2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Robot ve Laparoskopi ile Prostat Ameliyatı
MAKALE #9819 © Yazan Doç.Dr.Tuncay TAŞ | Yayın Ekim 2012 | 6,584 Okuyucu
Prostat kanseri için ortak tedaviler tek tek ya da kombine edilerek kullanılabilir.

Prostat kanseri tedavisi için birçok seçenek mevcuttur:

· Hormonal tedavi
· Radyasyon tedavisi
· Radikal prostatektomi, kanseri çıkarmak için ameliyatlar (açık, robot yardımlı ya da yardımsız laparoskopi)(hekiminize başvurun)
· Hedefe yönelik tedavi
Cerrahi operasyonla kanser dokusu vücuttan çıkartılmaktadır. Bu tedavi seçeneği erken evre kanserlere uygulanmaktadır. Cerrahi müdahalelerin değişik yöntemleri bulunmaktadır. Bunlar açık, laparoskopik ya da robot yardımlı laparoskopik radikal prostatektomidir. Bu operasyon tekniklerinin bir birine üstünlüğü yoktur, genel kabul gören cerrahi yöntem doktor ve hastanın ortak tercihinin belirlenmesinde yatar. Bu teknikte göbek altından açılan alandan, kanseröz prostat dokusu çıkartılır. Radikal prostatektomi ameliyatı prostattaki kanser dokusu prostatın dışına yayılım göstermiyorsa yapılır.

Prostatın tümüyle çıkarılması anlamına gelen ‘radikal prostatektomi’, prostat kanserinde en yaygın uygulanan tedavidir. Prostat kanserindeki başarılı cerrahi prosedürler, kansersiz yaşamı sağlarken idrar tutamama ve sertleşme riskini tümüyle ortadan kaldırmasa da azaltır.


Bir prostat kanseri hastasının bilmesi gereken, senin hastalığın senin seçimin

Prostat ameliyatında elde edilecek sonucu en iyi gösteren, kullanılan teknik değil, cerrahın tecrübesidir. Hasta, ameliyat yöntemleri olan açık (klasik yöntem), laparoskopik veya robot yardımlı laparoskopik prostat cerrahisi seçeneklerinden birini seçebilir. Hangisini seçerse seçsin kanserden kurtulma oranı, ağrı ve iyileşme süreleri birbirine benzer.

LAPAROSKOPİK RADİKAL PROSTATEKTOMİ


Geleneksel açık cerrahinin aksine laparoskopik prostatektomide 1 cm ve daha küçük beş adet kesi gerekir. Cerrah bu kesilerin içinden laparoskop (küçük bir kamera) ve cerrahi enstrümanlar geçirerek ameliyatı yapar ve prostatı çıkarır. Eğer gerekirse prostatın çıkarılması için bu küçük kesilerden biri genişletilebilir. Hastaların çoğu ameliyattan sonraki 2 gün içinde evine geri döner. Hastaların ameliyattan sonra bir hafta süreyle sondaya ihtiyacı olur. Bazen cerrah sondayı bir hafta daha tutmasını isteyebilir. Hastalar ameliyattan sonra iki ila üç hafta içinde normal yaşantısına geri dönebilir. Kansersiz yaşam ve yapması gerekenler hakkında bilgilendirilir.

ROBOTİK CERRAHİ (Robot yardımlı laparoskopi)


Robot yardımlı laparoskopik prostatektomide normal laparoskopide olduğu gibi 1 cm ve küçük beş adet delik kesilmesi gerekir. Cerrah bu kesilerin içinden laparoskop (küçük bir kamera) ve robotik cerrahi enstrümanlar geçirerek ameliyatı yapar ve prostatı çıkarır. Eğer gerekirse prostatın çıkarılması için bu küçük kesilerden biri genişletilebilir. Laparoskopik cerrahide olduğu gibi robotik cerrahide de Hastaların çoğu ameliyattan sonraki 2 gün içinde evine geri döner. Hastaların ameliyattan sonra bir hafta süreyle sondaya ihtiyacı olur. Bazen cerrah sondayı bir hafta daha tutmasını isteyebilir. Hastalar ameliyattan sonra iki ila üç hafta içinde normal yaşantısına geri dönebilir. Kansersiz yaşam ve yapması gerekenler hakkında bilgilendirilir.

2000 yılında, ilk robot-yardımlı laparoskopik radikal prostatektomi yapıldı. Bugün Amerika'da prostatın kanser cerrahisinde en sık kullanınlan tekniktir. Robotik cerrahi bazı önemli avantajları vardır minyatür, küçük insizyon, azalmış kan kaybı, daha az ağrı ve daha hızlı iyileşme süreci vardır. Dezavantajı değişebilmekle birlikte hasta daha fazla süre anestezi altında kalabilir. Açık, laparoskopik ya da robot yardımlı laparoskopik tekniklerinin bir birine kanserden kurtulma başarısı yönünde üstünlüğü yoktur, genel kabul gören cerrahi yöntem doktor ve hastanın ortak tercihinin belirlenmesinde yatar.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Robot ve Laparoskopi ile Prostat Ameliyatı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Dr.Tuncay TAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Doç.Dr.Tuncay TAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tuncay TAŞ Fotoğraf
Doç.Dr.Tuncay TAŞ
İstanbul
Doktor "Üroloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Dr.Tuncay TAŞ'ın Yazıları
► Plazmakinetik Prostat Ameliyatı Op.Dr.Levent TÜRK
► Sorular ve Cevaplarla " Prostat " Op.Dr.Mehmet SARIER
► Prostat Kanseri Nedir Prof.Dr.Tibet ERDOĞRU
► Jinekolojide Laparoskopi Dr.Sezgin SÖNMEZ
► Jinekolojide Laparoskopi Dr.Hasan YILDIZ
► Prostat Kanseri Güncel Yaklaşım Doç.Dr.Tuncay TAŞ
► Prostat Büyümesinin Lazer Tedavisi Prof.Dr.M.İhsan KARAMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Robot ve Laparoskopi ile Prostat Ameliyatı' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Cinsel Bitkisel Ürünler Mayıs 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:59
Top