2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Altını Islatma - Anne-Babalarının Hatalı Tutumları - Özgüven Eksikliği ve Yetersizlik-Başarısızlık İnancı
MAKALE #9826 © Yazan Gönül BAYALTUN | Yayın Ekim 2012 | 13,204 Okuyucu
Çocuğun altını ıslatma sorunu var diyebilmek için; 5 yaşını doldurmuş,tuvalet eğitimi almış ve en az ayda 1-kez gece veya gündüz idrarını altına yapıyor olması gerekir.
Çok annenin düşündüğü gibi tuvalet eğitimi almış ,altını ıslatmayan çocuğun yılda 1-2 kez veya özel durumlarda ,hastalıklarda altına kaçırması “altını ıslatma” sorunu olarak düşünülüp-endişelenilmemeli.

ÇOCUKLARDA ALTINI ISLATMANIN YAPISAL-FİZİKSEL NEDENLERİ;


-KALITSAL NEDENLER;(anne-baba veya ailenin diğer bireylerinde de idrar kaçırma veya tuvalet alışkanlığını geç kazanma özelliğinin olması.

- HASTALIKLAR;idrar yolu enfeksiyonları, ateşli hastalıklar, şeker… gibi hastalıklar da çocuklar altını ıslatabilirler.
-BEDENSEL VE HORMONSAL BOZUKLUKLAR:mesane yapısı,büyüklüğü küçüklüğü,hormon bozuklukları..
-SİNİR SİSTEMİNİN YAŞ DÜZEYİNE GÖRE DAHA GEÇ GELİŞMESİ;çocukların mesane kontrolunu daha geç kazanmalarına neden olabilir.
-ÇOCUKLARDA NÖROLOJİK SORUNLARIN OLMASI;zeka ile ilgili sorunlar,otizm..vb

5 yaşından sonra tuvalet eğitim almış çocuklarda altını ıslatma devam ediyorsa önce doktora gidip yukarıdaki sorunların olup-olmadığını araştırmak ,varsa tedavisini yaptırmak bu nedenler yoksa alt ıslatmanın psikolojik nedenlere bağlı-olup olmadığının araştırılması doğru olabilir.


ALT ISLATMA PROBLEMİ HATALI TUVALET EĞİTİMİ SÜRECİNDEN DE KAYNAKLANABİLİR.


ÇOCUKLARDA TUVALET EĞİTİMİ VERİLİRKEN DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR:

1-TUVALET EĞİTİMİ 1.5-2.5 YAŞ ARASINDA UYGUNDUR.daha erken yaşta başlanması çocuğun bedensel-duygusal-bilişsel gelişimi açısından erken olabilir ve çocuklarda çeşitli davranış sorunları yanında ,geç yaşlarda devam edecek altını ıslatma problemini destekleyebilir.

2-ÇOCUK ÖNCE GÜNDÜZ KURU KALMA ÖZELLİĞİ KAZANIR;

Tuvalet eğitimi sırasında ,çocuklar öncelikle gündüz altını ıslatmamayı öğrenir ve geceleri altını ıslatmaya devam edebilirler.çocuk 2-3 yaşlarında gündüz, 2.5-3.5 yaşlarında gece kuru kalmayı öğrenir.

3-TUVALET EĞİTİMİ SIRASINDA HATALI TUTUMLARDAN BAZILARI

-erken yaşta tuvalet eğitimi.
-tuvalet eğitimi sırasında çocuğa karşı sabırsızlık ,hoş görüsüzlük
-aşırı titiz,kuralcı,düzenli,takıntılı annelerin çocuğu zorlayan ,çocuklarda öfke,inat ,yetersizlik duygusu uyandıran davranış tarzları
-yeni tuvalet alışkanlığı kazanan çocuğun bazen altını ıslatmasına hoş görüsüzlük,tahammülsüzlük,sert çıkma.
-tuvalet eğitimi sırasında anne-çocuk işbirliğinin olmaması.çocukla zıtlaşma,otoriter,baskılı davranış
-tuvalet eğitimi sırasında çocukla yıkıcı iletişim kurma:ayıplayarak utandırma,diğer kardeş ve çocuklarla kıyaslama,tehdit etme,eleştirme,korkutma, aşağılama ve kötü sözler kullanarak çocukta yetersizlik, değersizlik,başarısızlık inancı oluşturma,çocukta kalıcı kişilik hasarlarına yol açacak şekilde davranma.
-çocuklara ağır cezalar vererek korku-kaygı duygusu oluşturma,kabızlık,saplantılı düşünceler vb. sorunların oluşumuna yol açma.
-yine tuvalet eğitimi sırasında şehir,ev okul,bakıcı değiştirme,seyahat esnasında tuvalet eğitimine kalkışma,kardeş kıskançlıkları, dayak şiddet,anne-baba geçimsizlikleri ,kavgaları..
Çocuklarda altını ıslatma sorununa yol açabilecek durumlar ve tutumlar arasında sayılabilir.

