2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sevgiyi Şimdiki Zamana Getirmek
MAKALE #9735 © Yazan Psk.Ayşegül DENİZCİ | Yayın Ekim 2012 | 3,888 Okuyucu
"Böyle söyledi Zerdüşt"
Friedrich Nietzsche

(çev; Mustafa Tüzel- İş Kültür Yayınları- 2003 1.basım)


eserinin, kadınlar ile ilgili bölümünde sayfa 76; "Kadınlara mı gidiyorsun? Kırbacı unutma!" diyor Nietzsche ("Kadın can yakar" anlamında). Bugün bile dünyada yaşayan insanların çok büyük bir bölümü tarafından anlaşılmış bir mesele değil bu durum.


Yaşama olanaklarına sahip oluş açısından kadınla erkeğin arasındaki eşitlik binlerce yıl önce bozulduğundan, kadınlar erki erkekten beklerken can yakıyorlar. Kendi erkine ihanet bu aynı zamanda. Kadın, kendi yaşamı hakkında özgür iradesine sahip olmadığından hınçlı. Ve bu durum karşılıklı olarak dengesizliğin devamına hizmet ediyor.


Sayfa 78; Çocuk ve Evlilik üzerine; "Bir çocuk istemeye layık biri misin?" diye soruyor.

Gerçekte her insan kendi gücüne özgürce sahip olmak ister. Yaşamın olanaklarına ulaşma eşitliğinden nasiplenebilmek için gereken ÖZ-ERK-lik bir yetiştiriliş meselesidir. Bu anlamda kadın aktarımlı aslında... Bir erkeğin de bir kadın tarafından doğurulup yetiştirildiğini düşünerek bu durumu daha iyi kavrayabiliriz.

sayfa 79; "Ah, bu iki kişilik gönül yoksulluğu! Ah, bu iki kişilik gönül kirliliği! Ah, bu iki kişilik sefil huzur! Evlilik diyorlar tüm bunlara; ve cennette kıyıldığını söylüyorlar, nikahların."


Tüm kitap iyice sindirerek okunmalı, üzerine uzun uzun düşünüp tartışılmalı.

Ancak böyle bu olumsuz döngüyü yeniden doğal duruma getirebilmek nasıl mümkün olur bulabiliriz.

Birbirini severek mi dediniz? İyi ama nasıl?


Varlığını tehdit eden birini sevmek olası mıdır?


Yaşam haklarını gasp eden, taciz eden birini sevmek olası mıdır?


Kızlar fiziksel ve duygusal açılardan şiddet uygulanarak, yoksun bırakılarak, aşağılanarak mazoşist, yani kendini aşağılayan birine yapışan( ona aşık olduğuna inanarak, ondan vazgeçemeyeceğini düşünen) kadınlar halinde yetişiyorlar. Böylece de bu sevgisiz insanlık durumu devam ediyor.


Sevmenin zıddı nefret değildir… Nietzsche'de dip okuduğumuz nefretin kaynağı sevgidir... Sapmış olan sevgi.


Oysa sevginin zıddı kayıtsızlıktır. Uyuşmuşluk, karanlık bir uzaklaş-ıl-mışlık hali. En soğuk donmuşluk, ki içinde duy-g-usal olandan kalmamış olan.

Kendilik sevgimiz yakın ilişkilerimizden aktarımdır. Egoist olmakla yol alınır mı bu durumda?

Tabii ego ne bilmiyoruz. Öğretilmeden de bilemeyiz. Herhangi bir iç organımızı bilmemek gibi.


Bu durumda benim önerim;ilk okuldan itibaren "hayat bilgisi" gibi "insan bilgisi" dersi okutulması.


Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı'nda ilkokul öğrencilerine "düşünce oyunları " diye bir derse giriyordum. (Umarım hala vardır)


Duygusal kavramları oyun ile öğrendiğimiz enfes eğlenceli bir dersti. Çocuklar sınıftan çıkmak istemiyorlardı. Öyle iyi geliyordu bu ders onlara. Duygularını ifade etmenin, üstelik duygudaşları olduğunu bilmenin mutluluğu ile kikir kikir saatler paylaşıyorduk birlikte.

Kendi gücünden yoksun olma, gücünü bir anlamda inkar etme, kendini sevmeme halidir. Kendini bile sevemeyen bir başkasını sevebilir mi? Kendini sevmek için kendini keşfetmek, kabul etmek, kendi gücüne sahip çıkmak gerekir. Doğuştan öğretilmediyse de sonradan öğrenmek mümkün.


Üzüntü çekmeyi bir ömür kabul etmek insanın kendisine uyguladığı şiddettir. Depresyon kişinin kendine verdiği cezadır. Bu cezaya artık bir son verelim!


Eğitim, öğretim kurumlarına, sosyal sorumluluk projelerine "Düşünce Oyunları"nı katalım. Duyguları ve duyguların insandan insana nasıl geçtiklerini bulaştıklarını anlayıp anlatalım. Altı ay bir güz gidelim. Sevgiyi şimdiki zamana getirelim. Yaşamlarımız iyi yaşamaya hizmet etsin.


Var mısınız?


sevgilerimle


Ayşegül Denizci


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sevgiyi Şimdiki Zamana Getirmek" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Ayşegül DENİZCİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Ayşegül DENİZCİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Ayşegül DENİZCİ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ayşegül DENİZCİ'nin Makaleleri
► Ders Çalışmayı Verimli Hale Getirmek Psk.Dnş.Gökçe YILDIRIM
► Şimdiki Aklım Olsaydı Psk.Serap DUYGULU
► Sevgiyi Anlamak Psk.Füsun BUDAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sevgiyi Şimdiki Zamana Getirmek' başlığıyla benzeşen toplam 10 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► İlişki Sorunları Haziran 2011
► Ailemizin Direği Nisan 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:28
Top