2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Eşlerle İlişkiler
YAZI #1288 © Yazan Psk.Dnş.Serkan YILDIRIM | Yayın Aralık 2011
EŞLERLE İLİŞKİLER

Daha güzel bir ilişki kurabilmek ve daha iyi bir iletişim sağlayabilmek için eşlere önerilebilecek yaklaşımlar:

Yaklaşım 1. Eşinizi ''olduğu gibi'' kabul edin.
İlişkinizin eğlenceli yönlerini bulmaya çalışın;eşinizi düzeltmek, yenileştirmek, güçlendirmek gibi çabalardan uzak durun. Onun da kendi seçimlerinin, bu seçimlerden kaynaklanan kendine özgü tutumlarının olabileceğini kabul edin. Kendi duygularınızın sorumluluğunu taşıyın. Eşinizin sizden etkilenebileceğini düşünün ancak onun ''değişmek zorunda'' olduğu dayatması içinde olmayın. Ona da sizi etkileme özgürlüğü tanıyın. Sizi bilgilendirmesine ve inandırmaya çalışmasına izin verin.
Yaklaşım 2. Sık sık beğendiğinizi gösterin (sık sık takdir edin).

Küçük şeyler için bile olsa onu beğendiğinizi sık sık belirtin. Gerçekten eşinizde değerli gördüğünüz şeyler bulmaya çalışın, hemen bulamazsanız araştırın, hatta bunları yaratmaya, yoktan var etmeye çalışın. Bunları sözle belirtin, açıkça dile getirin. Ancak doğruluktan ayrılmayın. İlişkiyi öldüren başlıca tutumdan kaçının, yani eşinizi sık sık eleştirmeyin. Onu yargılamaktan kesinlikle uzak durun.
Yaklaşım 3. Doğruluktan ayrılmadan iletişim kurun.

İlişkinizi güven temeli üzerine oturtun. Size ters gelen düşünceleri ve kanıtları görmezden gelmeyin. Eşiniz haklı olduğunda bunu doğrudan kabul edin. hem doğruluktan ayrılmayın, hem de anlayışlı olun. Değişik görüşlerin olabileceğini kabul edin, bunu içinize sindirin.
Yaklaşım 4.Eşinizle ayrı düştüğünüz konuları araştırın ve bunları paylaşın.

Eşinizle görüş ayrılıklarınızı araştırın ki her ikinizin de görüşlerinin bir ölçüde katıldığı ortak bir noktanız olsun. Tam olarak katılın ya da katılmayın. Gerçekten anlaşamadığınız da anlaşıyormuş gibi yapmadan uzlaşmaya çalışın. Her zaman onun da değer verilecek görüşlerinin olduğunu düşünün. Anlaşmazlıklarınızı ayrı düşünmek olarak, görüş ayrılıklarını ise yeni bakış açıları olarak görmeye, bunlardan yararlanmaya çalışın.

Yaklaşım 5. Eşinizin amaçlarına dayanak olun.

Yalnızca kendinizle ilgilenmeyin. Amaçlarına açıkça katılmıyor bile olsanız ona dayanak olun. Onun sizinle özdeş yanlarının olması gerekmeyen ayrı bir birey olduğunu, kendi ''özel'' amaçları olan ''özel'' biri olabileceğini kabul edin.
Yaklaşım 6. Eşinize, yanlış olma ya da yanlış yapma hakkı tanıyın.

Yalnızca kendinize değil, eşinize de yanlış yama hakkı tanıyın. Her ikinizin de yaşadıklarınızdan ve yanlışlarınızdan öğrenecekleriniz olduğunu düşünün.
Yaklaşım 7. İsteklerinizi yeniden gözden geçirin.

İstediklerinizi elde edemediğinizde, kendi kendinize ''Her ne istiyorsam onu elde etmek zorunda değilim'' demeyi unutmayın. İsteklerinizi elde etme dayatmasından uzak durursanız isteklerinizi elde etme olasılığınız artar.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Serkan YILDIRIM Fotoğraf
Psk.Dnş.Serkan YILDIRIM
Eskişehir
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi31 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Serkan YILDIRIM'ın Makaleleri
► Aşk ve İlişkiler Psk.Umut ÇİÇEK
► Şemalar ve İlişkiler Dr.Psk.Bahar KÖSE
► Yakın İlişkiler ve Bağlanma Psk.Serap BİLGEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Eşlerle İlişkiler' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çift (Evlilik) Terapisi Kasım 2015
► Anksiyete Bozuklukları Şubat 2014
► Ailenin İşlevleri Ekim 2012
► Anne Baba Olmak Ekim 2012
► Aile Danışmanlığı Mayıs 2012
► Boşanma Psikolojisi Şubat 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:34
Top