2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çalışan Anneler ve Çocukları
YAZI #1015 © Yazan Psk.Elif Sultan DEMİRHAN | Yayın Ocak 2011
Her geçen gün çalışan anne sayısının arttığı günümüzde annenin durumundan dolayı çeşitli iletişim sorunları yaşanmaktadır. Çalışan annelerde yoğun bir suçluluk duygusu gelişirken bu durumun etkisiyle abartılı davranışlar gelişmektedir: Çocuğun her istediğini alma ne yaparsa yapsın hayır diyememe gibi davranışlar sergilenebiliyor.


Normali nedir? Tabi ki çocuk tabiatı gereği 0-6 yaş arasında anneye ihtiyaç duyacaktır. Anne ile ne kadar güvenli bağ geliştirirse hayatında bunun tezahürünü o kadar fazla bulacaktır. Bu yüzden eğer imkan var ise anne bu dönemde çalışma saatlerini azaltabilirse çocuk için çok faydalı olacaktır. Zira annenin tabiatı da bunu ister. Fakat anne çalışamamaktan dolayı kendini kötü hissedecekse, kendisini eve kapatıp mutsuz olacaksa tam tersi bir durum ortaya çıkabilir. Böyle durumlarda annenin çalışması daha mantıklı olacaktır.


Anne çalışmak zorundaysa bu durumu çok iyi dengelemeye çalışmalıdır. Anne süperman olmaya çalışmamalıdır. Hem eve, hem çocuğa hem de eşe yetmeye çalışırken kendisi tükenen anneler asli görevleri olan çocuğa sevme duygusunu verememektedir. Çalışmak, eğlenmeye gitmek gibi bir şey olmadığını; yani bu işin bir tercih olmadığı çocuğa hissettirilmelidir. Onlardan ve eşlerden yardım istenmelidir. En azından kendilerine ait alanları toplamalıdırlar. Bu durum onlar içinde faydalı olacaktır. Çocuklara sorumluluk ve yardım severliği öğrenecektirler.


Okul öncesi çocuklara (3 - 5 yaş arası) oyuncaklarını toplama, üstlerini giyme, temiz kıyafetlerini düzenli yerleştirme görevleri verilebilir. İlkokul çağındaki çocuklara (6 - 11 yaş arası) basit yemeklerin yapılması (sandviç hazırlamak gibi), yemek masasının hazırlanması, çöpün boşaltılması, arabanın yıkanması gibi işleri yapabilirler. Ergenler, yemek yapabilir, çamaşır yıkayabilir, araba ya da evin tamirine yardımcı olabilirler. Yapılması istenen işler çocuğun yaşına uygun olmalıdır. Eğer çocuklar yapılmasını istediğiniz işleri yapmıyorlarsa onları hatalı olarak görmeyin. Bu tür faaliyetler çocuklar tarafından öğrenilir, ana-baba tarafından da öğretilir.


Kolaylıkla bitirilecek basit işler vermeyi unutmayın. Sabırlı olun ve öncelikle mükemmel bir iş beklemeyin. Çocuklarınıza görev verirken yaşlarını, yeteneklerini, okul ödevlerini ve spor yapma gibi zamanlarını dikkate alın. Çocukların odasının ya da buzdolabının kapısı gibi göze çarpan bir yere bir tablo asarak üstüne her çocuğun ismini ve haftanın günlerine göre bitirmeleri gereken işleri yazmak ana-babalara kolaylık sağlayacaktır. Çocuğunuz o gün işini bitirdiğinde isminin karşısına bir "artı" koyun. Böyle bir tablo çocuğa, o gün bitirmesi gereken işi hatırlatır ve yaptığı işte ödüllendirir.


Üzerinden yük azalan anne, çocuklarına karşı daha müsamahalı ve sevgi dolu olacaktır. Anne mutlu olunca hem çocuğa hem eşe yansıyacaktır. Dolayısıyla bir aile saadetinin aslında küçük iş bölümleriyle olabileceğini anneler anlayacaktır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Elif Sultan DEMİRHAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Elif Sultan DEMİRHAN'ın Makale ve Yazıları
► Çalışan Anneler ve Çocukları Psk.Azade ALTINTAŞ DURMUŞ
► Öfkeli Anneler ve Çocukları Psk.Yasemin TÜZEMEN
► Çalışan Anne ve Çocukları... Psk.Merve MULCAR
► Çalışan Annelerimiz ve Çocukları Psk.Gözde EMİK AKSOY
► Çalışan Aileler ve Çocukları Psk.Mustafa ÖZAY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çalışan Anneler ve Çocukları' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Fedakarlık Mucizesi Kasım 2010
◊ Sen, Ben ve Egom.. Mayıs 2012
◊ Nisan ve İnsan.. Nisan 2012
◊ İrade Denetimi Şubat 2012
◊ ‘um ki Yıkılmayasın’ Aralık 2011
◊ Beni Bul Anne!!! Aralık 2011
◊ Önce İnsanız.. Eylül 2011
◊ Kaybettiklerimiz.. Ağustos 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:12
Top