2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



‘um ki Yıkılmayasın’
YAZI #1293 © Yazan Psk.Elif Sultan DEMİRHAN | Yayın Aralık 2011
Deprem hayatımızda her an bir yerlerin engeli olmaya aday bir olgu halinde olup hayatımıza girdiği andan itibaren önemsenen ama yokken unutulan bir olaydır. Bugünlerde onu Van ağırlamaya çalışıyor tüm zor şartlara rağmen, ama bundan yaklaşık 12 yıl önce Yalova’da aynı zorlukları yaşadı.

Her durumda yaptığımız gibi deprem olgusu için de bir şeylerin başımıza gelmesini bekler olduk. Bu toplumsal kimliğimiz haline geldi yumurta kapıya dayanma sendromu diye tanımlayabiliriz. Felaketlerle karşı karşıya gelince birlik beraberlik oyununu çok iyi oynuyoruz fakat onun öncesinde sanki bu durumdan hiç haberimiz yokmuş gibi yaşıyoruz. İnsanoğlunu yapısında bu var, hastalanmadan önce kontrole giden kaç kişi var mesela? Ya da Mevlana’nın dediği gibi meşguliyetten önce boş vaktin, ölmeden önce hayatın anlamına varan kaç kişi? Hiç ölüm yokmuş gibi yaşıyor olmamız da tesadüf değildir sanırım. Bu bir savunma mekanizmasıdır. Yok saymak! Maalesef görmezden gelmek devekuşunun toprağa başını gömüp saklanması gibi bir şeydir. Deprem veya bu tarz doğal felaketler yokmuş gibi yaşamak, tedbiri almamak sonra da bunun faturasını kadere çıkarmak da diğer bir savunma mekanizmamız. Önce yok say sonra suçu sat!

Bu günlerde Yalova üniversitesi Sosyal Hizmet bölümü öğrencileri bu konudaki tavrımızı değiştirip toplumun deprem konusunda bilinçlendirme ve hatırlatmaları sağlamak adına bir sergi hazırlamaları Yalova gibi depremi yaşamış bir il için ideal bir davranıştır. Çağırdıktan sonra gelmişsin ne fayda, hüner çağırmadan gelendedir anlayışı ile öğrenciler deprem gelmeden bilinçlendirmeyi sağlamaya çalışıyorlar. Düzenledikleri sergileri Özdilek ve Kipa’da 24-25 Aralık tarihlerinde sergileyecekler. Dileyenler bu sergileri ziyaret edip farkındalık durumlarını artırabilirler. Öğretmenlerinin attıkları tohumları süren, işleyen, hasata çıkaran öğrencilerin desteklenip motive edilmesi önemli bir duygusal katkı sağlayacaktır.

Psikolojik olarak değerlendirirsek ‘umma ki kırılmayasın’ sözünün aksini hayatımıza işleyip bunu ‘um ki yıkılmayasın’ haline getirmek faydalı olacağı kanaatindeyim! Hayatımızda beklentili olduğumuz hiçbir hadise hayal kırıklığı ve travma oluşturmaz. Beklemediğimizdir bizi dağıtan deprem de beklenen olası bir doğal durum gibi görülüp, hayatın bir parçası haline getirilirse yaşananların sonunda çok daha az hırpalanarak çıkarız diye düşünüyorum.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Elif Sultan DEMİRHAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Elif Sultan DEMİRHAN'ın Makale ve Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında '‘um ki Yıkılmayasın’' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
► Fedakarlık Mucizesi Kasım 2010
◊ Sen, Ben ve Egom.. Mayıs 2012
◊ Nisan ve İnsan.. Nisan 2012
◊ İrade Denetimi Şubat 2012
◊ Beni Bul Anne!!! Aralık 2011
◊ Önce İnsanız.. Eylül 2011
◊ Kaybettiklerimiz.. Ağustos 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:22
Top