2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Prezervatif Niçin Kullanılır?
YAZI #1236 © Yazan Op.Dr.Aykut COŞKUN | Yayın Eylül 2011
Ülkemizde cinsel açıdan aktif pek çok insan prezervatifin gerçekten ne işe yaradığını bilmiyor. Oysa ki lateksten yapılmış o küçük halka, doğum kontrolü ve AIDS'i önlemek dışında partnerinizi ve sizi cinsel yolla bulaşan hastalıklardan koruyor.


Cinsel hastalıklar keyfinizi kaçırmasın.

Türk erkeği cinsel zevki azalttığını düşünerek, prezervatif kullanmak istemiyor. Halbuki prezervatif kullanılmadan, korunmasız cinsel ilişkiye giren erkeklerde; genital siğil, penis kanseri, kronik prostat iltihabı ve sistemik hastalıklar, Hepatit ve AIDS bulaşma riski söz konusu.
Cinsel yolla bulaşan ilerleyen süreçte testislerin de etkilenmesiyle kısırlığa, böbrekleri ve idrar yollarını etkileyerek, nefrit ve sistite sebep olabilmektedir. HPV(genital siğil), herpes(genital uçuk), frengi gibi enfeksiyonlar ise peniste ülser, siğil ve tahriş yaratarak, cinselliği sınırlamakta ve penis kanserine kadar giden sonuçlar yaratmaktadır. Bütün bunlarla beraber erkek kendisi gerek lokal, gerekse sistemik hastalıklara sebep olmakla birlikte, bulaştırıcılık ise en önemli sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.

Erken boşalanlar dikkat!

Cinsel yolla bulaşan clamidya, üreoplama,mycoplazma, gonore(bel soğukluğu), frengi gibi bazı hastalıklar; geçici ereksiyon, orgazm, erken boşalma gibi fonksiyonel problemler yaratırken, tekrarlayan enfeksiyonlarla bu problemler kronik prostatite ve testis enfeksiyonuna sebep olarak kalıcı hale gelebilmektedir. Etkilenen testisler testosteron hormon salınımını azaltarak, ciddi ereksiyon ve ağrılı cinsel ilişkiye sebep olmaktadırlar.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar hem kadınları hem de erkeklerin hayatında ciddi sorunlara neden oluyor.

Korunmasız cinsel ilişki nedeniyle erkeklerde görülen cinsel hastalıklar:

Genital siğiller ve penis kanseri; Korunmasız ilişki ile en sık karşımıza çıkan 120'den fazla bilinen tipi olan HPV virüsü ile gelişebilir. En sık görülen tip 6,11 genital siğile, tip 16,18 ise penis kanserine sebep olmaktadır.

Kronik prostat iltihabı: Clamidya, üreoplama, mycoplazma, gonore(bel soğukluğu), frengi gibi bazı hastalıkların tekrarı sonrası oluşmaktadır.

Sistemik hastalıklar: Hepatit, AIDS ve diğer cinsel ilişkiyle geçen hastalıkların çoğu nefrit, sistit, karaciğer yetmezliği, siroz, immün yetmezliğe sebep olabilir. Sepsise kadar giden yaygın enfeksiyona sebep olabilrler.

- Koynunuzda yılan besliyor olabilirsiniz... -

Korunmasız cinsel ilişki nedeniyle kadınlarda görülen cinsel hastalıklar;
“HIV (AIDS), HPV (genital siğiller ve rahim ağzı kanseri virüsü), herpes (genital uçuk), frengi- sifiliz, hepatit B, gonore (bel soğukluğu), şankroid(yumuşak yara), granüloma inguinale, mikoplazma, üreoplazma, klamidya, molluskum, kasık biti ve uyuz gibi birçok bulaşıcı enfeksiyon ile karşı karşıyadır. Bu enfeksiyonların hepsi cinsel ilişki ile geçmekte olup, kronik pelvik enfeksiyonlardan kronik pelvik ağrıya, kısırlıktan, rahim ağzı, vajina ve vulva kanserine, hepatit B virüsü ile karaciğer sirozuna kadar giden sistemik hastalıklara, HIV virüsü ile AIDS'e neden olmaktadır. Ayrıca bu enfeksiyon ajanları ile etkilenmiş kadınlar, aktif bulaştırıcı rolü de üstlenmektedirler.

Prezervatif kulanarak, hem kendinizi hem de partnerinizi cinsel hastalıklardan koruyabilirsiniz. Sağlıklı bir cinsel yaşam için tek eşli olsanız bile prezervatif kullanmayı ihmal etmeyin.

Prezervatif kullanırken nelere dikkat etmeli?

- Prezervatif mutlaka lateksten yapılmış olmalı ve gerekli kalite belgelerine sahip olmalıdır.

- Normal bir prezervatifin raf ömrü 5 yıldır. Prezervatif satın almadan önce mutlaka üretim ve son kullanma tarihini kontrol edin.

- Gerekli şartlar altında saklanmamış prezervatifler son kullanma tarihleri geçmiş olmasa da bozulurlar. Aldığınız prezervatiflerin CE ve TSE belgeleri olduğundan emin olun. Ayrıca her CE belgesi olan güvenli anlamı taşımadığından, aldığınız ürünün uluslararası bir marka olmasına dikkat edin.

- Ucuz ve gerekli kalite standartlarına uygun olmayan prezervatifler kullanarak sağlığınızı tehlikeye atmayın. Bu tip ürünler kadınlarda ve erkeklerde cinsel hastalıklara neden olabilir.

- Partnerinizin vajinal kuruluk problemi varsa “su bazlı” kayganlaştırıcı ürünler kullanmayı tercih edin.

- Vazelin, krem gibi malzemeler prezervatife zarar vereceği için prezervatifle birlikte bu ürünleri kullanmaktan kaçının.

- Kuru, serin ve güneş ışığı görmeyecek bir yerde saklayın yoksa prezervatif kaygan yapısını kaybeder ve bozulur.

- Hasar görmüş, rengi değişmiş ambalajları satın almayın.

- Prezervatif tek kullanımlık bir üründür. Her cinsel ilişkide mutlaka yeni bir prezervatif kullanın.

- Prezervatifi, partnerinizle ilişkiye girmeden önce takın.

- Her ilişkide mutlaka prezervatif kullanın!..
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aykut COŞKUN Fotoğraf
Op.Dr.Aykut COŞKUN
İstanbul
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi11 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Aykut COŞKUN'un Yazıları
► Göz Damlaları Nasıl Kullanılır? Op.Dr.Mücahit EMRE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Prezervatif Niçin Kullanılır?' başlığıyla benzeşen toplam 32 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:17
Top