2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mevcut Psikiyatri Sorunlara Hastalık Demekte Neden Israr Eder
MAKALE #9732 © Yazan Psk.İzzet GÜLLÜ | Yayın Ekim 2012 | 4,917 Okuyucu
MEVCUT PSİKİYATRİ SORUNLARA HASTALIK DEMEKTE NEDEN ISRAR EDER

MEVCUT PSİKİYATRİDEKİ HASTALIK ISRARININ NEDENLERİ

Yazılarımı okuyunca şunu diyor olabilirsiniz, biliyorum.

“Dediğiniz gibi büyük bir yanlış olsa karşı çıkmazlar mı! Sen abartıyorsun galiba!”

Yo, bir yanlış durum olsa bile karşı çıkmazlar. Çünkü varlıkları o yanlış durumun sürmesine bağlıdır.

Varlıkları mevcut sorunların hastalık sayılmasına bağlıdır.

Hastalık olacak ki hekimlik mesleği varlığını sürdürsün. Hastalık sayılacak ki tedavi yetkisi ruh hekimlerinde kalsın!

Şimdi de şunu diyorsunuz, onu da anlıyorum: “Ama bu kadar menfaat odaklı olunur mu?”

Olunur! Hangimiz menfaat odaklı değiliz ki. “Allah rızası için” diyerek iş yapanımız bile özünde menfaat için iş yapmıyor mu!

Ya cenneti istiyor karşılığında ya cehennemden kurtulmayı. “Ama bazılarımız sırf Allah rızası için yapıyor” mu diyorsunuz yoksa!

Allah rızası neden isteniyor? Onunla arzu edilen netice ne? Yine aynı şeyler değil mi. Ben bile bu çıkışlarımı menfaat için yapıyorum. Tek farkı, bu menfaatin maddi, dünyevi olmaması, o kadar! Tek farkı bu! Yoksa, “Bana ne el alemin derdinden, millet kendi derdini kendisi düşünmeyecek de ben mi düşüneceğim” der geçerdim!

Yani günümüzde menfaatsiz iş yapılmaz! Önemli olan bu menfaatin ne olduğu, ucunda birilerine zarar verme durumu söz konusu olup olmadığı meselesidir!

“Hastalık yok, sadece olağan sorunlar var” dendiğinde hekimliğin müşteri kitlesi bir anda psikologa, sosyoloğa, yaşam koçuna, Güzin ablalara, komşu Ayşe teyzelere, velhasıl herkese açılıverir. Oysa hekimler kendilerini var eden, sayesinde ekmek yedikleri, zengin oldukları, itibar gördükleri bu alanın sadece kendi tekellerinde kalmasını isterler.

Mevcut yasalara göre hastalığı tedavi yetkisi hekimlerde olduğu için de bu alandaki sorunların hastalık olduğunda ısrar ederler. Bunun için her türlü çelişkiye düşmeyi bile göze alırlar. Baktılar bu çelişkiler aleniyet kazandıkça kendilerine zarar veriyor; ağız birliği ederek susmayı tercih ederler.

Böylece (güya) topluma, “Biz ilgilenmiyoruz, biz eminiz. Biz sadece işimize bakıyoruz” mesajı verirler.

O sebeple hekimlik gibi yüksek itibarlı ve kazançlı bir mesleğin varlığını ve özel konumunu sürdürmesi için sorunların ruhsal hastalık olarak görülmesi şarttır. Bu mesleğin daha da popüler hale gelmesi için ise hastalıkların çeşitlenmesi ve sayısının artması elzemdir.

Hem halka hem de diğer tıp branşlarına, “Bak sadece obezite, şeker, kalp, dalak önemli değilmiş gördünüz mü, depresyon gibi asrın hastalığı denilen sorunlarımız var bizim de. Biz de boş değiliz, bizim branşı asla yabana atmayın” mesajı verilir çaktırmadan!


O sebeple gerçeklere güzünü tıkar, yok bile sayar; olmadı kızar, daha da olmazsa susar ama mutlaka mevcut statükoyu muhafazaya çalışır.

