2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bahar Psikolojisi
YAZI #1107 © Yazan Psk.Elif Sultan DEMİRHAN | Yayın Nisan 2011
Bahar geldi nisan yağmurları başladı ,her şeye can veren nisan yağmurları …Şimdilerde bitkiler tüm nebatat ihtiyacı olanı arıyor ve buluyor hem hava hem yağmur işbirliği içinde Onlar bile canlanmanın ve canlandırmanın derdinde.Yağmur temizlemek ister tüm kıştan kalanı, insan gibi…. İnsan da öyledir temizlemelidir geçmişi arınmalıdır öfkelerinden. Kainatta yenilenmeyen ne var ki her şey bitiyor ve bir yenisi başlıyor. Eğer tabiatla çatışmak istemiyorsak unutmaya ya da bitirmeye ve yeniliğe kapımızı açmaya mecburuz.

Nisanla birlikte ruh hallerinde bir değişim bir mücadele başlar. Ruh halimiz her gün değişebilir. Bunun bazen sebepleri vardır, bazen sebebi yoktur. Mevsimsel geçişlerde ruh halimiz de bu geçişlerden nasibini alır.

Biraz daha enerjik hissederiz kendimizi bu mevsimde. Dışarıda kucak açmış olan güneş mutlu olmak için büyük bir bahanedir herkes için. Burada herkes kabı kadar güneş ve ışık alır hayatına. Aynı ateş herkesi başka ısıtır bu da kişinin yapmak istedikleri kadardır.

Birde bunun diğer boyutu var ki oda baharın getirdiği yorgunluk havaların yavaş yavaş ısınmasıyla birçok kişide halsizlik, yorgunluk, eklem ağrıları, uyku isteği gibi ortak şikâyetler görülüyor. Bahar depresyonu da denilebilir. Bu yakınmaların çoğu bahar yorgunluğuna bağlanıyor. Bu yorgunluğa bağlı olarak kalp ve romatizma hastalarında yakınmaların arttığı da belirtiliyor. Havadaki elektrik artıyor. Elektrik yükünün yoğunluğu, bahar mevsiminde sinir gerginliğini ve stresi tırmandırıyor. Bu durum, damarlardaki büzülmeyi artırıyor. Yani beden de tüm bu yenilenme mücadelesinden etkileniyor.

Bu bahar bizde yağmur gibi olalım geçmişin, kışın prangalarını, yükünü söküp atalım benliğimizden. Yeni ve güzele açalım kapılarımızı.Belki de çiçek açma zamanı bu bahardır.Başka baharlar beklemeden kendi baharımızı oluşturalım.İkinci bahar bizim elimizde gel dersek gelir.

Bu sabah başka olsun her sabahtan başka ,zaten öyle değimlidir.Hangi an bir diğerinin aynıdır ki…Elimizden giden zamanın farkına varalım.Bu güzel doğum ayında bitmiş olanları canlandırmak veya küs olduklarınızla barışmak hayatınızdan olumsuz bir şeyi susturup onu olumlu yapmak bir adımınıza bağlı.Başka baharları neden bekler insan ve neden kapıyı çalan baharlara kapısını açmaz lütfen bu günlerde bunu düşünelim.Kuşkusuz herkes hayatında bir reddedişi vardır.Artık kapıları açma zamanı tüm yeniliklere….
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Elif Sultan DEMİRHAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Elif Sultan DEMİRHAN'ın Makale ve Yazıları
► Bahar Yorgunluğu Psk.Dnş.F.Nur AYDOĞAN
► Bahar Depresyonu Psk.Serap DUYGULU
► Bahar Sendromu Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN
► Bahar Yorgunluğuna Dikkat Psk.Gizem HÜNERLİ
► Bahar Depresyonu ve Anneler Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Bahar Psikolojisi' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Fedakarlık Mucizesi Kasım 2010
◊ Sen, Ben ve Egom.. Mayıs 2012
◊ Nisan ve İnsan.. Nisan 2012
◊ İrade Denetimi Şubat 2012
◊ ‘um ki Yıkılmayasın’ Aralık 2011
◊ Beni Bul Anne!!! Aralık 2011
◊ Önce İnsanız.. Eylül 2011
◊ Kaybettiklerimiz.. Ağustos 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:53
Top