2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Genital Bölge Estetiği: Labioplasti, Kliteroplasti, Vajinoplasti
MAKALE #9993 © Yazan Op.Dr.Ayşe BARUTÇU | Yayın Kasım 2012 | 5,912 Okuyucu
GENİTAL BÖLGE ESTETİĞİ

Yakın bir süreye kadar genital estetik problemler genellikle dile getirilememekte ve çözümsüz olarak görülmekteydi. Zamanla kadınların ekonomik özgürlüğünü kazanması, bilinçlenmesi ve cerrahi gelişmeler sonucunda, genital estetik operasyonlar popülarite kazanmıştır.


Genital bölgedeki estetik problemler, kadının kendisini kötü hissetmesinin yanında cinsel hayatını da olumsuz etkilemekte ve karşı cinse karşı utanma ve sıkılma ile normal düzeyde arkadaşlıklar kurmasını engellemektedir. Hatta kendisinde oluşan güvensizlikler ve cinsel problemler evliliklerde boşanmaya kadar gidebilmektedir. Diğer taraftan rahat bir şekilde dar pantolon, tight, mayo ve bikini giyememe kişinin sosyal hayatını olumsuz yönde etkileyebilir. Estetik kaygılarını aşmış bir bayan kendine daha çok güvenecek, özgüvenini kazanacak ve cinsel hayatta da kendisini daha iyi hissedecektir.

En sık uygulanan genital estetik ameliyatlar labioplasti (küçük dudakları ufaltma), vajinoplasti ( vajina daraltma) ve kliteroplasti ( klitorisi düzeltme) işlemleridir.


LABİOPLASTİ


Vajinanın çevresinde dış genital organlar olarak adlandırdığımız iç ve dış dudaklar (labium minora ve majora) bulunmaktadır. Doğuştan veya ergenlik çağı ile genişleyen, uzayan, sarkan ve düzensizleşen iç dudakların estetik olarak düzeltilmesi ameliyatına labioplasti denilir. Bazan de bir dudak kısmının diğerine göre daha uzun veya faklı yapıda olması nedeni ile de yapılabilmektedir. Bu tür ameliyatlar, kozmetik olduğu kadar işlevsel sorunların çözümü için de faydalıdır. Büyük veya düzensiz olan iç dudaklar psikolojik, hijyenik (sık mantar enfeksiyonu) ve cinsel problemlere yol açmaktadır.


Küçük dudakların normalden büyük ve sarkık olması cinsel ilişki sırasında toplanmasına ve ağrı duyulmasına neden olabilir. Ayrıca bu probleme sahip pek çok kişi kendisinde bu durumu bir eksiklik olarak görmekte ve cinsel ilişki sırasında yeterince haz alamamaktadır. Labioplasti operasyonundan sonra özgüven artışı ile birlikte sağlıklı ve mutlu bir cinsel ilişkiye kavuşmak mümkündür.


Labioplasti ameliyatı bakire olanlara da yapılabilir. Operasyon dış genital bölge ile ilgili olduğu için kızlık zarı (hymen) bu işlemden etkilenmez.


Labioplasti operasyonları lokal anestezi (bölgesel uyuşturularak) veya uyutularak (genel anestezi) ile yapılabilmektedir. İşlem sırasında hastalar herhangi bir ağrı hissetmez. Operasyonda fazla, düzensiz, sarkık ve geniş görünümde olan dudak kısımları ile kıvrıntılar çıkarılır ve estetik dikişler yerleştirilir. Dikişler eriyebilen türdedir ve alınmaları gerekmez. 25-30 dakika süren labioplasti operasyonu sonrasında hastalar yürüyerek evlerine gidebilirler.


KLİTEROPLASTİ


Kadınlarda “mons pubis” adı verilen kıllarla örtülü bölgenin aşağı kısmında yer alan yapıya kitoris (clitoris) adı verilmektedir. Klitorisin dıştan görünen bölümü ise baş kısmı olup “glans clitoris” olarak tanımlanmaktadır. Erkekteki penisin kadındaki karşılığıdır ancak farklı olarak idrar kanalı tarafında delinmemiştir. Klitorisin temel işlevi “orgazmın sağlanması” dır.


Klitorisin şekil ve büyüklüğü her kadında farklıdır. Bazen doğumsal olarak, bezan de gebeliklerden sonra klitoriste büyüklük veya üzerindeki deride sarkma ve katlanmalar olabilir. Bu durum dar pantolonlarda ve mayoda çıkıntılı bir şekilde görünür. Ayrıca cinsel ilişki sırasında orgazm olamama şikayetine sebep olabilir. Kliteroplasti (Cliteroplasty) böyle durumlarda normalden büyük olan klitorisin cerrahi bir operasyonla küçültülmesi ameliyatıdır. Bu işlemde genellikle klitorisin sinir uçları bulunan baş bölgesine müdahale edilmez, bu bölgeyi çevreleyen deri katlantısı küçültülür. Böylece klitorisin uyarılması kolaylaştırılır.


Ameliyat, uyuşturularak (lokal anestezi) veya uyutularak (genel anestezi) ile yapılabilir. Ortalama 30 dakika kadar sürer ve ağrı hissedilmez. Kendiliğinden eriyen dikişler kullanılır ve işlem sonrasında hasta günlük hayatına dönebilir.


Klitoris problemlerinde genellikle iç dudaklarda da sarkma bulunur ve kliteroplasti operasyonu ile birlikte labioplasti yapılabilir.


