2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yanlış Yoldaki Doğru Çaba: Mevcut Ruhsal Yardım Uygulamaları
MAKALE #9915 © Yazan Psk.İzzet GÜLLÜ | Yayın Kasım 2012 | 5,579 Okuyucu
YANLIŞ YOLDAKİ DOĞRU ÇABA: MEVCUT RUHSAL YARDIM UYGULAMALARI

Yanlış yoldaki her adım velev ki doğru dahi olsa bizi ancak gideceğimiz yerin zıddına götürür. Adımlarımızın hızı arttıkça gideceğimiz yere yaklaşmayız; bilakis oradan daha da uzaklaşmış oluruz.

Günümüzün modern psikiyatrik yardım anlayışı yanlış yolda gidiyor. Haliyle yürüme hızını falan artırmakla kişileri daha çabuk hedefe götüreceğini vaat ediyor. Ancak yanlış yolda adımların hızlanması vs. bizim sadece ve sadece gideceğimiz yere olan uzaklığımızı artırıyor.

“Modern psikiyatri bizi tedavi etmiyor; bilakis hasta ediyor.”

Bu tespitim çok ciddi bir isnat! Laf olsun diye söylemiyorum bunu; ağzımdan çıkanı kulağım duyarak iddia ediyorum. Sadece kuru kuru iddia da etmiyorum; bunu farklı yazılarımda değişik açılardan ispat da ediyorum.

İşte bir ispatı daha:

Bir okuyucu attığı mesajda, “Hocam yıllar boyu panik atak tedavisi gördüm. Ancak bu tip sorunların hastalık olmadığını anlatan yazılarınızı okuyunca rahatladım” diye yazmış. Bu rahatlama sadece söz konusu okuyucuya has istisna-i bir durum değil. Bu okuyucu yazdıklarıma inandı ve rahatladı.

“El alemin akıllısı sen misin, koca sektör başka söylerken sana neden inanalım ki” demez, yaşadıklarınızın hastalık olmadığına inanabilirseniz şayet, hepinizi temin ederim ki siz de rahatlarsınız. Ondan da önemlisi, yaşadıklarınızın hastalık olmadığını kabul ettiğiniz andan itibaren olmayan hastalığınızdan kurtulur; iyileşirsiniz de.

Evet, akıl hastalıkları dışındaki tüm psikiyatrik denilen sorunlarınızdan mevcut tedavi yaklaşımları ile değil; “Hastaymışım, adı da şuymuş” inancınızı terk etmekle, yerine hasta olmadığınıza dair yeni bir inanç geliştirmekle kurtulabilirsiniz. Bunu kamuda çalışan, hastadan ve hastalıktan beslenmeyen, haliyle hiçbir ekonomik vs. kaygısı bulunmayan, üstelik de her türden otuz binin üzerinde vaka tecrübesi bulunan deneyimli bir psikolog olarak söylüyorum.

ASLINDA

Şu söyleyeceğimi lütfen iyi anlamaya çalışınız. Burası konunun en önemli noktasıdır: Aslında sizi rahatsız eden yaşadığınız sorunun şu ya da bu belirtileri değildir; o belirtilerin hastalık olduğunu düşünmenizdir. Siz nükseden her belirti ile aslında hastalığınızın nüksettiğini düşünmekte, bundan dolayı rahatsız olmaktasınız! Belirti şiddetlendiği için değil, bunu hastalığınızın şiddetlenmesi olarak yorumladığınız; yine aynı şekilde belirtiler azalmadığından değil; hastalığınızın iyileşmediğini düşünmenizden dolayı rahatsızlık yaşıyorsunuz aslında. Sizi hasta olduğunuza inandıran; modern psikiyatridir. O sebeple psikiyatri tedavi etmez; bilakis hasta eder. Bu paragrafı tekrar tekrar okuyarak ne demek istediğimi lütfen iyi anlamaya çalışınız.

İŞTE İSPATI

Şimdi vereceğim örneği başta depresyon olmak üzere tüm psikiyatrik sorunlar için düşününüz. Ben diğerlerine göre daha hastalıkmış gibi duran panik atak örneğini vereceğim, siz hepsine uyarlayın!

Panik atakta kişileri en çok rahatsız eden belirti malum kalp çarpıntısıdır. Diğer makalelerimde de söylediğim gibi benzer kalp atışı hızlı merdiven çıktığınızda da yaşanır. Oysa ondan hiç rahatsızlık duymazsınız. Çünkü merdiven çıkarkenki kalp çarpıntısına çok şükür (en azından şimdilik) hastalık olarak inandırılmamışızdır. Haliyle bunun normal olduğunu düşünürsünüz. Belirti vardır ancak bu belirtinin hastalık değil; normal olduğuna inandığınız için psikolojik olarak hiç etkilenmezsiniz. Ancak otururken nükseden benzer bir çarpıntı sizi tedirgin eder. Neden? Oysa her ikisi de kalp atışının aniden ve benzer şekilde hızlanması değil midir! Hani sizi belirti yani hastalık rahatsız ediyordu? Bunca uzmanın bu gerçeği fark etmemesine mi, yoksa fark ettikleri halde görmezden gelmesine mi şaşmalı, hangisine!