ÇOCUKLARDA ALTINI ISLATMA SORUNU ÇÖZERKEN DOĞRU ANNE-BABA TUTUMLARI;


-öncelikle sabırlı,hoş görülü olma,çocuğu anlama,çocuğunda bu konudan rahatsız olduğunu,mahcubiyet hissettiğini , bazı geceler altını ıslatmamak için saatlerce uykusuz kaldığı zamanlar olduğunu bilme.altını ıslatmanın çocukta özgüven eksiklikleri, yetersizim duygusu ve bununda sosyal ilişkilerini,ders başarılarını etkileyebileceğini bilerek bu konuda aşırı ısrarlar ,alaylar ve kıyaslarla kalıcı ve okul yaşamına ve yaşam başarısızlığını etkileyecek bir “ başaramıyorum” inancı oluşturmasından kaçınma.

-çocuklarla olumlu iletişim kurma;çocuk ve anne-baba olarak “hata yapan ve cezalandıran” iki grup olmadığınızı,sorunu beraber yaşayan ve beraber iş birliği yaparak çözecek “aynı grup bireyleri” olarak hareket ettiğinizi bilerek davranma.çocuğun kasıtlı altını ıslatmadığını bunun bir hastalık yada baş edilmesi ,çözülmesi gereken bir durum olarak algılama.
-öncelikle çocuğa durumu anlatma,neler yapacağınızı, nasıl hareket edeceğinizi ve işbirliği tarzınızı ortaya koyma.
-çocuğa sevgi-şefkat gösterme
-çocuk oyuna dalıyor ve oyun sırasında altını ıslatıyorsa oyun esnasında ,çocuğa arada bir tuvalete gitmesini hatırlatma.
-çocuğun uykusu ağırsa geceleri 2 kez tuvalet için uyandırma.

VE ALTINI ISLATMA SORUNU İÇİN ÇOCUKLA BİRLİKTE İŞBİRLİĞİ İÇİNDE MÜCADELE DE EDERKEN ANNE-BABANIN YAPABİLECEĞİ EN ÖNEMLİ DAVRANIŞ;

-Çocuk altını ıslatmak istemiyorsa,bu durumdan rahatsız ise ,bunun için uğraşıyor, çabalıyor, didiniyor, elinden geleni yapıyorsa ve bu çalışmalar sırasında idrar kaçırma sayısında azalmalar olmuşsa ve Anne-babayla işbirliği yapıyorsa ;
ÇOCUK ÖVÜLMELİ,ÖDÜLLENDİRİLMELİ, AFERİN, BURAVO DENİLMELİ, EMEĞİ DEĞERLİ KILINMALIDIR.AKSİ HALDE ÇOCUK ÇABA GÖSTERMEKTEN VAZGEÇER VE DURUMU KABULLENEBİLİR VE DURUM DEVAMLILIK ARZEDEBİLİR.

ALTINI ISLATAN ÇOCUKLARDA SORUNU AŞMAK İÇİN UYGULANABİLECEK CAZİP BAZI YÖNTEMLER;


1-HAFTALIK ÇİZELGE;haftalık bir çizelge oluşturulur.çocuk sabahları kuru kalktığı yada tüm gün kuru kaldığında ,çocuk kendisi o güne “güneş” resmi, ıslak uyandığı günlere ise”yağmur” resmi çizebilir. Bu resmi mutlaka çocuk kendisi çizmeli.