VAJİNOPLASTİ


Vajina ilerleyen yaş, normal doğum, cinsel ilişki, kürtaj ve benzeri müdahaleler gibi nedenler sonucunda genişleyebilir. Genişleyen vajinanın yeniden eski sıkılığını kazandırmak amacıyla yapılan ameliyatlara "vajinoplasti operasyonu” adı verilmektedir.

Tüm normal doğumlarda vajinanın kalıcı olarak bir miktar genişlemesi kaçınılmaz bir durumdur. Ayrıca normal doğum sırasında bebeğin rahat çıkması ve yırtık oluşmaması için açılan epizyotomi kesisi, uygun şekilde onarılmadığında da vajinada genişlik oluşur.

Vajina genişlemesi ilişki sırasında penisin tam olarak kavranamamasına ve bunun sonucunda cinsel tatminin tam olarak sağlanamamasına neden olmaktadır. Özellikle pek çok çift normal doğumdan sonra cinsel hayatlarının eskisi gibi olmadığından şikayet etmektedir. Ayrıca vajinal genişlemeye bağlı olarak cinsel birleşme anında ortaya çıkan “nahoş sesler” çiftlerde memnuniyetsizliğe neden olmaktadır. Doğumdan sonra değişikliğe uğramış ve kötü görünen bir vajina kadınlarda güven eksikliğine, eşinden utanmaya ve psikolojik bir takım problemlere de zemin hazırlamaktadır.


Bazı kadınlarda epizyotomi kesisinin kötü iyileşmesine bağlı olarak cinsel ilişki sırasında ağrı olabilir. Bu durum zamanla çiftlerde cinsel isteksizlik ve tatminsizliği de beraberinde getirebilmektedir. Vajina daraltma operasyonu ile birlikte epizyotomi izi de düzeltilebilmektedir.


Vajina daraltma operasyonu uyuşturularak (lokal anestezi) veya uyutularak (genel anestezi) ile yapılabilir. Ortalama 30 dakika kadar sürer ve ağrı hissedilmez. Kendiliğinden eriyen dikişler kullanılır ve işlem sonrasında hasta günlük hayatına dönebilir.


G NOKTASI BÜYÜTME İŞLEMİ


G noktası, vajina ön duvarda 3-4 cm içeride, idrar kanalı çevresinde ve salgı bezlerinin yoğunlaştığı bölgeye verilen isimdir. G noktasının kadınlarda klitoristen sonraki en hassas bölge olduğu düşünülmektedir. G noktası olarak bilinen bölgeye verilen bazı “dolgu maddeleri” ile bu alanın büyümesi sağlanabilir. Sonuçta kadınlarda cinsel birleşme sırasında zevk alımı artmaktadır ve buna paralel olarak orgazm olabilirlik sağlanabilmektedir.


Bazı kadınlar masturbasyon yaparak orgazm olabilirken cinsel ilişki sırasında orgazm olamama sorunu ile karşı karşıyadırlar. Bu durum “koital anorgazmi” (coital anorgasmia) olarak bilinmektedir. G noktasının dolgu enjeksiyonu ile büyütülmesi işlemi koital anorgazmi sorunu yaşayan bayanlarda faydalı olmaktadır.


G Noktası büyütücü işlem bir ameliyat değildir, fakat hastanın ağrı duymaması amacı ile çoğunlukla hafif anestezi altında yapılmakta ve işlem yaklaşık bir dakika sürmektedir. İşlem sırasında G noktasına özel dolgu maddesi enjekte edilir. Bu madde kalıcı değildir. 6 ay sonra vucut tarafından emilir. Tekrar enjeksiyon yaptırmanın sakıncası yoktur. Işlem sonrası hastalar hayatlarına normal bir şekilde devam edebilirler.


DÜZELTME İŞLEMLERİ


Yaşlanma ile birlikte kişilerde genital bölgelerde de incelmeler ve çöküntüler görülebilmektedir. En çok hacim kaybı ve sarkma dış dudaklar (labium majora) ile kasığın altındaki kıllı alanda (mons pubis) olur. Hacim kazandırmak için karın veya kalça bölgesinden liposuction ile yağ alınıp bu bölgelere enjekte edilebilir ve çökük görünen bölgelerde dolgunluk sağlanabilir.


Bu işlemin tam tersi olarak özelikle kilolu bayanlarda aşırı yağlı ve şişkin olan dış dudaklar ve kıllı alana liposuction ile inceltme uygulanabilir.



Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Genital Bölge Estetiği: Labioplasti, Kliteroplasti, Vajinoplasti" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Ayşe BARUTÇU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Ayşe BARUTÇU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ayşe BARUTÇU Fotoğraf
Op.Dr.Ayşe BARUTÇU
Ankara
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Ayşe BARUTÇU'nun Makaleleri
► Genital Bölge Estetiği Dr.Muhammet ERKAN
► Kadında Genital Bölge Estetiği Prof.Dr.Aylin BİLGİN KARABULUT
► Kadınlarda Genital Bölge Estetiği Op.Dr.Aylin KARANLIK
► Genital Bölge Estetik Ameliyatları Op.Dr.Evren HELVACI
► Vajinoplasti - Vajina Estetiği Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Genital Bölge Estetiği: Labioplasti, Kliteroplasti, Vajinoplasti' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► El Estetiği Ocak 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:33
Top