2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Cinsel Sorunlar
MAKALE #9941 © Yazan Psk.Ali BIÇAK | Yayın Kasım 2012 | 4,008 Okuyucu
CİNSEL SORUNLAR

Günümüzde birçok çift, birlikteliklerinde farklı birçok soruna paralel olarak cinsel sorunlar da yaşamaktadır. Ancak, toplumumuzun cinsellik konusundaki algısı bir tabu olarak devam etmekte ve böylece bütün cinsel sorunlar adeta bir örtünün altında gizlenmektedir. Ne var ki ilişkilerde yaşanan cinsel sorunun şiddeti arttıkça çiftlerin birbirlerine olan sempatisi ve empatisi de azalmaktadır. Her hangi bir cinsel sorun, çiftin ilişkisini bir bütün olarak tehdit etmeye devam etmektedir.

Yapılan araştırmalara göre erkeklerin %40'ı, kadınların %62'si ilişkilerinde bir şekilde cinsel sorun yaşamaktadır. Erkekler %50, kadınlar %77 oranında küçük cinsel sorunlar yaşamaktalar.

Türkiye'de yapılan araştırmalar, toplumuzdaki erkek ve kadınların çoğunluğunun cinsel sorunları olduğunu açıkça ortaya koymaktadır.

Küçük cinsel sorunların bile çiftin ilişkisini etkilediği düşünüldüğünde bu sorunların evlilik danışmanlığında ele alınması, çiftin ilişkisinin sağlığı açısından son derece önemli ve yararlıdır.

Evlilik ve çift terapisinde, eğer siz danışanlar cinsel sorunumuz var diyorsanız, eninde sonunda bu konunun çift terapisinde çalışılması kaçınılmaz olacaktır. Evlilik ve çift danışmanlığında, çiftin ilişkisinde cinsel sorunun varlığı ve boyutu araştırılması gereken bir konudur.

Evlilik ve çift terapisinde cinsel konuda çalışmak oldukça yoğun bir çaba gerektirir. Günümüzde bir çok ruh sağlığı çalışanı cinsel terapi eğitimi almış da olsa, bu konuda çalışmaktan kaçınmaktadır. Buna, kültürümüzün cinselliğe karşı olumsuz bakış açısı başta olmak üzere bir çok yanlış anlayış neden olmaktadır. Bizce, evlilik sorunlarını ele alırken, cinsel sorunlar çöpe atılmamalıdır.

Cinsel yaşamınızla ilgili daha özel sorulara karşı cevabınız ne yöndedir?
Hiç ereksiyonunuzu sürdürme sorununuz oldu mu?
Boşalma, erken boşalma konularında ne tür sorunlar yaşıyorsunuz?
Cinsel birleşim size acı veriyor mu?
Cinsellik sizce imkânsız mıdır?
Orgazm olmada ne tür sorunlar yaşıyorsunuz?
Hangi sıklıkla cinsel ilişki normaldir?
gibi bir çok özel soru sizin cinsel yaşamınızı değerlendirmek açısından terapide ele alınmaktadır.

Birçok erkek ve kadın, cinsellikle ilgili yanlış bilgilendirmeden dolayı yanlış olanı normal, normal olanı yanlış bilirler. Bu yüzden çiftler, genellikle ilişkilerindeki sorunun cinsel olduğunu bilemeyebilirler.

Siz eğer cinsel sorununuz olduğunu düşünüyorsanız, bu sorununuzun tanı ve tedavisinden önce, sizin kişisel ve cinsel arka planınızın araştırılması açısından bir an önce terapiye başlamanız gerektir. Terapiden önce, yaşadığınız cinsel sorunun tıbbi her hangi bir tanısının olup olmadığı, her hangi bir konuda tıbbı tedavi alıp almadığınızın bilinmesi gerekir. Bu yüzden sorunuzla ilgili olsun olmasın aldığınız bütün tedavi bilgilerini terapistinize iletmelisiniz.