SOMUT BİR DELİLİ

Yazdıklarım zaten sizin de mantıken hak vereceğiniz şeyler. Ancak yine de somut bir örnek vereyim, tahlillerime delil olsun diye! Ülkemizde yapılan, ünlü bir prof. psikologun katıldığı toplantı öncesi psikiyatri ilaçlarına güven konulu bir anket yapılır. Katılan hekimlerin üçü hariç, hepsi bu ilaçları faydalı bulduğunu beyan eder.

Hoca birkaç saat boyunca dünya çapındaki son bilimsel araştırma sonuçlarını anlatır. Bu sunumda psikiyatri ilaçlarının plasebodan daha fazla bir etkisinin olmadığını gösterir. Sunumun sonunda tekrar bir anket yapılır. Çıkan dağılım yine aynıdır! Aynı üç kişi hariç hekimlerin hepsi ilaçların faydalı olduğunu beyan etmiştir yine.

Yani dogmatik bir anlayış hakimdir bu alana. Dedim ya, öyle de olmak zorundadır. Nedenini yukarıda anlattım kısaca. Neden varoluş ve yok oluş sorunudur esasında!

Metin Münir’in deyimiyle bir psikiyatristin ilaçlara ve ruhsal hastalık kavramına karşı çıkması bir müslümanın Mekke’de “Kabe yoktur” diye bağırması gibidir. Bu ise pek mümkün bir şey değildir.

O yüzden bu tip konularda meseleye dışarıdan bakan, aynı zamanda bu işlerin işleyişine hakim de olan, en önemlisi de ehli insaf ve vicdan sahibi kişilerin yaklaşımları önem kazanır.

Varını yoğunu ortaya koymuş, on katlı yeni bir bina dikmiş bir müteahhide nasıl ki, “Bu bina çürük” dediğinizde size hışımla karşı çıkar. Bu alandaki durum da aynen böyledir.

Bu durumda binanın çürük olduğunu kabul etmeyi ve zararına olacağını bile bile revizyona gitmesini, olmadı bu binayı kendi eliyle yıkmasını ilgili müteahhitten beklememek, bu işe belediyenin fen işlerinin falan el atması gerekir.

Ancak fen işlerindeki kişilerin müteahhitle mesleki veya özel bağlarının olmaması da gerekir.

Ülkemizde burada anlattığım fen işlerine karşılık gelen yer ilgili bakanlıktaki ruh sağlığı dairesidir.

Orada etkin olan kişiler sorunun kaynağındaki kişilerle aynı mesleğe, yani aynı mesleki varoluş kaygılarına sahiplerdir.

Sorunun da çözümün de esas kaynağı işte tam da burasıdır.

Sorunun kaynağını bulmadan çözümün kaynağına ulaşmak zaten eşyanın tabiatına ters bir durumdur.

Sonuç: Bu işler çok ufak tefek değişiklikler olsa bile yine böyle sürer gider. Bu dava da çoğu davamızda olduğu gibi huzuru mahşere kalır gibime geliyor. Ne diyelim, ak koyun kara koyun o gün belli olur diyelim ve bu yazılık bu kadarla yetinelim.

((Son Bir Not: "Allah sabredenleri sever." (Ali İmran - 146)... Kapitalist Tıp ve Mevcut psikiyatri ise hasta oldum diyerek hemen hastanelere koşanları sever!))

Psikolog
İzzet Güllü

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Mevcut Psikiyatri Sorunlara Hastalık Demekte Neden Israr Eder" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İzzet GÜLLÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İzzet GÜLLÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İzzet GÜLLÜ Fotoğraf
Psk.İzzet GÜLLÜ
Sakarya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İzzet GÜLLÜ'nün Yazıları
► Selfieden Ruhsal Sorunlara Psk.Cengiz TÜRKMEN
► Suçluluk Duygusu Cinsel Sorunlara Yol Açıyor Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Mevcut Psikiyatri Sorunlara Hastalık Demekte Neden Israr Eder' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bir Veda Yazısı Haziran 2018
◊ Bu Yazıyı İyi Anla ÇOK OKUNUYOR Haziran 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:05
Top