2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Renklerin Psikolojik Tahlili
YAZI #1137 © Yazan Psk.Elif Sultan DEMİRHAN | Yayın Mayıs 2011
RENKLERİN PSİKOLOJİK TAHLİLİ
Her insanın sevdiği müptela olduğu renkler vardır. Sabah uyanırız önce bir havaya bakarız. Acaba bugün ne giysem. Yani koşullarla etkileşim içinde giyiniriz ve renk tercihimizi ruh halimizle belirleriz.

Takımlara, okul üniformalarına, askeri üniformalarında, eğitim yerleri, hastane duvarlarında hep renkler bir anlam ifade eder. Futbol takımlarında her sene oturulup motive edici bir renk seçilir. Bu renklerin kültüre ve cinsel kimliğe hitap etmesi çok önemli bulunur. Mesela son zamanlarda bir takımın formasının renginden dolayı takım kaptanı oldukça tepkili olmuştur. Taraftar da bu tepkiyi haklı buluyor sanırım zira takım bu sene baya kötü durumda olduğu da ortada olan bir gerçek. Renkler her şey olmamakla birlikte hiçbir şey de değildir.

Hangi renkler psikolojide ne ifade ediyor biraz bahsedelim. Bize bahşedilen tabiat renklerinden yola çıkalım zira gördüğümüz renklerin çoğu orada bulunur. Deniz gökyüzü yani mavi rengi ele alalım.

Mavi sonsuzluğu, uçsuzluğu ve aynı zamanda bir gizemi ifade ediyor. Kendi halinde olma eğilimini pekiştiren bir renktir. Tıpkı deniz gibi içine her şeyi alır ama dışarıya pek vermeyen karakterlerin tercihidir. Bir de mavi gözlü olup gözlerini ortaya çıkarmak isteyenlerin tercihi olabilir bu da konunun estettik boyutudur. Sakinleştirici bir etkisi vardır.

Doğanın yeşili gördüğümüzde enerji aldığımız renk. Yeşil kimi öğretilerde maneviyat rengi olarak da tanımlanabilir. Mesela rüyada yeşil görmek iyi bir şeylere işarettir denir. Yeşil restoranlarda sık kullanılır. Çünkü iştahı açtığı düşünülür. Açık havada ve yeşillik alanlarda iştahımız çok açılması da bundandır.

Gelelim süt beyazına, beyaz masumiyet rengidir fakat bu rengi edenler hassas ve kırılgan olabilirler. Beyaz her türlü kiri hemen gösterir.

Ve sarı dikkat çekiciliğinin rengidir. Bütün taksiler itfaiyecilerin kıyafet rengi sarıdır. Sert bir görünümü olması ile birlikte verici insanların rengidir. Sarı geçiciliği ifade eder.

Kırmızının çeşitli anlamları vardır. Ama üstün bir enerji olduğu kesindir. Çünkü kan da kırmızıdır, o da durmaz akar. Kırmızı agresyonu ve cinselliği ifade eder. Yine dürtülere hitap ettiği için iştah açar. Çeşitli giyim, araba reklâmlarında da sık kullanılır çünkü dürtüler kırmızıyı ister. Fakat kırmızı sanılanın aksine uzaktan çok fark edilmez yakın dikkat isteyen insanların rengidir de diyebiliriz.

Kahverengi toprak rengidir. Yaşlı rengi diye anılmasının aksine herkesi kabul eden, hoşgörülü kararlı insanların tercihidir.

Siyah gücü, tutkuyu ve asaleti simgeler. Çok renk vermek istemeyen resmi insanların tercihidir. Bazen hırs bazen de karamsarlık olarak tanımlanır. Bu yüzden resmi yerlerde hep siyah giyilir, meclis iş toplantıları v.s…

Tabiatta ki her rengin bir anlamı vardır. Ama her birinin olumlu yanları mevcuttur. Belki de tüm bu renkler içerisinde tüm renklerin bizler için var olduğunu bilmek bizi rahatlatır ve her rengi sevmeye yöneltir. Ne kadar çok renk seviyorsak hayatımızda da o kadar renk ile beraber oluruz…
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Elif Sultan DEMİRHAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Elif Sultan DEMİRHAN'ın Makale ve Yazıları
► Renklerin Psikolojisi Psk.Dnş.Ferhat BULDUM
► Renklerin Dili Psk.Sümeyye ARSLAN
► Çocuk Psikolojisinde Renklerin Önemi Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Renklerin Psikolojik Tahlili' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Fedakarlık Mucizesi Kasım 2010
◊ Sen, Ben ve Egom.. Mayıs 2012
◊ Nisan ve İnsan.. Nisan 2012
◊ İrade Denetimi Şubat 2012
◊ ‘um ki Yıkılmayasın’ Aralık 2011
◊ Beni Bul Anne!!! Aralık 2011
◊ Önce İnsanız.. Eylül 2011
◊ Kaybettiklerimiz.. Ağustos 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:25
Top