2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çeyiz Estetiği: Estetik Operasyolar Artık Çeyize Girdi
YAZI #1240 © Yazan Doç.Dr.Tayfun TÜRKASLAN | Yayın Ekim 2011
Estetik operasyolar artık çeyize girdi: Çeyiz Estetiği

Hiç şüphesiz ki insan hayatındaki en önemli dönemlerden biriside evlilik. Özellikle toplumumuzda bireylerin evliliğe hazırlık süreçleri neredeyse yıllara yayılmakta ve titiz hazırlıklar yapılmaktadır. Aslında sosyolojik olarak bakıldığında hem erkek hem de genç kızların yaşadığı bu süreç adeta bir evlilik okuludur. Son yıllarda evlilik adaylarının bir takım masrafları kendilerine yaparak daha kalıcı ve uzun vadeli sonuçları hedeflediklerini görmekteyiz. Evlenecek bireylerin uzun bir hazırlık döneminin sonucu olan düğün, nikah, nişan gibi törenlerde en fit ve en iyi görünümde katılma isteklerini doğal karşılamak gerekiyor. İngilterede yapılan bir araştırmada düğün günü en güzel ve en iyi görüntü ile hafızalarda yer etmek esas amaç. Artık adaylar kıyafet makyaj gibi geçici işlemlerin yanı sıra daha kalıcı işlemleri yaptırmayı göz önünde bulunduruyorlar.
Yurt dışında çok yaygın olarak yaptırılan düğün öncesi estetik ülkemizde de talep görmekte fakat burada yapılacak işlemlerin zamanlaması oldukça önemli. Örneğin saç ektirmek isteyen damat adayları, düğünden birkaç hafta öncesinde saç ektirme arayışına girmekteler. Halbuki böyle bir işlem için minimum 3ila 6 ay öncesinden işlem yaptırmalısınız. Özellikle çeyiz estetiği amacıyla gelin adaylarının yaklaşık 3 ila 6 ay öncesinden işlemlerini tamamlaması gerekiyor. Konuyla ilgili olarak estetikport’ tan Doç. Dr Tayfun Türkaslan’ın görüşlerini aldık;
-Zamanlama nasıl olmalı?

Halkımız konuya gerçekten çok güzel bir isim koymuş. Biliyorsunuz çeyiz uzun bir dönem içinde hazırlanır. Bu süreç aslında evliliğe dair bir bilinçlenme dönemidir. Evlilik öncesi nişan, söz, düğün gibi törenlerde hazırlık için yapılan kuafor, makyaj gibi koşuşturmalar kısa vadeli yani bugünden yarına olan işlemlerdir. Hiçbir makyaj sizin burnunuzdaki kemeri kamufule etmez. Yada hiçbir gelinlik sizi incecik bir gelin olarak göstermez. Düğün gibi törenlerde nasıl görünüyorsanız insanların kafasına öyle kazınırsınız.

-Siz kısa çabuk yapılan işlemleri yapmıyor musunuz?

Tabiiki yapıyoruz fakat bizim kısa etkili olarak tabir ettiğimiz işlemlerin bile 6 ila 1 yıl kalıcılığı var. Bunlara en çok botoks ve dolgu örnek verilebilir. Botoksla gelin adaylarından en çok kaş kaldırma işlemi talep görmektedir. Bunu yanı sıra mimiklerin dengelenmesi, çatık kaşın düzeltilmesi, yorgun bakış, sinirli görünüm rahatlıkla düzeltilebilmektedir. Bazen aşırı gerginlikten mimik kaslarında dengesizlikler oluşabilmektedir. Botoks burada yardımımıza yetişiyor. Gerginlik demişken stresin etkin olduğu bizim tıpta gerilim tipi baş ağrıları dediğimiz migren benzeri ağrılar için botoks çok etkilidir. %90’ın üzerinde başarı sağlamaktadır. Tören günü terlemeyi önlemek için gelin adaylarından talep almaktayız. Bunu aşırı terleme sorunu olan damatlara da kesinlikle tavsiye ediyorum. Terleme tedavisi için 10 gün öncesinden diğer yukarıda bahsedilen işlemler için 3 hafta öncesinden uygulama yaptırmalısınız. Terleme tedavisi bugün için lüks olmaktan çıkmış ve ihtiyaç haline gelmiştir. Yaz ayarlındaki stresi düşünebiliyor musunuz? Her iki koltuk altına yapılacak botoks uygulaması sizi 6-8 ay boyunca rahatlatacaktır. Dudak belirginleştirme, elmacık büyütme, çene konturu oluşturma gibi işlemler içinse doktorunuzdan 2-3 hafta evvelinden randevu almalısınız. Dolgu ile yapılan işlemler içinde gelin adaylarından en çok dudak belirginleştirme talep görmektedir. Düğün günü yüze şık bir ifade katıyor. Genellikle kalıcı dolgu maddelerinden kaçınıyoruz. Çünkü henüz bu anlamda istenilen kalitede ürün geliştirilemedi. 6 ay ile1 sene süresince erimeden kalabilen dolgu maddeleri idealdir. Bunlar deri altı destek dokusunun ham maddesinden yani hyaluronik asitten bioteknoloji yoluyla üretilmektedirler.


