2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yabancılaşma ve İletişim
YAZI #1111 © Yazan Psk.Elif Sultan DEMİRHAN | Yayın Nisan 2011
İletişim insanı insan yapan unsurlar arasındadır. Hatta yaşayan her canlının bir şekilde iletişimi vardır. Fakat günümüzde bu değer git gide yozlaşmaya başlıyor. İnsan bir şekilde yalnızlığı seçiyor. Bu durumu aksiyon dünyasında hem kendisi seçiyor hem de bu durumdan dolayı dertli olduğundan yana dem vuruyor.


İletişimde görmezden geldiklerimiz var. Bazen kendimizi bile göremiyoruz. Her gün ekmek aldığımız fırın, alışveriş yaptığımız yerlerdeki insanlara kaç kere günaydın dedik ve yahut kaç kere hatırlarını sorduk. Giderek yalnızlaşan ve başkalaşan toplumda yanı başımızdakileri görmezken kendimizden de uzaklaşıyoruz. Yabancılaşan bir toplum türüyor. Bu durum olması istenen ve yüklenene aşırı uyumun sonucunda tezahür eder. Söz gelimi reklamlarda tarif edilen aile kavramı ile Anadolu’nun bir şehrindeki aile kavramı aynı değildir ve aynı olmak durumda da değildir. Fakat birey ve toplum yükleneni kabul etme ve farklı olmama kaygısından bir şeylere benzemeye çalışma ve yeni bir durum oluşturma çabasına girer. Zamanla ait olduğu kimlikten uzaklaşır. Hatta öyle bir hal alır ki o kimlikten nefret etmeye başlar. Öfke bu esnada ortaya çıkar ve akabinde de dışlama ve ötekileştirme gelir. İşte bu durum birilerini yok saymaya ve bazı durumları görmezden gelmeye iter. İletişim sorunları kendini göstermeye başlar.


Hayatta kişiye çok fazla kötü hissettirecek durumlardan biridir fark edilmemek. Bir çocuk düşünün fark edilmek uğruna ne maskotluklar yapar veya bir ergen fark edilmek için bir suça bile bulaşabilir. Yetişkinlerde bu durum öfkelenme davranışı ile yer değiştirir. Yok sayıyorsa ya o da yoktur ya da yok sayan yok olmaya mahkumdur. Yine bu durumu birçok etnik grup ilişkisinde görebiliriz. Beyazların siyahlara olan muamelesi siyahların düşmanca tutumunu tetikler. Çünkü bir grup diğer gruba sen yoksun mesajı verir.


Düşünün her gün fırından kaç kişi ekmek alıyor. Kaç kişi o hizmet için teşekkür ediyor. Bilinçaltımızda parayı veriyoruz alıyoruz olduğu için teşekkür etmeyi gereksiz buluyoruz. Materyalist düzenin esiri oluyoruz. Peki görmediklerimiz ne yapıyor? Onlarda aynısını yapıyor eve gidip karılarını ve çocuklarını görmüyor göremiyor.


İstemediklerimiz, konuşmadıklarımız, görmezden geldiklerimiz iletişimsiz konuşamayan bir dünya inşa ediyor. Oysa dünya herkesi içine alabilecek kadar büyük. O zaman iletişimde dünya gibi olup, var olan her değere sahip çıkıp ve en önemlisi kendimizi de bu evrende kabul edip yaşamalıyız. Kendini kabul başkasını kabulden geçer…
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Elif Sultan DEMİRHAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Elif Sultan DEMİRHAN'ın Makale ve Yazıları
► Kendine Yabancılaşma Psk.Saadet EMİŞÇİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Yabancılaşma ve İletişim' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Fedakarlık Mucizesi Kasım 2010
◊ Sen, Ben ve Egom.. Mayıs 2012
◊ Nisan ve İnsan.. Nisan 2012
◊ İrade Denetimi Şubat 2012
◊ ‘um ki Yıkılmayasın’ Aralık 2011
◊ Beni Bul Anne!!! Aralık 2011
◊ Önce İnsanız.. Eylül 2011
◊ Kaybettiklerimiz.. Ağustos 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:00
Top