2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sınav Kaygısı: Başarısız Olmaktan Kaçınma
MAKALE #9731 © Yazan Psk.Bade VARDARLI | Yayın Ekim 2012 | 7,354 Okuyucu
“Sürekli ya başarısız olursam diye düşünüyorum.”
“Çalışmaya başlamadan önce o kadar çok kaygı duyuyorum ki kafamı toplayıp derse başlayamıyorum, bu sefer çalışmadığım için kendimi suçluyorum.”
“Ailemin istediği gibi derslerde başarılı olamamaktan korkuyorum.”
“Sınav sırasında ya başarısız olursam diye düşünmekten sorulara odaklanamıyorum.”
“Soruları okuyorum ama hiçbir şey anlamıyorum.”
“Zihnim tamamen boşalmış gibi, bildiğim her şeyi sanki unutmuşum gibi geliyor.”
“Terliyorum, kalbim hızlı hızlı atıyor, midem bulanıyor.”
“Sınav bittikten sonra sürekli alacağım kötü notu düşünüyorum, bunu düşünmekten ders çalışamıyorum.”

Hayatımız boyunca geçmemiz gereken sınavlar, teslim etmemiz gereken projeler, bitirmemiz gereken işler, mülakatlar, görüşmeler vs. ile baş ederiz. Bu gibi durumlarda genellikle başarılı olup olamayacağımız konusunda kaygı yaşarız. Böyle anlarda heyecan ve endişe duymamız normaldir. Ancak, kişi karşılaştığı durumu tehdit olarak algılıyorsa kaygı üretecektir ve bu durum kişinin bazı rahatsız edici duygular, düşünceler ve belirtilerle karşılaşmasına neden olacaktır. Sınav kaygısı bireyin sınav öncesinde, sınav sonrasında ya da sınav esnasında yaşadığı, fizyolojik ve psikolojik belirtileri olan bir problemdir, genellikle bireyin sınav esnasındaki performansını düşürür.


Yaşadığımız olaylara bağlı olarak belli duygular hissederiz ve bu duygular düşüncelerimizi, davranışlarımızı hatta vücudumuzdaki fizyolojik değişiklikleri (mide bulantısı, titreme, aşırı terleme, kalp çarpıntısı vs.) etkiler. Genelde duygularımızın yaşadığımız olaylar nedeniyle ortaya çıktığına inanırız (sınavdan düşük not aldığım için üzülüyorum), ancak aslında yaşadığımız olaylara nasıl anlamlar yüklediğimiz, olay hakkındaki düşüncelerimiz, içsel konuşmalarımız (bu sınavdan düşük not aldım, demek ki ben başarısızım ve başarısız olmak beni üzüyor.) duygumuz üzerinde etkilidir.


Genel olarak sınavdaki başarıyı kişilik değeri olarak algılamak sınav kaygısının yaşanmasında etkilidir. Ancak sınavdan alınan notlar aslında o sınavdaki başarı düzeyimizi gösterir, ne kadar değerli biri olduğumuzu değil! Örneğin matematik sınavından 10 üzerinden 10 alan bir öğrenci notunu öğrendiğinde kendini “başarılı” hissederken, bir gün sonra girdiği fizik sınavından 10 üzerinden 5 aldığını öğrendiğinde “başarısız” olduğunu düşünecektir ve kaygılanmaya başlayacaktır. Oysa bir insan bir gün içinde hem başarılı hem başarısız olamaz. Bireyin kendini tek bir sınav sonucuna göre başarılı ya da başarısız kabul etmesi gerçekçi olmayan bir durumdur. Biz, başardığımız işlerin, geçtiğimiz sınavların toplamından çok daha fazlasıyız!


Hayatta başarılı olmamız gereken birçok durumla karşılaşırız ancak her seferinde başarmamız mümkün değildir. Her zaman başarması gerektiğine inanan bireyler başarısız olmaları durumunda kendilerini “değersiz, işe yaramaz” hissedeceklerinden, risk almaktan kaçınacak (risk=sınavda başarısız olma ihtimali) ve buna bağlı olarak performans düşüklüğü göstereceklerdir. Oysa hayatta kendimizi geliştirebilmemiz için sürekli yeni şeyler öğrenmek ve yeni koşullarla baş etmek durumundayız ve yeni şeyler öğrenmek her zaman başarısız olma riskini de beraberinde getirir.


Öğrencilerin sınavda başarısız olma ihtimalini kabullenmeleri ve bu durumun aşırı kaygıya yol açmasını önlemek ya da kaygılanmaya son vermek amacıyla çeşitli psikolojik müdahaleler kullanılmaktadır. Bunlardan bazıları; kaygı dilini anlamak ve yerine yeni bir dil koymak, kaygı gözetimi, istemli kaygı üretimi, gevşeme çalışmaları, problem çözme becerileri geliştirme, olumsuz otomatik düşüncelerin ortaya çıkarılmasıdır. Bu yöntemler, kişinin kaygısını ve kaygı durumlarında verdiği tepkileri tanımasını bu tepkiler üzerinde kontrol sahibi olmasını sağlar. Profesyonel yardım alarak, sınav kaygısıyla baş etmek mümkündür.
Yazan
Psk.Bade VARDARLI
 
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sınav Kaygısı: Başarısız Olmaktan Kaçınma" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Bade VARDARLI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Bade VARDARLI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Bade VARDARLI
Psikolog
 
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Bade VARDARLI'nın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sınav Kaygısı: Başarısız Olmaktan Kaçınma' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:42
Top