Her gün altını ıslatan çocuk haftanın örneğin 2 günü kuru uyanmış ise o hafta sonu hedefe ulaştığı için ödüllendirilmeli.böylece olumlu pekiştireçle altını ıslatma sorununu yenmeye çalışmalı.

2-“PANTOLONUM KURU” OYUNU OYNAYARAK ALTINI ISLATMA SORUNUNU ÇÖZMEYE ÇALIŞMA;

Çocuk yatağından kuru kalktığı, idrarını kaçırmadığı sabahlar,yatağını üzerine çıkıp zıplayabilir ve “pantolonum kuru” diye yüksek sesle birkaç kez bağırır el çırparak ,kendini alkışlar… bunu birkaç kez tekrarlar, o sırada ailesi de gelir ve alkışlayarak oyuna katılır, çocuğu kutlar,öper,sarılır, bravo ,aferin der.
Çocuk altını ıslattığı günler ; görmezden gelinir. Böylece çocuğun olumlu davranışları ödüllendirilerek ,olumlu davranışların çoğaltılması amaçlanır.
Bir gün altını ıslatmadan uyanan çocuk övülür alkışlanır ve başarabildiğine inanırsa ertesi günde kuru kalmak için elinden geleni yapmak için motive olur özgüveni artar, yapabileceğine inanır ve başarır.

3-“ALTINI ISLATMA “ SORUNUNDA OLUMLU TELKİNLE VE ÖZGÜVEN ÇALIŞMASI YAPARAK “ PROBLEMİ ÇÖZMEYE ÇALIŞMA:(TELKİN ÇOCUĞUN YAŞINA VE BAŞARABİLDİKLERİNE UYGUN HAZIRLANMALI


ÇOCUĞA:

“-ben senin pantolonunun kuru kalmasını ne kadar istediğini biliyorum. Sen de yataktan sabahları kuru uyanmaktan çok mutlu olduğunu biliyorsun..ve sen pantolonunun sürekli kuru kalması ve her sabah yatağında kuru uyanabilecek sağlıkta ve yetenektesin.sende kuru uyanmaman için hiçbir bedensel engel yok.böyle bir engel olsaydı gündüzleri de kuru kalman mümkün olmazdı.altın her zaman ıslak kalırdı.ama sen haftanın(3..)….günü kuru uyanıyorsun! Bu kadar süre kuru kalmayı başarıyorsun!..tıpkı;koşmayı,konuşmayı,yürümeyi başarıyla yaptığın gibi.. aynı zamanda güzel yazı yazmayı, güzel resim yapmayı,şarkı söylemeyi,okula gitmeyi, arkadaşlarınla oynamayı,ödevlerini yapmayı başardığın gibi..dikkatini verdiğin her durumda başarılı olduğun gibi..bundan sonra geceleri yatağının kuru kalması ve sabahları pantolonun kuru kalması konusunda da dikkatini toplamak istiyorsun...dikkatini verdiğin her konuda çok başarılısın…dikkatli olmayı istediğin ve karar verdiğin için gece uykunda çişinin geldiğini fark edip tuvalete koşuyor ve çişini tuvalete yapıyorsun…
Böylece çok istediğin ve mutlu olduğun “sabahları pantolonun kuru” uyanma hedefine ulaşıyorsun..tıpkı dikkatle çalışarak güzel notlar aldığın gibi.. dikkatini vererek güzel resimler yaptığın gibi..dikkatle top oynamakta çok başarışlı olduğun gibi....yatağında kuru artık…sabahları kuru uyanıyorsun…”
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Altını Islatma - Anne-Babalarının Hatalı Tutumları - Özgüven Eksikliği ve Yetersizlik-Başarısızlık İnancı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Gönül BAYALTUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Gönül BAYALTUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gönül BAYALTUN Fotoğraf
Gönül BAYALTUN
Denizli
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi78 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Gönül BAYALTUN'un Yazıları
► Çocuklarda Özgüven Eksikliği Psk.Selfinaz DURSUN YAŞAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Altını Islatma - Anne-Babalarının Hatalı Tutumları - Özgüven Eksikliği ve Yetersizlik-Başarısızlık İnancı' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:30
Top