-Peki uzun vadeli ve esas çeyiz olarak adlandırılan uygulamalarda zamanlama nasıl olmalıdır?

Bu soruyu çok önemli buluyorum, çünkü ülkemizde evlilik törenleri genellikle yaz aylarında yapılıyor. Dolayısıyla bu döneme hazır olmak için yapılacak olan meme büyütme, burun estetiği, lazerle yağ aldırma, meme küçültme, kepçe kulak düzeltilmesi gibi uygulamalar bence mutlaka 4-6 ay evvelinden tamamlanmalıdır. Bu şekilde ancak düğün mevsimine yetişilebilsin. Yani daha açık söyleyelim eğer siz bahar veya yaz günlerinde evlilik planlıyorsanız, kıştan işlerinizi bitirin. Düğüne haftalar kala bize burun estetiği için gelenlere durumu anlattığımızda hayal kırıklığı yaşıyorlar. Burun estetiği için sonbahar ve kış ayları ideal dönemlerdir. Bu dönemde yapılacak bir işlem kesinlikle yaz aylarına oturmuş şekliyle yetişir. Kepçe kulak nedeniyle saç şeklini belirlemekte güçlük çeken gelin adayları 1-2 ay öncesinden yaptıracakları kolay bir uygulama ile düğün günü saçarlını topuz yapabilirler.
Meme büyütme Türkiye ve dünyada en çok yapılan estetik müdahaledir ve çok başarılı sonuçlar aldığımız bir uygulamadır. Rahat bir balayı geçirebilmek için benim önerim mutlaka 4-6 ay öncesinde operasyonun tamamlanması yönündedir. Şunu da hemen hatırlatmak isterim meme büyütme süt vermeye engel teşkil etmez.

-Birde özellikle gelin adaylarının zayıf ve fit görünme arzusu var bu konuda neler söyleyeceksiniz?

Damat adayları genellikle kıyafet seçiminde zorluk yaşamazlar. Fakat gelin adaylarının gelinlik konusunda yaptığı paniği her evli çift çok iyi bilir. Gelinlik provaları ve bu kıyafeti layıkıyla taşıyabilmek için yapılan can sıkıcı diyetler zaman zaman moral bozucu olabilir.
Evlilik öncesi yapılan can sıkıcı diyetlerin yerini artık lazer lipoliz ve liposakşın işlemleri almış durumda. Bu işlem için doktorunuzdan 3 ay evvelinden randevu almanız yeterlidir. Ayrıca zayıflama konusunda gelişen teknoloji gelin adaylarının oldukça fit ve ince bir görünümle balayına çıkmalarına yardımcı olmaktadır.

- Anlattıklarınızdan bu hazırlığı sadece gelinler yapıyor gibi algılayacak, damat adayları hiçbir şey yapmıyormu?

Olur mu hiç, damatlarda ilk sırada saç ektirme işlemi var. Düğün günü erkeklerin yaptırdığı damat traşının bugün hala önemi büyüktür. Saç, damat adayları için oldukça önemlidir. Damat adaylarına tavsiyem saç ektirme işlemi sonrası mutlaka kalıcı saçların 3-ila 6 ay arasında çıktığını hatırlamalarıdır. Burun estetiği ve yağ aldırma erkeklerde çok yaptığımız işlemlerdendir. Erkeklerin adölosan döneme geçişte karşılaştıkları jinekomasti-meme büyümesi evlenmeden önce mutlaka düzeltilmelidir.

-Gelin adaylarını meme estetiği konusunda biraz daha aydınlatırsanız çok memnun oluruz çünkü bu konuda çok fazla soruyla karşılaşıyoruz.

