2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Önce İnsanız..
YAZI #1225 © Yazan Psk.Elif Sultan DEMİRHAN | Yayın Eylül 2011
Son zamanlarda post modernist dünyanın her şeyi kendi kimliğinden yabancılaştırdığı gibi cinsiyetlerimize ve bu rollere de el attı. Kadınlar kadın olmamanın, erkekler üzerindeki erkek olmanın mücadelesini verir oldu. Ve erkeğe karşı her şeye muktedir olma haline sahip olduğunu yansıtmaya başladı.
Terim yerindeyse ‘kendini ezdirmeme ‘virüsü diye bir virüs girdi insanların içine. Kadın erkeğe ezilmeme çabasında, sanki erkeğin tek görevi onu ezmekmiş gibi erkek de kadından üstün olduğunu ispat etme çabasında. Gelgelelim bu süreç evliliklere de el attı tabii. Çiftler birbiriyle yarış etme gibi çocukluk mücadelesine regresyon (gerileme) yaşamaya başladı.
Hatta genel ekonomik durumda bile kadınların her şeyi ben yapabilirim gibi bir süpermenliğe girip sonrada diğer sorumluluklarla bunun altından kalkamadığını gösteren depresyon belirtilerinin erkeklerden çok olduğu verilerine şaşırmamak gerek sanırım.
Cinsiyete dayalı hallerimiz ve aldığımız rolleri reddetmek artık genlerimize işlenen bir durumu kazımaya çalışmak gibi bir şey olur herhalde. Önce varız varlığımızın sebebi değil tabii ki cinsiyetlerimiz. Her şey olduğu gibi bu da bir sebep tabii. Ama bu durum açım ama yemek yemek istemiyorum gibi aşikar görülebilecek bir çatışmadır.
Cinsiyetler hayatımızda merkeze geçip hep bir üstünlük sağlamak için bir flamaydı. Eski dönemlerde bu hastalıklı flama erkeklerin elindeyken son zamanlarda ‘modern dünya’ bunu kadınlara armağan etti. Maalesef artık kadınlar tek taşını kendi takıyor, çocuk da yapıp kariyer yaparak bu kutsalı avama indirebiliyor. Erkekler eşitlik nidalarını tekrarlıyor ve rollerinin hafiflemesinden dolayı mutlu görünmeye çalışıyor. Fakat tabiat buna dur diyor. Zira yarış nesnesi olmak için gelmediğimiz aşikar bu dünyaya. Psikodinamik açıdan bakarsak bir çocuğun iki kimliğe yani hem anneye hem babaya ihtiyacı olmasının da bize anlatacağı çok şey olduğu kesin. Eğer ebeveyn bir yarış halinde altta kalanın canı kalsını oynuyor ise bu oyunda ezilen maalesef yine çocuklar oluyor ki rol almada zorlanan yeni nesil bize bunu gösteriyor. Ve bu hastalık ve altta kalmama virüsü başarılı bir şekilde nesilden nesile aktarılıyor.
Birbirimize ihtiyacımız var, eğer böyle olarak hayat mücadelesi ikiye bölündüyse biz neden bu yükü üstümüze alalım ki? Almaya çalışılan noktada yani sana ihtiyacım yok efeliğine girişilen her durumda hem psikolojimize çok yük olmuş hem de ekosistemin gidişatını zedelemiş oluruz. Bu kadar büyük bir şey nasıl yapabiliriz dememelisiniz. Kainatta her şey yerli yerinde güzeldir.
Hayatımızdaki tüm bunlar aldığımız rollerden ibaret yani bir oyun, bu oyunda bir gün satıcı bir gün tüketici oluruz. Yani rolleri genel geçer kimliğe büründürüp kültürel öğelerle bunu tabu haline getirip hayatımızı çıkmaza aslında götüren de biziz. Evet erkekler ağlar, kadınlar güzel araba kullanabilir vs.. Bu roller hepsi değişir ve değişti. Değişmek zorunda birbirimiz için değişime mecburuz. Cinsiyetimiz mutlak mal varlığımız olarak görmek yerine onun sadece bize sunulan bir öğe olduğunu bilip hayatımızda gereksiz bir narsizme sürüklenmemeliyiz. Eninde sonunda hepimiz kadın ve erkekten önce insanız.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Elif Sultan DEMİRHAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Elif Sultan DEMİRHAN'ın Makale ve Yazıları
► Evlenmeden Önce Dikkat Psk.Şahin UÇAR
► Önce Ebeveyn Olmak Psk.Ülkü AYTİŞ
► Evlenmeden Önce Boşanmayı Çalışın! Psk.Dnş.Mehmet POLATOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Önce İnsanız..' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Fedakarlık Mucizesi Kasım 2010
◊ Sen, Ben ve Egom.. Mayıs 2012
◊ Nisan ve İnsan.. Nisan 2012
◊ İrade Denetimi Şubat 2012
◊ ‘um ki Yıkılmayasın’ Aralık 2011
◊ Beni Bul Anne!!! Aralık 2011
◊ Kaybettiklerimiz.. Ağustos 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:39
Top