2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dünya Ruh Sağlığı Günü: Depresyon Kurultayı
MAKALE #9749 © Yazan Psk.İzzet GÜLLÜ | Yayın Ekim 2012 | 4,919 Okuyucu
DÜNYA RUH SAĞLIĞI GÜNÜ: DEPRESYON KURULTAYI

100 KİŞİNİN 12’SİNE DOĞRU TEŞHİS KONULURKEN BİLE ÇIT ÇIKMAYAN BİR ÜLKEDE YAŞAMAK

Kendi koca dağlar kadar olan sorunlarına bile ciddiyetsiz bakanlar sizin ufacık tepeler kabilindeki sorunlarınıza gerekli ciddiyetle yaklaşabilir mi! Bu yazı bunun sayısız örneğinden birisini veriyor.

Ben özetle yazılarımda ne diyorum?

Günümüz psikiyatrisi, “Her tür acı insanın bağışıklığını kuvvetlendirici işlev görür. Modern psikiyatri hemen ilaç almalısın diyerek bizi aşısız bırakıyor. Modern hekimliğin marifetiyle aşısız kalan modern birey en ufak bir sorunda yandım, öldüm, bittim diyen tatlı su balıklarına dönüşüyor. "Çağın salgını: Depresyon" tam bir kara propagandadır. Zor ancak insani ruh hallerine hastalık diyerek hastalık reklamı yapılıyor! Amaç şu: Kitlelerin, "Madem bu kadar yaygın bir illet, o zaman benim şu yaşadığım da depresyondur" demeleri, ardından da kliniklere koşmaları sağlanmaya çalışılıyor! Aslında insanlar sadece mutsuz. Bu tıbbi bir hastalık değil; doğaya ters yaşam felsefesinin ve organizmayı aşırı zorlayan günlük yaşam akışının (ağır iş yaşamı, iletişim sorunları vs.) bir ürünü. Tıp, “Hastalık” diyerek bunu saklıyor! Hedef, "Ne bakış açında, ne yaşam felsefende, ne de size sunulan yaşam koşullarında bir sorun var. Sen hastasın, sorun sende, sadece beyninde" diyerek kitleleri hem sahiden hasta etmeye (böylece uzun yıllar ilaç kullanacaklardır) hem de uyuşturarak uyutmaya devam etmek!” şeklinde Truva atı işlevi görüyor.

Yine, “Psikiyatrlar ruhsal yardım adı altında bozulan sağlığımıza ve gereksiz ilaç giderleri ile çalınan geleceğimize kayıtsız, bu onların umurunda bile değil. Onlar kendi vahim hatalarını sivrisinek ısırığı olarak görmekte kararlılar. Bu sebeple çözümü onlardan beklememek lazım” diyorum. Bazıları buna, “Olur mu canım” türünden tepkiler veriyor. Olmaması gerekiyor evet, ama oluyor.

İşte somut bir ispatı daha:

Dünya ruh sağlığı günü münasebetiyle düzenlenen, ülkemizin tanınmış ve mütedeyyin psikiyatrlarından Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın da katıldığı etkinlikte bilindik istatistiki bilgilerden sonra aşağıdaki şok edici bilgi veriliyor (ancak bu bilgi o ortamda kimseyi şok etmiyor; hatta hiç kimsede en ufak bir etkilenme emaresi bile gözlenmiyor. Bu, yapılan demeçlerden, çıkan sonuçlardan vs. anlaşılıyor):

Deniyor ki: “Depresyon tedavisinde temel yaklaşımların antidepresanlar ve psikoterapiler olduğunu ifade eden Prof. Dr. Nesrin Dilbaz ise "Dünyadaki depresif hastaların ancak %25′i tedavi olanaklarından yararlanabiliyor. Depresyon tanısını koymak konusunda hekimlerin zaman zaman yetersiz kaldıkları görülmektedir. Türkiye'de yapılan bir araştırmada 100 depresyonludan sadece 12′sine doğru tanı koyabildiği saptanmıştır.”

Hem vatandaş hem de bir psikolog olarak Prof. Nesrin Dilbaz’a ve şahsında tüm meslektaşlarına soruyorum:

Ülkemizde 100 vakadan 12'sine doğru tanı konulabilmesi gerçeği, "Hekimlerin zaman zaman yetersiz kaldıkları görülüyor" şeklindeki bir ifadeyle hafifletilerek verilip geçiştirilecek kadar basit bir sorun mudur?