Görüyorsunuz, aslında sizi yaşanılan belirti değil; bu belirtinin hastalık olup olmadığına dair inancınız etkiliyor. Bu inancı, “Yaşadığınız hastalık, adı da şu” diyerek psikiyatri sağlıyor. Psikiyatri tıbbın ve bilimin yüksek itibarına sırtını dayayarak sizi hasta olduğunuza inandırıyor; siz de yaşadığınızın hastalık olduğunu düşündüğünüz, belirtileri, “Hastalığım çıktı, hastalığım arttı, hastalığım azalmadı, hastalığım geçmedi” şeklinde yorumladığınız için (bilinçli ya da bilinç dışı) bu belirtilerin psikolojik etkisini ortaya çıkarıyorsunuz. Psikiyatri tutuyor, sizi savuracak tozu ve dumanı kendi ayaklarınızla havaya kaldırıyorsunuz yani.

Psikiyatriye inandığınız için onun hastasınız sözüne de inanıyor, bu inancınız nedeniyle hasta olduğunuzu düşünüyor, haliyle yaşadığınız belirtilerden değil; “Hastayım, azalmadı, geçmedi, ne zaman geçer” türü inancınızdan dolayı rahatsız oluyorsunuz. Sizi asıl rahatsız eden hastayım inancınız olduğundan çözümü de sebebin zıddı olan, “Hayır, hasta değilim” inancıdır.

VELHASIL

Söz konusu psikiyatri olduğunda “hastayım” şeklinde inanarak iyileşme olasılığınızı azaltır; buna mukabil rahatsız olma düzeyinizi artırırsınız. Böyle olduğunda merdiven çıkarkenki kalp çarpıntısı sizi hiç etkilemezken, “Hastayım, ondan çarpıyormuş” dediğiniz zamanki benzer çarpıntı sizi rahatsız etmeye başlar. O halde belirtilerin ne olduğu, azalıp azalmadığı şart değil; bunlara bakışınız değiştiğinde yaşadığınız rahatsızlık önce azalır, sonra da tamamen ortadan kaybolur gider.

BU ARADA UNUTMADAN

Emin olun, merdiven çıktığınız zamanki kalp çarpıntısına vs. hastalık denilseydi de siz buna yürekten inandırılsaydınız şayet, ondan da aynı şekilde rahatsız olurdunuz. Sonra da, “Rahatsız ediyor bak, hakikaten hastayım” der, dururdunuz. Psikiyatri ise, “Ya bak gördün mü, biz dememiş miydik” derdi tabi î ki bu duruma.

Dedim ya, sizi asıl rahatsız eden belirtiler değil; o belirtilerin hastalık olup olmadığına dair inancınızdır. Belirti her nüksettiğinde hastalığım nüksetti diye algılamanızdır. Belirtiler azalmayınca da hastalığım iyileşmiyor şeklinde yorumlamanızdır. Tekrar ediyorum, belirtilere bakarak size hasta olduğunuzu telkin eden, sizi hasta olduğunuza inandıran mevcut psikiyatridir.

Mevcut psikiyatri bu haliyle var olduğu sürece hastalık olmayan ruh halleri hastalık muamelesi görecek, bu muamele kişileri hastayım psikolojisine sokacak, esasında işte bu psikoloji kişileri rahatsız edecektir. Sonra kişiler yaşadıkları bu rahatsızlığa bakarak, “Hasta olmasaydım rahatsız olur muydum, bak demek ki hastayım” diye düşünecekler (yanlış düşünce), böylece hasta olduklarına daha da kuvvetle inanacaklar, nihayetinde ise kısır bir döngü içine düşeceklerdir.

SONUÇ

Hastayım inancı hem yaşanılan belirtilerin rahatsız edici etkisini ortaya çıkarır hem de iyileşmeye karşı içinde doğal bir direnç barındırır. Bu ise git gel Konya altı saat uygulamalarına dönüşür. Bunun adı bazen major olur, kimi için kronik olur, bazıları için de ömür boyu ilaç kullanmalısın tavsiyesi olur.

Ha bir de sektör ve bu sektörün sadık mürşitleri zengin olur.

SONUÇ 2

Benzer konularda pek çok yazı yazdım. Ancak bu yazı (diğer bir çok yazım gibi) ilk defa dile getirilen çarpıcı, belki de ruhsal yardım anlayışını kökten değiştirebilecek hakikatleri ihtiva ediyor. Bunu Malatya’da yaşayan sıradan bir psikologun dile getirmesi, adının Adler olmaması söz konusu gerçeği değiştirmemeli. Bu yazı bayrak olup dalgalanmalı, dilden dile aktarılmalı, defalarca okunmalı, üzerinde saatlerce düşünülmeli. Bu yazının taşıdığı gerçekler nice insanı sorunların masum pençesinden, nicelerini de halen ısrar ettikleri yanlış tedavi felsefesinden kurtaracak potansiyele sahiptir. Ancak at sahibine göre kişner. At kişnemeye müsait, yeter ki ehil kişilerin eline geçsin!

Vesselam…

Psikolog
İzzet Güllü
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yanlış Yoldaki Doğru Çaba: Mevcut Ruhsal Yardım Uygulamaları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İzzet GÜLLÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İzzet GÜLLÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     18 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İzzet GÜLLÜ Fotoğraf
Psk.İzzet GÜLLÜ
Sakarya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İzzet GÜLLÜ'nün Yazıları
► Panik Atakta Ruhsal İlk Yardım Psk.Ümit KARABULUT
► Yanlış İlişki Doğru Yaşanmaz Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Yanlış Yoldaki Doğru Çaba: Mevcut Ruhsal Yardım Uygulamaları' başlığıyla benzeşen toplam 61 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bir Veda Yazısı Haziran 2018
◊ Bu Yazıyı İyi Anla ÇOK OKUNUYOR Haziran 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:44
Top