2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evlilikte Tehlike Çanları
MAKALE #9929 © Yazan Psk.Ali BIÇAK | Yayın Kasım 2012 | 11,360 Okuyucu
Evlilikte Tehlike Çanları

Evliliğe adım atanlar, iyi günde ve kötü günde her koşulda birbirine destek olmağa söz verirler. Nikâh masasında evet derler….. İmzaladıkları yazılı bir belge vardır: Evlilik sözleşmesi. Bir de her iki çiftin aklında yazılı olmayan, yaşayacakları evlilikten istek ve beklentileri vardır. Belki de asıl sözleşme çiftlerin zihinlerindekilerdir.

Bütün çiftler mutlu olacaklarına inanarak evlenirler. Mutlu olmak için her ikisi de karşılıklı olarak bir takım fedakârlıkta bulunurlar. Çiftler zihinlerindeki evlilik sözleşmesini hiç gündeme getirip, söze dökmezler. Kimi çift evliliklerinin hemen akabinde, kimisi bir ay kimisi bir yıl sonra bu yüzden mutluğu kaçırabilirler. Zamanla katlanması güç bir birlikteliğe doğru yol alabilirler. Birlikte mutluyuz derken bir anda geçimsizlik çanları çalmaya başlar. Peki, bu çanlar ne zaman çalmaya başlar?

Evli olmanın en önemli koşullarından birisi nasıl para kazanılacağıdır. Her ikinizin de bir işi var ve kazanıyorsunuz. Ancak kazandığınız parayı ne şekilde harcayacağınız konusunda bir fikirsel ayrılık yaşıyorsanız çanlar çalmaya başlayabilir. Özellikle içinizden birisi arkadaşına, ailesinden birine bir şekilde mali destek olma zorunluluğu içinde hissediyor ve bu yönde kararlar alıyorsa. Abimlerin, ablamların, falanca arkadaşınızın bu ay parasal yardıma ihtiyacı var diye düşünüp eşinize sormadan onlara yardım etmek isteyebilirsiniz. Gerçekten, evlilikleri krize sürükleyen birçok örneğe rastlamak mümkündür.

Kimse çocuğunu anne babasının evinden getirmiyor. Evliliklerde çocuk sahibi olunur. Peki, bu çocuğun bakımı, beslenmesi eğitimi nasıl olacak? Kim hangisinden ne kadar sorumlu olacak? Günümüzde birçok anne artık çalışmaktadır. Dolayısı ile geleneksel aile yapısı değişmiş, evde kanının ve erkeğin rolü de farklılaşmıştır. Bu konuda da görüş ayrılıkları ortaya çıkabilir ve evlilik çanınız ötebilir.

“Eşim benimle yeterli zaman geçirmiyor, arkadaşlarına ve ailesine benden fazla zaman ayırıyor. Üstelik arkadaşı, anne-babası ile konuşurken daha neşeli, benimleyken hep somurtkan oluyor. Birlikte hiçbir şey konuşamıyoruz. Artık konuşacak bir şey bulamıyoruz. “ duydunuz mu çanın sesini?...

İçinde bulunduğunuz koşullar gereği eşinizin ailesi ile aynı evde yaşamak zorundasınız. Ya da, eşinizin aile üyelerinden biri sürekli sizinle yaşamak zorunda kalmış olabilir. Bu koşullarda eşinizin sürekli onların etkisinde olduğunu düşünebilir, evdeki konumunuzu sorgulayabilir, çekirdek aile olamamanın sıkıntısını çekiyor olabilirsiniz. Evinizde her iki aileden birinin sürekli sizinle yaşamak durumunda kalması sizin mahremiyetinizi de etkileyebilir. Bütün bunları eşinizle konuşup bir fikir birliğine varamazsanız çanlar çalabilir.

“Sen bana hiç sarılmıyorsun. Köpeğinle, arabanla başkaları ile daha fazla ilgileniyorsun. Uzun zamandır beni hiç öpmedin. “ diye düşünüyorsanız, üstelik cinsel ilişkinizde sorunlar yaşıyorsanız hala çan sesini duymuyor musunuz?

Evliliğinizde kendinizi yenileyebiliyor musunuz? Birlikteliğiniz bir kısır döngüde, tekdüzelikte sıkışıp kalmış mı? Bazı çiftler birbirini takdir edemez, birbirlerinin ilgilerini, düşüncelerini küçümserler. Bu durumda bir birlerine saygıları azalır, her gün bir öncekinin tekrarı haline gelir. Eşine verdiği değer azalır, aynı evde iki yabancı gibi yaşamaya başlarlar. Eşler ev içinde doyurucu ortam oluşturamaz, kendi öz bakımlarına önem vermez ve bir birlerine ilgileri azalır. Bu durumda hala çanın sesi duyulmuyorsa çift aldatma, ayrılık gibi birçok sorunla karşılaşabilir.

Tıpkı otomobilinizin periyodik bakımı gibi birlikteliklerin de bir bakımı vardır. Başlangıçta, herkesin evlilikten istek ve beklentileri vardır. Farklıdır veya aynıdır. Zaman içinde beklenti ve isteklerin de güncellenmesi gerekebilir. Her çift sözlü, yazılı bir evlilik sözleşmesi yapar. Sözlüler akılda kalır, asıl çelişkiler aklımızdakilerde olur. Bir süre sonra aklımızdakilerle yaşadığımız evlilik çelişmeye başlar. Bu durumda kendi kendinize, 'ben evlilikten ne bekliyordum, beklediklerimi buldum mu?' diye sorup, beklentilerinizi mevcut duruma göre düzenlemeniz gerekebilir.

Evliliğinizdeki sorunları eşinizle paylaşabilecek düzeyin altında iseniz bir evlilik danışmanına başvurmanız gerekebilir. Evlilik terapisi, ilişkinizde süre giden sorunların kaynaklarını görmenize ve değişimi yakalamanıza destek olacak bir başlangıç olabilir.

Ali BIÇAK
Psikolojik Danışman
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evlilikte Tehlike Çanları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Ali BIÇAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Ali BIÇAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ali BIÇAK Fotoğraf
Psk.Ali BIÇAK
Antalya (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog - Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi29 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ali BIÇAK'ın Yazıları
► İlişkide Tehlike Sinyalleri Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Gizli Tehlike: Kronik Depresyon Psk.Sezen ÖZÜTEK EREM
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Evlilikte Tehlike Çanları' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Panik Atak Güncesi Haziran 2020
► Emdr Terapisi Nedir? Kasım 2018
► Aşkın Psikolojisi Mayıs 2016
► Kadın Cinayeti ve Öfke Kasım 2015
◊ Antalya Hipnoz Kasım 2018
◊ Antalya İntihar Güncesi Haziran 2017
◊ Terapi Nasıl İşler? Mayıs 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:50
Top