2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ayres Duyu Bütünleme Terapisi
MAKALE #9828 © Yazan Fzt.Aymen BALIKÇI | Yayın Ekim 2012 | 13,504 Okuyucu
Duyu Bütünleme Terapisi , müdahale stratejilerini Duyu Bütünleme teorisinden alır.
Duyu Bütünleme Teorisi ve tedavi stratejileri, bütün dünyada ergoterapist, fizyoterapist ve konuşma terapistleri tarafından geçerli kursları alındıktan sonra öğrenilir ve uygulanır. .

Duyu bütünleme teorisi ve müdahale stratejileri tamamen nörofizyolojik, nöroanatomik ve pediatrik ergoterapi konusunda akademik bir içeriğe sahiptir.Yüksek lisans düzeyinde müfredat içeriği vardır.


Duyu bütünleme teorisinin, birçok standart testi bulunmaktadır ve teori olmasının avantajı ile de sürekli gelişmektedir.


Terapi bireylerin davranışlarındaki problemlerin nörofizyolojik temelleri üzerine hipotezler/varsayımlar kurularak uygulanır.

Duyu Bütünleme Teorisine Göre Tedavi Stretejileri/Terapi

Bu konuda eğitim almış Ergoterapist/Fizyoterapist/Konuşma Terapisti tarafından sırasıyla;

*Gözlem ve testler ile değerlendirme yapılır,

*Asıl/temel probleme odaklanılır,

*Aile/Öğretmen ile problem konusunda paylaşımda bulunur,

*Hedefler konulur ve ilk hedef seçilir,

*Tedavi planı yapılır(Tedavi belirli aktivite diyetleri şeklinde değildir, çocuktaki problemi azaltmaya yönelik temel fikri içerir),

*Tedavi uygulamaya konur(Kesinlikle çocuğun önderliğindedir, çocuğun duyu profiline uygun terapi ortamı sunulur ve çocuğun fikirleri/istekleri takip edlir,terapist çocuğa destek olur),

*Uygulamaların verileri gözlemlenir(işe yaradı mı, ne kadar yaradı, eksikleri var mı...),

*Uygulamanın etkinliği değerlendirilir,

*Eklemeler veya değiştirmeler yapılır.

Terapi, teoriden beslenen, sanatsal içeriği olan terapistin yeteneği ile doğrudan ilişkili bir durumdur. Çocuklarla yapılan bu uygulama/tedavi, doğal olarak oyun içermektedir. Burada önemli olan terapistin kişiye özel oyunları, kişiye uygun seviyede, ihtiyacı doğrultusunda sunabilmesi ve çocuğu daha üst seviyeler için cesaretlendirmesidir. Terapinin en önemli gereklerinden biri de çocuğun bu aktivitelerden zevk alması/eğlenmesidir. Nörolojik kayıtların/öğretilerin duygularla ilişkisi bilinen/kanıtlanmış bir durumdur. Ayrıca olumlu yaşantıların öğrenmeyi kolaylaştırdığı da bilinmektedir.


Duyu bütünleme terapisi beceri öğretmez.Çocuğa beceri için gerekli temeli verir.Duyu bütünleme terapisi uygun/uyarlanmış terapi ortamları gerektirir. Terapi sırasında uygulamaların amacı çocukların yaşadıkları zorlukların nörofizyolojik adaptasyonlarını sağlayıp, duruma uygun adaptif cevap çıkarmalarına yardımcı olmaktır. Terapi, teorisi gereği üç temel duyu sitemine odaklanır, ki bunlar ilkel/basit/temel duyu sistemleridir. Bunlar Vestibüler, Proprioseptif ve Taktil duyu sistemleridir. Diğer duyu sistemleri bu temel duyuların rehberliğinde gelişir.


Terapi seansında genel olarak değişik salıncaklar, hamaklar, dokunsal materyaller, trombolinler, tırmanma ve denge materyalleri kullanılır. Bunun yanında görsel, işitsel, tat, koku duyuları da diğer temel sistemlerin çalışmalarına eklenir.


Ayres'in Duyu Bütünleme Terapisi "ASI (Ayres Sensory Integration)" Çocuğa stimülasyon vermek şeklinde değildir.Yani çocuğa belirli duyuları vermek/sunmak şeklinde değildir.Buna göre çocuğu sandalyede veya salıncakta sadece çevirmek ya da sallamak değildir.Ya da fırçalama yapıp eklemlerine baskı yapmak değildir.Bunlar daha çok duysal stimülasyon terapileridir.Ya da trombolinde zıplatmak... değilidr.


Ayres Duyu Bütünleme Terapisini; çocuğun adaptif cevalar ürettiği interaktif eğlenceli nörofizyolojik bir süreç olarak tanımlar.Ve duyusal stimülasyonun aksine, duyu bütünleme bir çok duyunun bir arada amaca yönelik çalışması, işlemlemlenmesi ve motor cevaplar ile geri beslenmesi ile olur.


Adaptif cevap, bireyin amaç doğrultusunda iyi bir duysal işlemleme yaparak uygun sonuç/davranış/motor aktivite açığa çıkarmasıdır ve bu adaptif cevap da duysal bütünlemeyi besler/geliştirir.


Terapi uygulamalarının yukarıda sözü geçen uzmanlar ve temeller dışında uygulanası sözkonusu değildir ve bunun dışında uygulamalrın Duyu Bütünleme temelli ergoterapi veya Duyu Bütünleme Terapisiyle ilgisi yoktur. Çünkü bu teori tamamen nörofizyolojik/nöroanatomik temeller içeren bir teoridir.Türkiyede bu konuda en yetkili uzmanlar bu eğitimi almış fizyoterapistlerdir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ayres Duyu Bütünleme Terapisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Aymen BALIKÇI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Aymen BALIKÇI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aymen BALIKÇI Fotoğraf
Fzt.Aymen BALIKÇI
İstanbul
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi30 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Aymen BALIKÇI'nın Yazıları
► Duyu Bütünleme Eğitimi Nedir? Fzt.Ümmühan ÇÖPKES
► Yaşamın İçinde Duyu Bütünleme Fzt.Aymen BALIKÇI
► Grup Terapisi Dr.İbrahim SÖYLEMEZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ayres Duyu Bütünleme Terapisi' başlığıyla benzeşen toplam 90 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:32
Top