Bizce, eğer kişi kendi cinsel yaşamında her hangi bir tatminsizlik yaşıyorsa, o kişinin kendilik algısı tümden risk altındadır. İlişkiler de tıpkı diğer canlı organizmalar gibidir. İki kişinin var ettiği bir organizma. Çiftlerden her birinin yaşadığı sorun ilişkiye bir şekilde etki eder.

Cinsel terapide çözüm aranan belli başlı cinsel sorunlar:

• Cinsel Performans Yetersizliği
• Cinsel Bağımlılık
• Cinsel Performans Kaygısı
• İktidarsızlık
• Erken Boşalma
• Cinsel İstek Kaybı
• Cinsel Soğukluk
• Vajinismus

Cinsel Performans Yetersizliği

Erkeklerin sertleşememe veya sertleşmesini yeterince sürdürememe sorununun hemen hemen % 90’ı psikolojik sebeplerden kaynaklandığı bilinmektedir. Bu psikolojik durum, partner ilişkisinde güçlüklere, performans kaygısına veya daha derin ve karmaşık sorunlara kaynaklık edebilir. Tedavisi mümkün olan bir rahatsızlık, çözüm arayışına girmezseniz yaşamınızı olumsuz etkilemeye devam edecektir.

Cinsel performans yetersizliğinin tedavisi uzman bir terapist eşliğinde sağlanabilmektedir. Terapide önerilecek olası çözümlerle bu güçlükle baş edebilirsiniz. Unutmayın, eğer sorunuzun psikolojik nedenlerden kaynaklanıyorsa, tedavisi yüzde yüz mümkündür.

Cinsel performans yetersizliğinin fizyolojik sebeplerden kaynaklanan % 10'luk kısmının tedavisi için bu konuda uzman bir doktora yönlendirilirsiniz. Yapılacak tıbbi tedavinin yöntem ve süreci hakkında doktorunuz sizi aydınlatacaktır.

Cinsel Performans Kaygısı
Cinsellik, haz veren bir deneyim olarak kabul edilse de, cinsel performans kaygısı yaşayan birisi için cinselliği hissetmek ve partneriyle doyurucu bir ilişki yaşamak imkansız hale gelir. Eğer ‘Ben bu işi doğru yapıyor muyum?’;
‘Partnerim gerçekten haz alıyor mu?’ veya
‘Şişman mı gözüküyorum?’
gibi düşünceler aklınızdan geçiyorsa, cinsellikten haz almanız güçleşir. Görümünüz ve yataktaki performansınız hakkında şüphelenmeye başladığınız an, cinsellik sizin için bir stres kaynağı olmaya başlar, hatta cinsellikten köşe bucak kaçmaya başlarsınız.
Cinsellik vücudumuzun verdiği tepkinin ötesinde bir şeydir. Cinsel birleşme, sadece üreme organlarının bir işlevi değildir. Cinsel uyarılma duygulanımınızla yakından bağlantılıdır. Eğer aklınız cinselliğe odaklanmanıza engel olacak şekilde karışıklık içindeyse, vücudunuz da paralel tepki verecek ve uyarılmayacaktır.
Cinsel performans kaygısının sebep ve tedavi yöntemlerini bilmek, kişinin bu sorunla baş etmesinde bir başlangıç olacaktır.

Ali BICAK
Psikolojik Danışman
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Cinsel Sorunlar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Ali BIÇAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Ali BIÇAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ali BIÇAK Fotoğraf
Psk.Ali BIÇAK
Antalya (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog - Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi29 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ali BIÇAK'ın Yazıları
► Evlilikte Cinsel Sorunlar Psk.Gülüm BACANAK
► Yeme Bozuklukları ve Cinsel Sorunlar Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Cinsel Sorunlar' başlığıyla benzeşen toplam 36 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Panik Atak Güncesi Haziran 2020
► Emdr Terapisi Nedir? Kasım 2018
► Aşkın Psikolojisi Mayıs 2016
► Kadın Cinayeti ve Öfke Kasım 2015
◊ Antalya Hipnoz Kasım 2018
◊ Antalya İntihar Güncesi Haziran 2017
◊ Terapi Nasıl İşler? Mayıs 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:11
Top