2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kaliteli Zaman mı?
YAZI #1263 © Yazan Gözde ERDOĞAN | Yayın Kasım 2011
Son yıllarda çok sıklıkta duymaktayız. “Çocuklarınızla kaliteli zaman geçirmelisiniz” söylemlerini peki çocuklarımızla sadece günün bir saati oyun oynayarak kaliteli bir zaman geçirmiş mi oluyoruz?

Çocuklarınız ile iletişim sadece belirli bir zaman dilimine sıkıştırılmayacak kadar değerli ve özneldir. Çocuğunuz annenin karnına düştüğü andan itibaren sizinle olmaya başlar ki anne baba adayı çocuklarının olacağını öğrenmesinin ardından hayatlarından ebediyete kadar hiç kopmayacak olan bağ oluşur bundan da kaçış yoktur. Çocuğunuzu ilgilenilmesi gereken bir varlık olarak değil Allahın size sunduğu en güzel armağan olarak gördüğünüze eminim. Gel gelelim ki hayatın getirdiği şartlar bu süreci zora sokabilir ve onlarla hayatınızı paylaşmanın basit ipuçları arayışı içine girersiniz. Çocuğunuz öncelikle sizinle sadece oyunu değil kendisinin hatta sizlerin deneyimlerini paylaşarak yaşamınızın her anında olmak ister. Peki bu günümüz şartların da mümkün mü?

Anne babalar için geçindirilmesi gereken bir ev, yapılması gereken sorumluluklar, yemek bulaşık, okul hazırlıkları, dersler, öğrenilmesi gerekenler…vs. eh bu kadar sorumluluğun ardından çocuğunuza ait vakit ayırabiliyorsanız dahi iyi bir anne baba mısınız?

Çocuğunuzun ihtiyacı olan en önemli şey şartlar ve toplumsal kurallar değil siz ve ona sunacağınız sevgidir. Hayatınızı şartlar, gereklilikler, sorumluluklar olarak görmeniz ise sadece ailenizin önüne koyduğunuz engellerdir. Şartlar her an değişebilirken gerekliliklerinde çoğu zaman o kadar da gerekli olmadığını görebiliyoruz peki sorumluluklar? İşte yol burada ikiye ayrılıyor. Sizin sorumluluklarınız mı yoksa siz mi bu sorumlulukları üstlendiniz.?

Çocuklarımıza kareyi, kırmızıyı, toplamayı öğretirken yaşamlarını nasıl devam ettireceklerini es geçiyoruz nedense. Onları bağımsız, iradeli, muhakeme yapabilen bireyler yerine bağımlı, modamod, yapmak zorunda oldukları ve en önemlisi hayata adapte edebileceği bilgilerden uzak yaşatmaktayız.

Peki ne yapmalıyız?

Yaşantınızı çocuklarınıza göre değil çocuklarınızı bu yaşantıyı öğretebileceğiniz şekilde şekillendirmelisiniz.

Eşinizin çocuğunuzun sorumluluklarını üzerinize alarak değil sorumluluklarını onlara öğreterek yaşama kazandırabilirsiniz.

Sizler akşam yemeğini hazırlarken evdeki her bireyin de bu hazırlığa katarak yüklerden sıyrılabilir. Ve daha özel bir paylaşıma girip her anınızı şölene çevirebilirsiniz.

Evdeki alanlarınızı belirleyerek birbirinize saygı duymayı ve benlik duygunuzu geliştirebilirsiniz.

Çocuklarınıza öğrettiğiniz her şeyi yaşamları ile bağlantı kurduğunuz zaman öğrenmenin zevkli bir şey olduğunu gösterebilirsiniz.

Öğrenmenin sorumluluk ya da zorunluluk olmadan, onun yeni bir şey öğrendiğinde kendisini nasıl farklı ve özgür hissettiğini fark ettirerek bunun sürekliliğini ve sorumluluğunu kazandırabilirsiniz.

Ve en önemlisi yaşamın sorumluluklar, zorunluluklar, sırtladığımız yükler olarak değil, her anın birlikte paylaşılan yemeğin tadı ile, kapının çalındığında mutluluğunuza eşlik eden dostlarınız, akrabalarınız ile, her yeni gün sizin varlığınıza anlam katan yeni bilgiler ve deneyimler ile yaşamınızın her anını büyük bir şölen haline getirebilir. Siz bu hayat armonisine çocuğunuzu da katarak “mutlu birey mutlu aile” olabilirsiniz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gözde ERDOĞAN Fotoğraf
Gözde ERDOĞAN
İstanbul
Çocuk Gelişimi Uzmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi28 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Gözde ERDOĞAN'ın Makaleleri
► Çocuğunuzla Kaliteli Zaman Geçirebilmek Psk.Dnş.Ece AKIN BAKANAY
► Kaliteli Cinsel Yaşam Psk.Sümeyye ARSLAN
► Çocukla Kaliteli Vakit Geçirmek Psk.Ayşenur KARAKÜLAH
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Kaliteli Zaman mı?' başlığıyla benzeşen toplam 30 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:38
Top