2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okul Başarısında Anne Babaya Öneriler
YAZI #1087 © Yazan Anıl SARAÇ KARABULUT | Yayın Mart 2011
OKUL BAŞARISINDA ANNE BABAYA ÖNERİLER

1_Çocuk kendi görevleriyle baş başa kalmalıdır. Onun görevini üstlenip sorununu çözmeye kalkışan anne ya da baba yaşam boyu böyle bir sorumluluğun altına girmiş olur. Bu nedenle çocuk dersini çalışırken ebeveynden aynı masayı paylaşmaması beklenir. Ancak anlaşılmayan sorular için çocuk ebeveyn’e başvurabilmelidir. Ödevini yapmadığı zaman çocuk kendi sorununu öğretmeni karşısında kendi başına çözebilme yollarını bulmalıdır.

2_Başarıda önemli bir faktör çok çalışmak değil etkili ve verimli çalışmaktır. Bu nedenle çocuğa zamanını iyi kullanmasını ve yönetebilmesini öğretin. Programını öyle yapsın ki ders çalışmanın yanı sıra bir spor ya da müzik etkinliğine zaman kalsın.

3_Eğer çalışma davranışının sıklığı arttırılmak isteniyorsa çalışma hoşlanılan ve sık yapılan bir etkinlikten önceye alınır. Bu kurala göre çocuğun hoşlandığı bir şeyi yapabilmesi için önce belirli bir miktarda ders çalışması gerekecektir.

4_Başarıda ölçü başkaları değil bireyin kendisidir doğru olan başkalarıyla yarışmak yerine bireyin kendisiyle yarışmasıdır. Eğer çocuk bugün düne oranla olumlu bir değişim göstermişse bu başarı sayılamalıdır. Anne baba şunu aklından çıkarmamalıdır ’başarısızlık diye bir şey yoktur ‘yalnızca ‘öğrenilecek dersler vardır. Büyüme, bir bilgi kazanma, deneme yanılma, cesaret gerektiren deneyimler sürecidir. Başarısızlıkla sonuçlanan girişimlerde o son başarıyı getiren hamle kadar değerli ve katkılıdır. Bu neden le çocuğunuzu başkalarıyla kıyaslamayın. Rekabeti çocuğun kendi potansiyelinin tavanında performans göstermesini sürdürmenin bir yolu olarak görün. Çocuğun başarısı elinden gelenin en iyisini yapmaktan kaynaklanmaktadır.

5_Çocuğunuzu iyi tanıyarak beklenti düzeyinizi gerçekçi kılabilirsiniz. Aksi takdirde sizin hayal gücünüze kapasitesini bilmediğiniz çocuğunuzu sığdırmaya çalışmanız kimseye yarar sağlamaz. Ebeveynin yüksek beklentisi çocuğun cesaretini kırar. Ebeveyn’i hayal kırıklığına uğratma telaşı ise çocukta başarısızlık kaygısına neden olabilir.

6_Çocuğa yapabileceğiniz en büyük yardım ilgi ve yetenekleri doğrultusunda onu yönlendirmek ihtiyacı olan desteği ona sağlamak sorunu çözmede yardımcı olmaktır. Çocuğu başarılı kardeş ve arkadaşlarıyla kıyaslamak aşağılamak yarar yerine zarar getirir.

7_Bütün bu bilgilerin ışığında çocuğunuzu olduğu gibi kendisi olarak görmeyi öğrenin. Kapasitesine ve bireysel özelliklerine en uygun öğretim yöntemini seçmesi konusunda onu destekleyin.

8_Anne ve baba olarak geçmiş okul yaşantısındaki başarılarınızı çocuğunuzun tekrarlamasını beklemek ya da elde edemediklerinizi çocuklarınızı zorlayarak elde etmeye çalışmak sadece kendinizi tatmin etmekten öte bir işe yaramaz.

ANIL SARAÇ

ÇOCUK, ERGEN VE EVLİLİK TERAPİSTİ
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Anıl SARAÇ KARABULUT Fotoğraf
Anıl SARAÇ KARABULUT
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Çocuk Gelişimcisi ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi16 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Anıl SARAÇ KARABULUT'un Yazıları
► Okul Başarısında Ailenin Rolü Psk.Dnş.Reyhan Çakmak YEŞİLOVA
► Sınav Başarısında Anne-Babanın Rolü Psk.Dnş.Adnan DEMİRCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Okul Başarısında Anne Babaya Öneriler' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Kekemeliğin Sebepleri Haziran 2011
◊ Diş Fırçalama Savaşı Haziran 2011
◊ Anne Babalar da İnsan Mayıs 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:49
Top