2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sırt Ağrısı : Ağrılara Sırtınızı Dönmeyin !
MAKALE #9860 © Yazan Fzt.Celal Haydar DEMİR | Yayın Kasım 2012 | 4,889 Okuyucu
Ağrılara sırtınızı dönmeyin !

Sırt ağrıları, çoğu zaman doktora gitmeyi gerektiren, işten izin aldıran ve uzun süreli iş kaybına neden olan, en yaygın şikayetlerden biridir. Giderek daha da hareketsiz yaşamlar sürüyor olmamız, bu ağrıların en önemli sebebidir. Araç kullanmak, bilgisayar başında hareketsiz oturmak, televizyon karşısında çok vakit geçirmek, sırt ağrısı riskini arttıran etmenlerdir. Elde yapılan ağır işler, aynı hareketi sürekli olarak tekrarlamak, sırtı bükerek ağır kaldırmak, uzun süre yanlış bir pozisyonda ayakta dikilmek veya oturmak da sırt ağrılarına neden olabilir.

Bununla beraber sırt ağrılarının çoğu ciddi bir hastalıktan kaynaklanmaz ve işin güzel tarafı kronik sakatlıkların birçoğu da önlenebilir problemlerdir.

Sırtın fonksiyonel yapısı; on iki omur, arkada omurgayı destekleyen eklemler, omurlar arasındaki disk denen yastıkçılar ve arka taraftan çıkan sinirlerden oluşur. Sırt omurga hareketleri; göğüs kafesinden dolayı boyun ve bel omurga hareketlerine göre daha azdır.
Sırt ağrılarının nedeni, sırtımızda omurganın her iki yanında bulunan kasların gerilmesidir. Bu gerilmenin en önemli nedeni strestir. Strese girdiğimizde ilk önce boyun kaslarımız gerilir. Bu gerilme sonucunda “C” harfine benzeyen boyun omurgamız düzleşir, omuz ve sırta giden sinirlerin çıkışları daralır ve sinirler baskı altında kalır.

Bu baskı ile birlikte sırttaki kaslar gerilir. Bu yüzden ağrı duyarız. Kasların uzun süre gergin halde kalması kulunç yani tıpta fibrozit dediğimiz oluşumlara neden olur. Bu fibrozitler en ufak bir yorgunlukta, ağır kaldırma sonucunda, klima veya vantilatör altında uzun süre kalmada dayanılmaz ağrılar çekmemize sebep olur.

Sırt ağrılarının belirtileri hissedildiğinde atılacak en kötü adım, şiddetlenirse hallederim, demektir. Doğrudan hayatınızı kısıtlayan ağrıları hisseder hissetmez üstüne gitmeli ve ertelememelisiniz.

İlk belirtiyi hissettiğinizde bir fizik tedavi uzmanı ve fizyoterapist ile görüşmeli, onların önerileri doğrultusunda önlemlerinizi almalısınız.

Ağrılardan kurtulmak için nerelere başvurmalıyız?


• İlk olarak ağrının nedeni doktorunuz tarafından belirlenmelidir. Ağrının boynumuzdan mı sırt kaslarımızdan mı kaynaklandığı yoksa başka bir hastalığımızın mı olduğu tespit edilmelidir. Unutulmamalıdır ki, akciğer hastalıkları, kalp hastalıkları, safra kesesi ve mide rahatsızlıkları da sırtta ağrı yapar.


• Sonra sıra sırt kaslarının gevşetilmesine gelir. Kas gevşeticiler bu konuda etkili olabilir ama sadece ilaç tedavisi yeterli değildir. Doktorunuzun önerileri doğrultusunda bir fizyoterapist tarafından fizik tedavi sürecine dahil edilmeniz yararınıza olacaktır. Fizik tedavi sürecinizin başında fizyoterapistiniz, şikayetlerinizi dikkatle dinledikten sonra sizin için,


• Detaylı bir postür (duruş) analizi,

• Ağrı değerlendirmesi,
• Günlük yaşam aktivitelerinizin değerlendirilmesi ve
• Mesleki değerlendirmenizi yaptıktan sonra size uygun bir tedavi programı hazırlayacaktır.

Peki, fizik tedavi sürecinde ne gibi uygulamalar yapılır? Fizyoterapistiniz bu süreçte kas gerginliklerinizi azaltmak için sıcak uygulamalar yapabilir, ağrıyı azaltmak için elektriksel cihazlardan faydalanabilir ama tedavide en önemli şey size vereceği egzersizlerdir. Fizyoterapistiniz egzersiz seçiminde ağrılı bölgenin durumunu, yaşınızı, cinsiyetinizi, işinizi ve vermiş olduğunuz diğer bilgilerinizi referans alır. Verilen egzersizler duruşunuzu düzeltmeyi ve sonucunda ağrıyı ortadan kaldırmayı hedefler.


Ayrıca sırt ağrılarında sıkça rastladığımız kulunç olarak bilinen fibröz dokular fizik tedavi sürecinde teker teker tespit edilip yok edilir.