Bunu ben mi abartıyorum sadece, ortada vahim bir sorun yok mu yoksa, lütfen biri bunu bana söylesin!

Bu vahim tespitin hem içeriği hem de söyleniş üslubu yazılarımı ve yukarıdaki tespitimi doğrulamıyor mu! Yaklaşımdaki ciddiyet zaafına ve yüzde % 12’likl başarıyı bile basitçe ele alıp geçiştirme eğilimine lütfen dikkat ediniz. (Ayrıca, hep övünülen 10 yıllık bir eğitimin ve uzmanlığın sonucu bu mu olmalıdır.)

Tekrar soruyorum:

Bu skandal vahamet satır arasında geçiştirilecek, yeri yerinden oynatmayacak kadar basit bir ayrıntı mıdır?

Psikiyatri camiasının Prof. düzeyinde bile olsa kendi trajik hatalarına nasıl da sıradan durumlarmış gibi baktıkları bir kez daha ispatlanmış olmuyor mu! İspat için daha kaç delil lazım?

100 vakadan en fazla 12’sine doğru teşhis konulacak ama buna sıradan bir hata gibi değinilecek, tabiri caizse kanser illeti doktorun vücudunu sarmış olacak ancak o hastasının yüzündeki lekelerle, “Dünyada leke salgını var” diye feryat etmekle falan uğraşacak!

Oysa bilim adamı olmak yabancı kaynaklardan çeviri vs. yapmanın çok öncesinde duyarlılık ister. Gerek ilgili hocanın gerekse sunuma katılan mütedeyyin profesörümüzün inancının ve bilim adamı sorumluluğunun gereği olarak bu vahamete ta yıllar öncesinden savaş açmış olması gerekmez miydi?

Hep söylüyorum: Açmazlar, açamazlar.

Dedim ya, esas dert halkın derdine çözüm bulma derdi değil. Mesele bir mesleğin var olma ve yok olma sorunu! Bir meslek var olsun da, bir meslek yanlışlarla da olsa prestijini korusun da ne olursa olsun. Mantık bu!

Nevzat bey kadar mütedeyyin olmayan, ancak vebalden, ah almaktan son derece korkan birisi olarak yazımı bir dua ile bitirmek istiyorum:

Ey alemlerin rabbi olan Allah'ım!

Bir yanlışa elinizle, olmadı dilinizle müdahale edin diyorsun!

Her soruna medikal yaklaşanlarla, en doğal ruh hallerini bile hastalık sayıp kutu kutu ilaç yazanlarla, böylece hem sağlığımızı hem de tüyü bitmemiş yetimin geleceğini çalanlarla ben tek başıma mücadele ediyorum.

En hayati mesele olan insan sağlığı konusunda hizmet etmek için yola çıkıp, gelinen noktada, “100 hastanın 12’sine doğru teşhis konulması” vahametini bile kanıksamış olanlarla olan bu haklı mücadelem hususunda yardımını bekliyor, gereğini ilahi adaletine de havale ediyorum.

Bu haklı davayı yer yüzünde İzzet kulun gibi birkaç aciz kişinin sırtına bırakma!

(Amin)

İzzet Güllü
Psikolog

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Dünya Ruh Sağlığı Günü: Depresyon Kurultayı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İzzet GÜLLÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İzzet GÜLLÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     6 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İzzet GÜLLÜ Fotoğraf
Psk.İzzet GÜLLÜ
Sakarya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İzzet GÜLLÜ'nün Yazıları
► Karne Günü Psk.M. Emin BAYRAKTAR
► İlk Doğum Günü Psk.Serap DUYGULU
► Anneler Günü Psk.Serap DUYGULU
► Pazar Günü Babaları Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ
► Oks Stresi ve Günü Yaşamak Psk.Ceyda ŞENEL
► Anne Olmak ve Anneler Günü Psk.Serap DUYGULU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Dünya Ruh Sağlığı Günü: Depresyon Kurultayı' başlığıyla benzeşen toplam 53 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bir Veda Yazısı Haziran 2018
◊ Bu Yazıyı İyi Anla ÇOK OKUNUYOR Haziran 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:43
Top