Güzelliğine düşkün kadınlar burun estetiğinden sonra en çok göğüs küçültme veya büyütme operasyonlarını tercih ediyor. Göğüs büyütme işlemi genellikle gençlerin, dikleştirme ameliyatları ise doğum yapmış, emzirmiş kadınların tercihi…
Ülkemizde meme ameliyatı olan kadın sayısının gün geçtikçe artmaktadır. Meme büyütme ameliyatı olmak isteyen 18-20 yaş arası gençlerin artık ailelerinden daha kolay izin alabildiğini görüyoruz. İri göğüslere sahip kadınlar yaşları ilerlemiş de olsa estetik kaygıların dışında rahatça elbise giyebilmek, artan bel ve boyun ağrılarından kurtulmak için meme küçültme ameliyatı olmak istiyor kadınların modern çağda kendilerini daha özgüvenli hissetme arzusunda olduğunu görüyoruz.
Göğüs büyütme işlemi genellikle gençlerin, dikleştirme ameliyatları ise doğum yapmış, emzirmiş kadınların tercihi olmaktadır, küçültme ameliyatlarının orta ve olgun yaş hasta grubunu kapsadığını görmekteyiz. Çok genç, doğum yapmamış hastalarda da küçültme yapılabildiği gibi, iki doğum yapmış ama meme düşüklüğü olmayan bir kadına da büyütme ameliyatı yapılabiliyor.
Büyütme ameliyatlarında vücuda daha kolay uyum sağladığından protez kullanılmaktadır, göğüs büyütmede kullanılan birkaç cerrahi yaklaşım vardır. En sık kullanılan teknikler meme alt kısmının göğüs kafesine kavuştuğu bölgenin üzerine yapılan meme altı kesisi veya meme başının çevresindeki koyu renkli derinin alt sınırı boyunca yapılan kesidir. Daha nadir kullanılan ise koltuk altına yapılan aksilla kesisidir, kullanılacak teknik cerrahın tercihine bağlıdır. Bu işlemler, ameliyatın kapsamına bağlı olarak yaklaşık 1 -1,5 saat civarında ve operasyon sonrası iyileşme süreci 4-7 gün arasındadır. Ancak özellikle küçültme sonrasında ani kol hareketleri, ağır kaldırma ve belirli sporların yapılmaması gibi 4-6 hafta boyunca devam edecek çeşitli kısıtlamalar getirilebilir.
Meme küçültme tekniklerinin çok değişiktit, en sık uygulanan yöntemin ters T şeklinde kesi hattından fazla olan meme ve yağ dokusunun alınarak, meme başı ve ”areola” adlı meme ucunu çevreleyen pembe bölgenin yeni yerine taşınmasıdır. Bu işlemde her iki yandaki meme dokusu areola çevresinde ve orta hatta birleştirilir ve memenin yeni hatları şekillendirilir. Ameliyatta çoğunlukla meme başlarının kan damarları ve sinirleri kesilmez. Ameliyattan sonra ince pansumanın üzerinde elastik bandaj sarılarak dikiş korunur. İlk birkaç gün, özellikle hareket ettiğinizde ve öksürdüğünüzde biraz ağrı hissedebilirsiniz. Cerrahınız ağrıyı azaltmak için gerekli ilaçları önerecektir. 1-2 gün içinde hasta ayağa kalkabilir ancak 3-4 hafta boyunca ağır bir şey kaldırmak veya itmekten kaçınmalıdır. Birçok kadın sosyal aktivitelerine ve eğer çok yorucu değilse iş hayatına 2 hafta içinde dönebilir.
Cinsel uyarı bölgelerinin şişmesine yol açabileceğinden 1 haftalık cinsel ilişki yasağı ve 6 hafta göğüslere müdahaleden kaçınılması şarttır.
Bedensel şekil bozukluklarının ruh sağlığını olumsuz yönde etkileyebilmektedir, iri göğüslerinden şikayetçi olan birinin kendini diğer insanlardan farklı hissederek çeşitli sorunlar yaşayabileceğini biliyoruz. Sırt, bel ve boyun ağrılarından meme altı pişiklerine kadar çeşitli problemlere neden olan iri göğüslerden kurtulan hastaların sosyal yaşamda başarı grafiğinin arttığı görülmüştür.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tayfun TÜRKASLAN Fotoğraf
Doç.Dr.Tayfun TÜRKASLAN
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi12 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Dr.Tayfun TÜRKASLAN'ın Makaleleri
► Genital Estetik Vagina Estetiği Doç.Dr.Tayfun TÜRKASLAN
► Burun Estetiği (Estetik Rinoplasti) Op.Dr.Alper BAYRAKTAR
► Estetik Genital Cerrahi (Vajina Estetiği) Op.Dr.Burcu SAYGAN KARAMÜRSEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Çeyiz Estetiği: Estetik Operasyolar Artık Çeyize Girdi' başlığıyla benzeşen toplam 44 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Tamponsuz Burun Estetiği Eylül 2011
► Meme Büyütme Eylül 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:52
Top