2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Elele Sordu Anıl Saraç Cevapladı : Ayrı Ayrı Tatil Olur mu?
YAZI #1154 © Yazan Anıl SARAÇ KARABULUT | Yayın Haziran 2011
Haziran Elele dergisinde güzel bir konu var: Evli ya da sevgili çiftler, hep birlikte mi tatil çıkmalı? Ayrı ayrı tatile çıkmak ne kadar doğru, ne kadar yanlış?

Ülkemizde ve Avrupa’da eşlerin tatil alışkanlıklarını ve ayrı tatil yapma fikrine yaklaşımlarını irdeleyen dergi, Alternatif Anne e-dergisinin uzman danışmanı Anıl Saraç’ın görüşlerine de genişçe yer verdi.

Anıl Saraç’ın görüşlerini burada özetle size aktarmak isteriz:

Evliliğin ilk yıllarında ayrı ayrı tatile çıkmayı önermiyorum çünkü evlilik demek "biz" demek, "birliktelik" demek. Çiftin sağlıklı bir başlangıç yapması adına bu duyguyu yaşayıp pekiştirmesi çok önemli. Bekar alışkanlıklarını devam ettirmek yerine eşinizle hayatı paylaşmayı öğrenmelisiniz. Ama herkesin bir birey olduğu, karı-kocanın ayrı zevklere, farklı iş tempolarına sahip olabileceği unutmamalı. İkisinin de zaman zaman farklı ihtiyaçları olabilir. Bu nedenle ben, evliliğin ilerleyen yıllarında çiftin kısıtlı dönemler için bireysel tatile çıkmalarını savunuyorum. Bu, aynı zamanda kişisel bir hak!

Burada yatan ana fikir, güven duygusu. Kocasının yanında eşi olmadan Çeşme'ye güneşin altına gidip birkaç gün kafa dağıtması karısı için ne ifade ediyor? Bikinili kızlara rahat rahat bakabilecek olması mı? Bir kadınla bir kadeh içki içip felekten bir gece çalma ihtimali mi? Eşinin dırdırından uzaklaşması mı? Yoksa sadece yoğun iş temposuna ara verip stres atması ve karısının yanına daha zinde dönecek olması mı? Bu güveni karısına ya da kocasına verecek olan, elbette eşin kendisidir. Bu da ancak sağlam bir evlilik kurmanın sonucunda başarılabilir.

Eşlerin birbirine güven duyarak kişisel tatil yapabilmeleri bir ayrıcalık. Sonuçta evlilik, içine bir kadın ve erkeğin konduğu bir kafes değil. Her bireyin kendi ihtiyaçlarını karşılamasına, kişisel zevklerini tatmin etmesine izin verilmeli. Karşılıklı anlayış ve anlaşma olduğu sürece kısıtlı dönemlerde ayrı tatil yapmanın hiçbir dezavantajı olmadığı gibi, eşlerin birbirini özlemesine imkan tanıdığı için de değerli bir deneyim.

Eşler arasında ara sıra ayrı tatil yapmak mümkün olabilmeli. Ancak ne yazık ki kültürümüzde bunu toplumsal baskı olmadan yapabilen çok az çift var.

Eşler birbirlerine güven duysalar dahi onların anne-babaları (nam-ı diğer "kayınlar") ayrı tatil yapılması fikrine hiç hoş bakmıyor ve eşleri bu konuda vicdanen de rahat bırakmıyorlar.

Oysa pek çok anlaşmazlık bu baskının sonucunda ortaya çıkıyor! "Bayramda senin annene mi gidelim, benim anneme mi?" tartışması pek çok çift arasında yaşanıyor örneğin. Buna dengeli bir çözüm bulmak için bir bayramda bir aileye, diğer bayramda diğer aileye gitmek mümkün. Aslında herkesin kendi ailesine gitmesinde sakınca yok ama dediğim gibi eşler hazır olsalar dahi büyüklerimiz bu fikre hiç hazır değiller...
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Anıl SARAÇ KARABULUT Fotoğraf
Anıl SARAÇ KARABULUT
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Çocuk Gelişimcisi ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi16 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Anıl SARAÇ KARABULUT'un Yazıları
► İki Ayrı Evde Çocukluk:Boşanma ve Çocuk Psk.Bilgen SAĞ TINARLIOĞLU
► Ara Karneler ve Tatil Psk.Serap DUYGULU
► Tatil Psikolojisi Dr.Psk.Başak DEMİRİZ
► Karne ve Tatil Psk.Şahin UÇAR
► Tatil Sonrası Uyum Psk.Serap DUYGULU
► Öğrenciler İçin Ara Tatil Dönemi Psk.Dnş.Nuray ÖZBEN AVŞAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Elele Sordu Anıl Saraç Cevapladı : Ayrı Ayrı Tatil Olur mu?' başlığıyla benzeşen toplam 56 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Kekemeliğin Sebepleri Haziran 2011
◊ Diş Fırçalama Savaşı Haziran 2011
◊ Anne Babalar da İnsan Mayıs 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:23
Top