• Tüm bu tedaviler sırasında ve sonrasında günlük yaşamımızda bazı düzenlemeler yapmak gereklidir. Düzenli egzersiz yapma alışkanlığı edinilmelidir. Uyku düzeni ve dengeli beslenme dikkat edilmesi gereken diğer önemli noktalardır. Evde ve çalışma ortamında küçük değişiklikler yaparak fizik tedaviyle kazanılan iyilik halini korumak mümkündür. Örneğin;



Mutfakta;

• Yiyecek maddeleri, tencereler, tavalar gibi en çok kullandığınız malzemeleri nereye koyacağınıza dikkatle karar verin ve bunları bel hizasında kolayca ulaşabileceğiniz yerlerde saklayın.
• Aynı anda hem bükülüp hem de eğilmeyin. Fırını veya alt buzluğu kullanmadan önce her zaman dizlerinizi kırın, sırtınızı değil.
• Çamaşırları makineden çıkartırken, dizlerinizi bir yastığın üzerine koymayı deneyin.

Oturma odasında;

• Sırtınızda gerginlik varsa, oturarak daha az zaman geçirin çünkü oturmak sırtınıza yük bindirir.
• Kendiniz için yeterince yüksek bir sandalyeye oturun. Otururken ayaklarınız yerde veya bir tabure üzerinde durmalı ve kalçalarınız dizlerinizden az yukarıda olmalıdır.
• Belin doğal kıvrımını desteklemek için bel destek yastığı kullanılabilir.
• Ayağa kalkmadan ya da esnemeden 20 dakikadan daha uzun süre oturur durumda kalmayın.
• Uzaktan kumandaya uzanmak yerine kanalları televizyonun yanına gidip değiştirin.

Yatak odasında;

• Yatmak sırt problemini düzeltmez ve hatta hareketsiz kalmak ağrıları daha da arttırabilir. Gün içinde ancak ağrınız dayanılmaz bir hal alırsa yatın.
• Yatağınız, omurganızın doğal kıvrımlarını koruyacak şekilde desteklemelidir ne çok yumuşak ne de çok sert olmalıdır.
• Geceleri iyi destekleyen bir yastık da çok önemlidir. Yastığa sadece başınızı ve boynunuzu koyun, omuzlarınızı değil.
• Yatakta oturarak televizyon izlemeyin veya kitap okumayın çünkü bu sırtınıza baskı yapar.

Ev işi yaparken;

• Unutmayın, ev işlerinin bir günde bitmesi şart değildir! Kendinizi ayarlayın ve ev işlerini bir haftaya yayın. Programınızı buna göre yapın.
• Elektrik süpürgesi kullanırken, üst bedeninizi dik tutun, süpürge vücudunuza yakın olmalıdır, öne ve arkaya doğru kısa hareketlerle süpürün. Bir günde tek bir odayı temizlemeyi hedefleyin, tüm evi değil.
• Ütü masası, bel yüksekliğinde olmalı veya ütüyü oturarak yapmalısınız.

Alışveriş yaparken;

• İki omuza birden takılan sırt çantalarını tercih edin.
• Yüklerinizi, ağırlığın dengelenmesi için iki elinizle taşıyın veya alışveriş arabası kullanın.

Ofiste;

• İyi bir ofis sandalyesi kullanın.
• Ofis sandalyesi dengeli olmalı, kullanıcısına hareket özgürlüğü ve rahat bir pozisyon sunmalıdır. Arkası ve yüksekliği ayarlanabilmelidir.
• Çalışma masanızı kendinize göre ayarlayın. Omuzlarınız ve dirsekleriniz yanlarınızda rahatça durabilecek ve kollarınızın alt bölümü de yere paralel ve dik açıyla duracak şekilde sandalyenizin yüksekliğini ayarlayın
• Monitörünüzün üst kısmı göz seviyesinde olmalıdır. Bilgisayarı sık kullanıyorsanız, bilgisayar ekranı ve klavye doğrudan önünüzde durmalıdır ki, onları kullanabilmek için eğilmek zorunda kalmayın.
• Çok uzun boyluysanız, yüksekliği ayarlanabilir bir masa faydalı olabilir veya masanın ayaklarının altına bloklar koyarak yükseltebilirsiniz.

Son olarak sırt ağrısı çeken kişilerin aktif bir hayat sürdürmelerinin faydalı olacağı konusunda birçok meslektaşımla aynı fikirdeyim. İnsan vücudu oturmak için değil fiziksel aktivitelere uygun olarak tasarlanmıştır. Unutmayalım ki fiziksel uygunluk mutlu olmanın ilk gereğidir !


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sırt Ağrısı : Ağrılara Sırtınızı Dönmeyin !" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Celal Haydar DEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Celal Haydar DEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Celal Haydar DEMİR'in Makaleleri
► Bel ve Sırt Ağrısı Prof.Dr.Semih KESKİL
► Sırt Ağrıları Dr.Kenan KIBICI
► Sırt Estetiği Dr.Ulvi GÜNER
► Sırt Germe Estetiği Op.Dr.Ekrem KESKİN
► Boyun Düzleşmesi ve Sırt Ağrıları ÇOK OKUNUYOR Dr.Aybars AKKOR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sırt Ağrısı : Ağrılara Sırtınızı Dönmeyin !' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:23
Top