2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ameliyata Karar Verirken...
YAZI #1152 © Yazan Op.Dr.Timuçin YILDIRIM | Yayın Mayıs 2011
Tıpta 2+2 her zaman 4 etmiyor,hastalanıp aynı nedenle bir kaç doktor gezen bütün hastalar benzer şeyleri yaşamıştır muhtemelen. Bir doktorun onayladığı bir yöntemi diğer bir doktor onaylamayabilir hatta yanlış bulabilir tedaviler oldukça değişkenlik gösterebilir.
Doktorların bilgileri,tecrübeleri, farkındalık ve gözlem yetenekleri,hastayı dinleme ve izah etme yetenekleri farklı farklıdır. Üstelik eğitim aldıkları fakülte, uzmanlık aldıkları klinikler de doktorun hastaya yaklaşım,değerlendirme ve tedavisini etkiler. Yani işin içine bu kadar çok insani faktör girince ortaya çıkan yorum farklarına şaşırmamak gerekir.
Bir doktorun elinde x marka ve tedavi yelpazesi geniş bir cihaz olabilir ve daha önce başka bir doktorda tedavi olamaz tanısı almış bir hastaya ameliyat endikasyonu koyabilir.Ya da bir doktorun gözünün kesmediği ameliyatı başka bir doktor tabiri caizse tek eliyle yapıyor olabilir.Bazen de tersi olur, daha önce bir doktor ameliyata uygunluk vermişken o doktorun farketmediği ya da önemsemediği bir bulgu nedeniyle diğer bir doktor ameliyatı sakıncalı bulabilir.
Ender de olsa doktorlar içinde ettiği hipokrat yeminine sadık kalmayan bazılarımız maddi sebeplerle gerekmeyen ya da sakıncalı tedaviler önerilebilir ( en son zayıflama klinikleriyle ilgili epey bir haber medyayı işgal etmişti,kapatılanlar olmuştu.)
Ameliyata veya herhangi bir tedaviye kalkışan okuyuculara işin mutfağından biri olarak önerilerim olacak:
Lütfen hastalığınız hakkında bilgilenin, okuyun araştırın. Siz ne kadar bilgili olursanız yanılma ihtimaliniz o kadar azalır.
Doktorunuza soru sorun. Herşeyin nedenini nasılını konuşun ve anlamaya çalışın.
Emin olamazsanız başka doktorlardan fikir alın.
Hastanın tedavisi daha muayne odasında doktoruyla konuşurken başlar. Doktoruna inanan, güvenen ve seven hastalar daha hızlı ve kolay sifa bulurlar.İyileşmeye olan inanç iyileşmeyi kolaylaştırır. Bir türlü doktorunuza güvenemiyorsanız ya da ikna olmadıysanız ( Bu doktorunuzun sizi yeterince aydınlatamadığı anlamına gelir çünkü ) aynı doktorda tedavi olmayın, doktorunuzu değiştirin.
Doktorlar da insandır,yorgun ( ki en çok bunu görürsünüz) ,dikkatsiz, üzgün, sinirli olabilir.Bunların size yansıtmamak için çok uğraşırız çünkü biliyoruz ki karşımızdaki insan bir HASTA ( zaten problemli huzursuz,kaygılı,mutsuz vb.. ) ve gene biliyoruz ki hatalarımızın telafisi ya yok ya da çok zor.Gene de tıbbı müdahaleler her türlü hataya her zaman açıktır. En çok tıbbı hata en çok hasta yükü olan yerlede meydana gelir, bu bir istatistik gerçektir. Hasta giriş çıkışının yoğun, doktor ve personelin yetersiz olduğu devamlı koşuşturma içinde çalışılan kurumlarda hata yapılma ihtimali her zaman daha fazladır
Doktora ulaşırken, tetkik ve diğer aşamalarda zorlanıyorsanız cerrahide de sıkıntı çıkma ihtimali vardır.
kulağınıza küpe olsun...
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Timuçin YILDIRIM Fotoğraf
Op.Dr.Timuçin YILDIRIM
Ankara
Doktor "Göz Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Timuçin YILDIRIM'ın Makaleleri
► Estetik Ameliyata Uygun Musunuz? Op.Dr.Murat TEZCAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Ameliyata Karar Verirken...' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:21
Top