2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinal Halka ile Doğum Kontrolü
YAZI #1235 © Yazan Op.Dr.Aykut COŞKUN | Yayın Eylül 2011
Vajinal Halka ile korunma nedir? Nasıl işliyor?
Aylık doğum kontrol halkası yaklaşık 5 cm çapında şeffaf Nobel ödülü kazanmış özel bir maddeden yapılmış. Esnek ve saydam bir yapısı var. Uygulandıktan sonra vücut ısısı ve konsantrasyon farkına bağlı olarak kontrollü salınım yapıyor. Bu da vücuttaki ilaç seviyesini yüzde 99 oranında etkili olacak en düşük seviyede tutuyor. Dolayısı ile hap alan kadınlarda olduğu gibi ilaç seviyesi her gün kanda iniş çıkışlar sergilemiyor.

Bu korunma sistemi nispeten diğerlerine göre yeni olarak algılanıyor. Peki ama tam olarak ne zamandır kullanıma başlandı? Diğer bir değişle ne kadarlık bir geçmişi var?
Doğum kontrolünde kullanılan en güncel tercih aylık doğum kontrol halkası düşük doz hormon içeriği ve kullanım kolaylığı sayesinde kullanan 10 kadından 9'unun diğer kadınlara da önerdiği modern bir doğum kontrol yöntemi. 8 yıldır 5,5 milyon kadın tarafından kullanılan halka avantajları açısından Avrupa'da olduğu gibi Türkiye'de de sevilmeye aday bir yöntem.

Yerleştirilmesi ve çıkarılması ile ilgili herhangi bir risk var mı? Yanlış takılma gibi bir tehlikesi olur mu?
Halka, bir aylık kullanım amacıyla geliştirilmiş. Fitil gibi vajinaya atılıyor. Yanlış uygulamak mümkün değil. Tam olarak nerede durduğunun etkinliği açısından bir önemi olmuyor. Halka, vajinada 3 hafta bırakılıyor, ardından 1 hafta çıkarılıyor. Çıkarma işlemi işaret parmağı kenarının altına takılarak veya orta parmakla işaret parmağı arasında sıkıştırılarak yavaşça çekilip, kolayca gerçekleştirilebiliyor. Bu 1 haftalık dönemde kadının kanaması oluyor. Halka çıkarıldıktan tam 7 gün sonra yeni halka uygulanıyor. Başlangıçta ilk halka adet kanamasının 1. ila 5.günleri arasında bir zamanda yerleştiriliyor.

Doğru yerleşip yerleşmediğini anlamanın bir yolu var mı?
Vajina anatomisinden dolayı yanlış yerleştirmek çok zordur. Genellikle parmak kontrolü ile vajina arka duvarında halkaya zor ulaşmak doğru takıldığını gösterebilir.

Kişiler kendileri kolayca uygulayabilirler mi?
Halkanın en büyük avantajlarından biri kadınların kolayca ve kendi başlarına uygulayabilecekleri bir yöntem olması. Araştırmalar halkayı kullanan kadınların yüzde 97`sinin uygulamada hiçbir sorun yaşamadığını gösteriyor.

Etkinliği ne kadardır?
Yüzde 99 oranında etkili bir yöntem olan halka aynı zamanda en düşük doz hormon içeren üründür.

Diğer doğum kontrol yöntemleri ile aralarında başarı oranı veya başarısızlık oranı farkı var mıdır?
Aslında modern yöntemlerin tümünde teorik koruyuculuk oranı oldukça yüksek: yüzde 99 civarında. Farklılık ise kadınların günlük hayatlarında en rahat edebilecekleri, kullanım kolaylığı ve toleransa bağlı olarak ortaya çıkıyor.

Avantajları nelerdir?
Düşük doz hormon içeriği ve aylık kullanım kolaylığı ile kadınların yoğun gündelik hayatı için uygun bir alternatif. Kadınlar kendi kendilerine uygulayabilirler ve her gün hatırlamalarına gerek kalmaz. Oral alınmadığından karaciğerde ilk geçiş etkisine takılmaz. Kandaki hormon seviyesi dalgalanma göstermez. Yiyeceklerle etkileşimi yoktur. Vücut ağırlığını etkilemediğine yönelik çalışmalar bulunmaktadır. Adetleri düzenler. Bıraktıktan hemen sonra hamile kalmak mümkündür. Doğum kontrol haplarıyla kıyaslandığında daha az ara kanama, lekelenmeye neden olduğu görülmüştür.

Peki ya dezavantajları?
Vajinit görülme sıklığını arttırır. Fakat kimi bayanlarda bu durum avantaj olarak da nitelendirilebilir. Yapılan çalışmalarda katılımcıların yüzde 10`u cinsel ilişki sırasında halkayı hissettiğini fakat bunun ilişkiyi olumsuz etkilemediğini belirtmiştir.

Kimlerin kullanması sakıncalıdır?
Serviks problemi yaşamış, kronik ya da şiddetli konstipasyonu olan kadınlar için uygun değildir.

Halkanın düşme riski var mıdır? Düşerse ne yapılmalıdır?
Anatomik farklılıklara bağlı olarak düşme oranı yüzde 2,7 olarak bildiriliyor.Halkanın düşmesi, çıkarılması durumunda soğuk ya da ılık suyla yıkanarak 3 saat içerisinde yerleştirilmesi öneriliyor.

Aynı halka yeniden kullanılabilir mi?
Halka, bir aylık kullanım amacıyla geliştirilmiştir, bu sebeple aynı halkanın ikinci ay tekrar kullanılmasının hiçbir etkinliği olmayacaktır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aykut COŞKUN Fotoğraf
Op.Dr.Aykut COŞKUN
İstanbul
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi11 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Aykut COŞKUN'un Yazıları
► Normal Vajinal Doğum Prof.Dr.Alparslan BAKSU
► Doğum Vajinal Mi, Sezaryan Mı Op.Dr.Güzin BAŞCI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Vajinal Halka ile Doğum Kontrolü' başlığıyla benzeşen toplam 73 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:33
Top