluk sağlayamayan sahte diş hekimleri ile tedavi olanlar bütün diş hekimi tedavilerinin bu şekilde olduğunu zannetmekte ve halk arasında bu şekilde yayılmaktadır.

Kendinizin ve çevrenizin sağlığı için sahte diş hekimlerine gitmeyin, gidilmesini önleyin, bildiğiniz sahte diş hekimlerini gerekli yerlere bildirin.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sağlığınız İçin Sahte Diş Hekimine Gitmeyin" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Tuba Uluneke UYGUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Tuba Uluneke UYGUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tuba Uluneke UYGUN Fotoğraf
Dt.Tuba Uluneke UYGUN
İstanbul
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Tuba Uluneke UYGUN'un Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sağlığınız İçin Sahte Diş Hekimine Gitmeyin' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ağız Kanserleri PDF Eylül 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:24
Top