2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,211 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Seçimler ve Seçmen Psikolojisi
YAZI #1145 © Yazan Psk.Elif Sultan DEMİRHAN | Yayın Mayıs 2011
Şu günler seçim telaşının yoğun olduğu günler. A partisi B partisi hepsi ne yaptığını ya da yapacağını anlatıyor. Liderlerin psikolojisi, seçmenin psikolojisi çok yoğun bir süreçte. Seçme psikolojisi seçerken ne için seçeriz. Bu başka ülkelerde nasıl bilmiyorum ama ülkemizde çok çeşitlilik gösterebiliyor.

Seçmen psikolojisinde etkin faktörler genellikle şunlardır. Tercih etmiş olduğu partinin ideolojisi yani partinin hayata bakış tarzı önceliktir. Bireyler ikinci planda gelir. Lider ve liderin karizmasına da çok önem veren bir ülke olduğumuz kaçınılmaz. Geçtiğimiz bir dönemde sırf yakışıklı ve genç diye bir parti liderini tercih eden insanlar olduğunu düşünürsek bunun da önemli bir faktör olduğunu kavrayabiliriz. Yapılan icraatlar da bilinçli seçmenin tercih sebebi arasındadır. Ama icraat ne olursa olsun içinde bulunduğu gruba ve kimliğe bağlılıktan yapılanları görme ya da görememe psikolojisi de dikkate alınması gereken önemli bir noktadır.

Bu günlerde liderlerin seçmeni güldürerek ya da abartarak yansıtarak gibi bir psikolojik taktik uyguladığı görülüyor. Fark edilmiş ki kitle her zaman ajitasyon psikolojisi ile değil bazen güldürülerek de ayakta tutulmalıdır.

Ülkenin psikolojisi bu muammalı dönemde baya karışık. Seçim süreci bir umut bir beklenti demektir ki, iyi olanı daha iyi yapmak ya da kötü olanı değiştirmek seçmenin elindedir. Bu dönemde dışarıdan gelen seçim arabalarındaki melodilerin de etkisiyle sürekli konuşulan ezberler var. Fakat en son yapmış olduğum bir gözlemde aslında kimsenin birbirini dinlemediğini kendi doğru bildiği üzerinde ısrarla devam ettiğini gördüm. Yani konuşma bireyin önce kendi bildiklerini anlatması ve diğerini dinlemesi şeklinde gerçekleşmiyor. Önce anlatıyor ve rahatlıyor katarsis sağlanıyor.

Her ne olursa olsun ezberlerimiz bozmak her zaman kazanım sağlar. Hangi parti olduğu önemli olmamakla birlikte bu süreçte ki kendi içsel seçimimize çok dikkat etmeliyiz. Bir diğer partiliye öfkeleniyor muyuz? Konuşulanları gerçekten dinliyor muyuz? Tüm bunları anlamak ve kontrolü sağlamak belki de bu seçimi kazandığımızın önemli bir göstergesidir. Çünkü iktidara gelen herhangi partinin ömrü en çok 5 yıl fakat sizlerin bir diğeriyle ömrünüz baki. Baki muhabbetle kalmaya çalışmanızı tavsiye ediyorum. Tüm ülkemiz için hayırlısı olmasını diliyorum.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Elif Sultan DEMİRHAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Elif Sultan DEMİRHAN'ın Makale ve Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Seçimler ve Seçmen Psikolojisi' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Fedakarlık Mucizesi Kasım 2010
◊ Sen, Ben ve Egom.. Mayıs 2012
◊ Nisan ve İnsan.. Nisan 2012
◊ İrade Denetimi Şubat 2012
◊ ‘um ki Yıkılmayasın’ Aralık 2011
◊ Beni Bul Anne!!! Aralık 2011
◊ Önce İnsanız.. Eylül 2011
◊ Kaybettiklerimiz.. Ağustos 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:13
Top