2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Matematik Zor Değildir
MAKALE #9844 © Yazan Psk.Tülay KÖK | Yayın Ekim 2012 | 9,834 Okuyucu
Pek çok öğrenci matematik dersini sevmez, matematikten korkar. Çoğunun matematik korkusu da akılcı bir temele dayanmaz. Öğrenci bir dersi sevmiyorsa o dersi başarması da mümkün değildir. Öğrenci sevmediği dersi dinlemek istemez, dersten sıkılır, dinlemediği için anlayamaz, anlayamadığı için dinlemek istemez ve bu bir kısırdöngü olarak sürüp gider.

Matematik sadece bir örnektir. Problem hangi ders ya da derslerleyse tamamı için geçerlidir. Matematikten yola çıkmamın nedeni, çok sayıda öğrencide ortak bir matematik korkusu olduğunu gözlemlememdir.

Acaba matematik gerçekten can sıkıcı ve sevimsiz bir dersimidir? Matematiğin özünde sevimsizlik olabilir mi? Bu sorunun cevabı soruyu sorduğumuz kişiye göre değişir. Senelerdir matematiği karnesinde zayıf olan, sayısız matematik dersi almasına, dershanelere gitmesine ve uzun saatler harcamasına rağmen, öğretmenler kurulu kararıyla zar zor matematikten sınıf geçen bir öğrenciye sorsanız, size matematiğin dünyanın en zor ve sıkıcı dersi olduğunu söyleyebilir. Aynı konuyu birde matematik profesörüne sorarsanız size matematiğin nasıl olağanüstü, muhteşem zevkli bir bilim dalı olduğunu, bir bulmaca çözmek ya da büyük şeyler başardığında yaşadığı mutluluğu matematikte bulduğunu söyleyecektir. Matematik profesörü matematikten müthiş zevk almaktadır. Eğer matematikten zevk almasaydı matematik dalında profesörlüğe ulaşamazdı. İnsan yaptığı işi ne kadar seviyorsa başarılı olma ve yükselme şansı o kadar fazla olur. Sevmediğiniz işi yapmak istemezsiniz. Gönülsüz ve zorla yapılan işte başarılı olamazsınız.

Aslında matematik profesörü gibi uzak bir örneğe de gerek yok. Matematiği çok seven üniversite tercihinde matematik, matematik öğretmenliği, matematik mühendisliği, istatistik gibi bölümleri ilk tercih olarak yapan öğrenciler vardır. Bu öğrenciler matematiği meslek olarak seçecek kadar çok sevmektedirler.

Bir sınıf ve sonrada bu sınıfta bulunan öğrenciyi ele alalım.
Sınıf -
Ders matematik dersi öğretmen tahtada konuyu anlatıyor. Bir grup öğrenci büyük bir zevkle öğretmenlerini dinliyor, anlamadığı yerleri soruyor, sorulan problemleri çözmeye çalışıyor aktif olarak derse katılıyor. Bu grubun ilgisiz olan gruba göre oldukça üstün bir başarı sağlaması ve dersten zevk alması kaçınılmaz.
Öğrenci –
bu sınıftan bir öğrenciyi düşünelim, matematiği sevmektedir. Ama şu anda anlatılan konuyu bir türlü anlayamamaktadır. Çünkü Karnı açtır Uykusu vardır. Derse konsantre olamamaktadır. Öğrenci konuyu anlayamamasının nedenini içinde bulunduğu fiziksel olumsuz koşullar değil de konunun zor olmasına bağlayabilir.
Bir kısım öğrenci tamamen ön yargılıdır. Matematiği yapamadıklarına kanaat getirmişlerdir. Dersi dinlemeye, anlamaya çalışmazlar. Her matematik dersi geldiğinde kırk dakikalık ders süresinin nasıl geçeceğini kara kara düşünürler.
Şimdi esas önemli konu: Bir dersin aynı zamanda hem zevkli hem sıkıcı olması ya da bazı konuların zevkli bazı konuların sıkıcı olması mümkün müdür? Elbette ki hayır. Bir dersin zevkli ya da sıkıcı olduğuna karar veren bizim zihnimizdir. Hiçbir dersin özünde sevimsizlik ya da sıkıcılık yoktur. Siz o derse nasıl bakarsanız öyle görürsünüz.

Matematik
Dersi
*Matematik hakkındaki önyargılar
*Geçmişte matematik öğretmeniyle aranızda gecen sürtüşme veya dersle ilgili kötü anılar.

Matematikten aldığınız kötü notlar
*Arkadaşlarınızın yada çevrenizin matematik zor demesi

*Aile yada çevrenizin sizin matematik yeteneğinizin olmadığını düşünmesi


MATEMATİĞİ ALGILAMA ŞEKLİNİZ “Ben matematiği yapamam, zor bir ders, derste sıkılıyorum ve anlamıyorum”


Matematiğe yönelik olumsuz inançlar matematiği anlayış tarzımızı belirliyor. Matematiğin zor ve sıkıcı olduğu ön yargısıyla matematiğe bir şans vermiyoruz. Bu olumsuz inancınız başara bileceniz bir şeyi bile başarmamanıza neden olur.
Bence herhangi bir dersi başarabilen öğrenci ile başaramayan öğrenci arasında bir fark yoktur. Üniversite sınavını, Fen Lisesi sınavını Ya da Anadolu Lisesi sınavını kazanan öğrenci ile kazanamayan öğrenci arasında da fark yoktur. Öğrenci başarıları arasında farkı yaratan şey; Öğrencilerin Başaracaklarına olan inançlarıdır.
Başarmak için gösterdiğiniz çabayı inancınız belirler.
İşte bu noktada;
*önyargıların, yanlış ve olumsuz inanç kalıplarının kırılmasında,
*özgüven ve başaracağına olan inancın arttırılmasın da,
* olumsuz ve kötü anıların düzenlenmesinde
*öğrenme engellerinin kaldırılmasında
*bilinç, bilinçaltı ve hafızanın ilgili derse odaklanmasında ve algıyı ve mantığı kavramayı kolaylaştırmada.
*İnsan beynin öğrenme ve problem çözme yeteneğinin sınırlarının çok yüksek olduğunun bilinç ve bilinçaltına gösterilmesin de.
*hafızayı güçlendirme ve etkin kullanımını sağlamada.
*bakış açısının yeniden gözden geçirilerek daha olumlu ve yapıcı bir bakış açısı oluşturmada
Ve eğitimde hipnoz bölümü içerisinde yer alan her türlü alternatif olasılık karsısında…
Psikolojik destek ve Hipnoz Desteği ile gerçekten yabancı dil öğrenmek olsun, matematik olsun başka bir konu ya da ders olsun sizin için bir engel gibi gözüken her konu sizin için bir eğlence bir hobi bir arkadaş olabilir.
Ve Tekrar başarıyı göstereceğiniz çaba, çabanızı da inancınız belirler.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Matematik Zor Değildir" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Tülay KÖK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Tülay KÖK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     12 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Tülay KÖK'ün Makaleleri
► Öz Şevkat Nedir Ne Değildir? Psk.Tolga Nasuh ARAN
► Hipnoz Nedir ve Ne Değildir? Psk.Zümrüt ÇETİN
► Psikoterapi Nedir? Ne Değildir? Psk.İlke TARHAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Matematik Zor Değildir' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:54
Top