2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuk, Ergen ve Ahlaki Değerler
YAZI #1119 © Yazan Psk.Elif Sultan DEMİRHAN | Yayın Nisan 2011
Çocuk ve ergenlerde belli değerleri anlatmak din, örf ve anane gibi günümüzde ailelerin zorlandığı konulardan birisidir. Bu yapıların her biri bir yaptırım gibi algılanır onlar için.

Hızlı sanayileşme ve hayat standardının ekonomik yönden yükselmesiyle insanların sürate kavuştuğu refah ve mutluluk manevi alandaki boşluğu gideremeyince, özellikle Batı’lı toplumlar psiko-sosyal yönden çeşitli krizler yaşamaya başlamışlardır. Bu gün bu toplumlar ihmal edilen manevi gelişime yeniden canlılık kazandırabilmek için dinin gücünden faydalanma yollarını aramaya koyulmuşlardır. Hem manevi hem de kültürel öğeler o kadar önem arz etmeye başladı ki üniversitelerde hem ders hem de eğitim alanı olarak kültürel incelemeler ele alınır oldu.

Ailelerin olumsuz tavırlarıyla çocukları kötü, olumsuz göstermeye başladılar. Sözgelimi bu tür ailelerde çocuktaki vicdan gelişimi, Allah korkusuyla söylenmek istenmekte ve çocuğu istenmeyen davranışlardan vazgeçirebilmek için yine Allah korkusuna başvurulmaktadır. Sık sık ‘Allah seni taş yapar’, ‘Allah cehennemde yakar, gözünü kör eder...’ gibi tehditlerle sindirilmek istenen çocuk Allah (cc)’ı sadece Cehennemi olan, çocukları taş yapan, cezalandıran bir varlık olarak tasarlamaktadır. Allah (cc)’ı sevmekten ziyade, daha çok O (cc)’ndan şiddetle korkmaya başlamaktadır. Halbuki ahlaki değerler 0-6 yaş arasında verilip daha sonra çocuğun vicdanına bırakılmalı her şey. Seri katiller de, katiller de, hırsızlar da hepsi bir zamanlar çocuktu. Hepsinin anne babası var. Hepsi evrene sevgiyle ve saflıkla geldi nasıl oldu da böyle oldular. Nasıl oldu da bir başkasının canını önemsememeye başladılar? Başkasının malını aldılar. Belli vicdani gelişim ve ahlaki tutumların eksik bırakılması ve anne babanın bunları yanlış yollarla vermeye çalışması çocukların fıtratından sıyrılmasına sebep olmuştur. Korku filmlerinde seri suç işleyen katillerin hep bir maktüle ve çevresine hep bir mesaj vermeye çalışması şaşırtıcı olmasa gerek..

Bir an hayal edin hafızanızı yitirmişsiniz. Nereden geldiğinizi bilmiyorsunuz nereye gideceğinizi de bilmiyorsunuz. Belli değerlerden yoksun olan bir çocuk, genç de böylesine ne yapacağını bilmiyor haldedir. Şaşkınlık ve boşluk duygusu. Şu sıralar çağın sorunu da bu değil mi idealizmden yoksun amaçsız nesil. Öğretilmek istenen şey her ne ise mutlaka sevgi merhametle anlatılmalıdır.

Dini öğretiler için mutlaka ibretli hikâyelerden yararlanılmalıdır. Mesela peygamberlerin hayatındaki yaşanmış olaylar onlara gerçek hayattan bir tat sunma gibi olur. Hem kendileri için çıkarım sağlarlar hem de manevi aşkınlıkta yol almış olurlar.

İnanmak bir ihtiyaçtır. Çocuk için de böyledir. Ölüm kavramı mesela çocuğun kalbine nasıl kabul ettirilir annesinin ya da babasının öldüğü. Eğer ölüm ötesi hayatın varlığı sunulmazsa çocuk annesinin bir toprak parçası olacağını nasıl kabul edebilir. Kuş oldu uçtu bir zaman sonra buluşacaksınız demek sineler su serpmektir. Yani inanmak kolayı seçmektir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Elif Sultan DEMİRHAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Elif Sultan DEMİRHAN'ın Makale ve Yazıları
► Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Psk.Yasemin TÜZEMEN
► Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Pdg.Aykut AKOVA
► Çocuk ve Ergen Cinselliği Psk.Yaşam YANARDAĞ ÇELİK
► Çocuk ve Ergen Psikolojisi Pdg.Aykut AKOVA
► Çocuk ve Ergen Psikolojisinin Önemi Psk.Derya NUR YILMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuk, Ergen ve Ahlaki Değerler' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Fedakarlık Mucizesi Kasım 2010
◊ Sen, Ben ve Egom.. Mayıs 2012
◊ Nisan ve İnsan.. Nisan 2012
◊ İrade Denetimi Şubat 2012
◊ ‘um ki Yıkılmayasın’ Aralık 2011
◊ Beni Bul Anne!!! Aralık 2011
◊ Önce İnsanız.. Eylül 2011
◊ Kaybettiklerimiz.. Ağustos 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:49
Top