2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Cinsel Bağımlılık
MAKALE #9839 © Yazan Psk.Ali BIÇAK | Yayın Ekim 2012 | 6,433 Okuyucu
Cinsel Bağımlılık

Cinsel bağımlılık cinsiyete göre farklılık gösterir, daha çok erkeklerde yaygın olarak görülür. Kadınlarda cinsel bağımlık oranı daha azdır.

Cinsel yaşamın bir bağımlılık haline gelmesinin sınırları vardır. Bir kişi saplantılı bir biçimde cinsel dürtüsünü kontrol etmeye ya da sürdürmeye çalışıyorsa, bu durum onun günlük aktivitelerini gerçekleştirmesine engel olacak sınıra gelir. Bu, bağımlılığın başladığı noktadır. Bu noktada kişi cinsel etkinlikte bulunamazsa kendini kaygılı huzursuz hisseder. Bir an önce cinsellik yaşayacağı ortam oluşturmaya çalışır. O gece bir ilişki bulamazsa uykuya dalmakta bile zorlanacaktır. Bu durumda kişi kendini bitkin ve tükenmiş hissedecektir. Kendi kendine yaşayacağı cinsellikte bir dereceye kadar yetecektir.

Günümüzde, bir cinsel partnere ulaşmak internetin de yaygınlaşması ile daha da kolaylaşmıştır. Cinsel bağımlılığı olan kişi, uzunca bir süre bilgisayarının basında uğraş verip bir şekilde cinsel ilişkide bulunacak birine ulaşabiliyor. Tabi ki bu süreçte başka bir konuya odaklanması güç olacaktır. İşleri ve bütün bir sorumluluğu riske girecektir. Evli ise evliliği, ilişkisi ve duygusal bağlılığı tehlikeye girecektir. Zira bu davranışı ile eninde sonunda aldatma söz konusu olacağından zaten ilişkisi de baltalanacaktır.
Cinsellik ve bir bütün olarak cinsellik düşüncesi belirli bir dereceden sonra kişinin bir işe odaklanmasına ve sağlıklı kişiler arası ilişki kurmasına ve sürdürmesine de engel olur. İnsan doğasında cinsellik temel bir dürtüdür. Ancak, bu dürtünün sağlıklı bir biçimde yönlendirilmesi ve sağlıklı cinsel yaşamı sürdürmek kişinin kendi kontrolünden çıkmışsa, cinsel bağımlılık başlamış demektir.

Cinsel bağımlılığı olan kişi genellikle bunun farkında değildir. Kendi davranışının sorumluluğunu başkalarına yükler. Evliyse eşinin çekici olmadığından, partnerinin kendisini cinsel yönden doyuramadığından şikâyet eder durur. Bu davranışının kendisinin bedensel bir özelliği olduğu, cinsel yönden aşırı güçlü olduğu gibi düşüncelerle davranışını rasyonalize etmeye çalışır. Ancak, kendisinde bir problem olabileceğini hiç düşünmez. Bu sorunun kendi kişisel arka planın etkisinin bir sonucu olabileceğini bilemez. Bu kişi geçmiş ve özellikle cinsellikle ilgili ilk çocukluk ve ergenlik yıllarında edindiği deneyim ve yanlış-doğru bilgilerin bir sonucu olarak bağımlılık derecesinde cinselliğe yöneldiğini bilemez.


Cinsel bağımlılık kişisel sağlık açısından da çok risklidir. Cinsel bağımlılığı olan bir kişi, sonuçları olumsuz ve tehlikeli de olsa, birçok farklı eşle cinsel etkinlikte bulunur. Bağımlı kişi bir bütün olarak kendi sosyal yaşamına, işine ve ilişkilerine zarar verir. Cinsel bağımlılık, kişiyi hem duygusal ve hem de fiziksel açıdan incitir. Ancak kişi bunun farkında değildir ve farkına varınca da birçok açıdan bir şeyleri kurtarmak adına artık geç kalmış olabilir.


Bazı insanlar için cinsel bağımlılık, teşhircilik (kişinin kendi cinselliğini ulu orta sergilemesi), müstehcen telefon görüşmeleri ya da cinsel taciz gibi yasal olarak kabul edilmeyen etkinlikler şeklinde gerçekleşse de, cinsel bağımlılık temelde bir suç olarak algılanmamalıdır.


Cinsel bağımlılıkla ilişkili olabilecek belli başlı davranışlar:

Zorlanımlı mastürbasyon (kendi kendini uyararak)
Aşırı cinsel eş arayışı ve bir gecelik ilişki arayışı
Porno düşkünlüğü
Riskli cinsel ilişki
Telefon ya da bilgisayar ile uzaktan cinsel ilişki
Fahişelik yapmak, ya da fahişelerle ilişki kurma
Teşhircilik
Röntgencilik ya da fordculuk
Cinsel tacizde bulunma

Genelde cinsel bağımlılığı olan kişi, girdikleri her yeni cinsel ilişkiden yeterli tatmini alamaz ve ilişki sonrasında büyük bir suçluluk ve utanç duyar. Cinsel bağımlılığı olan kişi, bütün risklerine rağmen, (finansal, sağlık, sosyal ve duygusal), kendi davranışını kontrol etmekten yoksundur.

Cinsel yönden bağımlı kişinin tedavisi, davranışlarının sorunlu olduğunun farkına varması ile başlar. Ancak bağımlı kişi bunu bir sorun olarak kabul etmeye de bilir ve dolayısı ile tedaviden kaçınır. Bu kişilerin genellikle başlarına önemli bir kayıp gelmeden problemin farkına varmaları oldukça zordur. Evliliği, birlikteliği, işi gibi birçok alanda önemli kayıp yaşar, ancak o zaman çözüm arayışına yönelirler.
Siz, siz olun, siz ve yakın çevrenizde cinsel davranış bu şekilde kalıplaşmış ve sürdürülüyorsa acilen tedbir alın ve bu kişileri profesyonel yardım alabilecekleri konusunda uyarın.
Terapi sürecinde bağımlı kişi, sağlıklı bir cinsel yaşama adım adım ulaşmanın yollarını öğrenir. Eski davranış, inanç ve bilgi kalıplarının neden ve nasıl ortaya çıktıklarının, işlevlerini farkına varır ve bunların yerine yenilerini geliştirir. Böylece kişi sağlıklı bir cinsel yaşama kavuşur. Bazı durumlarda, saplantılı-zorlantılı cinsel davranışın tedavisinde ilaç yardımı da gerekebilir.

Ali Bıçak
Psikolojik Danışman
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Cinsel Bağımlılık" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Ali BIÇAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Ali BIÇAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ali BIÇAK Fotoğraf
Psk.Ali BIÇAK
Antalya (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog - Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi29 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ali BIÇAK'ın Yazıları
► Bağımlılık Psk.Beyza ÇETİN
► Bağımlılık Psk.Erol AKDAĞ
► Bağımlılık Psk.Arzu GÜNEŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Cinsel Bağımlılık' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Panik Atak Güncesi Haziran 2020
► Emdr Terapisi Nedir? Kasım 2018
► Aşkın Psikolojisi Mayıs 2016
► Kadın Cinayeti ve Öfke Kasım 2015
◊ Antalya Hipnoz Kasım 2018
◊ Antalya İntihar Güncesi Haziran 2017
◊ Terapi Nasıl İşler? Mayıs 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:37
Top