2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Boyun Düzleşmesi ve Manuel Tedavi
YAZI #1306 © Yazan Fzt.Teoman GÜNDÜZ | Yayın Aralık 2011
Boyun Düzleşmesi ve Manuel Tedavi

Boyun Düzleşmesi ve Manuel Tedavi

Boyun düzleşmesi masabaşı çalışanlarda ve bilgisayar başında uzun süre vakit geçiren kişilerde görülen en büyük sorunlardan biridir . Bilgisayarların günlük yaşantımızda çok fazla yer etmesinin bilgiye hızlı ulaşım gibi olumlu taraflarının yanında, sosyal ve fiziksel açıdan olumsuz taraflarını daha fazla sayabiliriz.
Sağlıklı bir çözüm bulmak için öncelikle boyun bölgesi anatomisini ve biyokimyasını iyi bilmemiz gerekir. Servikal ve lumbar bölgelerdeki vertebralar, daha hareketli ve travmalara karşı daha korumasız olmaları nedeni ile torakal bölgeye göre daha sık ağrı yakınmasına neden olmaktadırlar. Servikal ve lumbar bölgelerde vertebralarin yumusak dokularla komsulugu varken, torakal bölgede kaburgalar ve kaslar omurgaya destek sağlarlar
Servikal vertebralar: Vertebral kolonun en geniş hareket yeteneğine sahip bölgesi olan boyun iskeletini oluştururlar. Servikal bölge 7 servikal vertebra, 5 intervertebral disk, 12 Luschka eklemi ve 14 faset eklem ile çok sayıda kas ve ligamanlardan oluşan bir yapıya sahiptir. Ayrıca sinirler, büyük damarlar ve organlarla çevrili olması, servikal bölgeye daha karmaşık bir özellik kazandırmaktadır.
Omurgamızın doğal bir anatomik duruşu vardır. Boyun bölgemizdeki ve bel bölgemizdeki içe kavis, bu anatomik doğal duruşun temelidirBoyunda en sık rastlanılan problem boyundaki kasların aşırı gerilmesi ile oluşan aks düzleşmesidir. Normalde “C” harfi şeklinde olan boyun düz bir çizgi şeklini alır.Boyun düzleşmesinin önemli nedenleri arasında ağır yük kaldırmak,yüksek yastık kullanmak, koltuk veya kanepe kenarına başı yaslayarak uyumak,alışkanlık haline getirmekikötü duruş alışkanlığı,masabaşında uzun sure çalışmak,sedanter yaşam ve stresli yaşam diyebiliriz.

Fiziksel açıdan baktığımızda baş ve boynun uzun süreli aynı pozisyonda kalması boyun arka grubunda kas gruplarının zayıflamasına ve uzamasına neden olur.
Günümüzde çok yaygın olarak ifade edilen boyun düzleşmesi aslında boyun omurlarındaki kanal darlığıdır. Omurganın en hareketli kısım olması nedeniyle hem fıtıksı yapılar gözlemlenmekte hem de kanalı darlaştıracak etkenler artmaktadır. Boyun düzleşmesinde görülen belirtiler çoğu zaman boyun fıtıklarınkine benzerdir. Ancak boyun ekstansiyon yönünde hareketlilik kısıtlıkları ve ağrı görülmektedir. Bunun yanında boynun refleksiyonu yaparken de ağrı gözlemlenir. Boyun ve sırt bölgesinde gerginlik ağrı kollara vuran uyuşukluk karıncalanma hissi görülebilir.

Manuel terapi el ile uygulanan özel teknikler içeren değerlendirme ve fizyoterapi yöntemidir. manuel terapi sadece alanında eğitim almış uzman hekim ve fizyoterapistlerce uygulanır.
Manuel Terapi,vücut fonksiyonlarının, özellikle de kas ve eklem sisteminde meydana gelen dengesizliklerin tamamen elle manuel terapist tarafından giderilmesidir

Hiçbir cihaza veya makinaya ihtiyaç yoktur. Aynı zamanda diagnostik amaçlı da kullanIlmaktadir. Bu teknikleri uygulayan kişiye de manuel terapist denmektedİr. Manuel terapiyi uygulayan kişinin artrokinematik, anatomİ, kas-iskelet sistemİ rahatsızlıklarını ve manuel fizyoterepi tekniklerini bilmesi şarttır.

Eklemlerde, omurgada, konnektif dokuda ve kaslardaki kısıtlılıkları, ağrıyı ve fonksiyon kaybını tedavi etmek için el ile vücuda uygulanan mobilizasyon/ maniplasyon(eklemler), yumuşak doku vb. tekniklerinin tamamıdır.
Mobilizasyon: Eklemlerdeki fizyolojik veya yardımcı hareketleri kullanarak, kontrollü, osilatör veya sabitlenmiş bir kuvvetle mobiliteyi arttırarak ağrı azaltmak için kullanılan bir yöntemdir. Hasta hareketi durdurabilir.
Maniplasyon: Anestezi altında yapılabildirği gibi bir ekleme yüksek hızda kısa amplütütlü uygulanan ve de eklemin anatomik hareket sınırının ötesine geçmeyen yöntemdir. Hasta harekete engel olamaz. Genellikle ‘’klik ‘’ sesi alınır.
Yumuşak doku teknikleri: Yumuşak dokuya elle uygulanan değişik masaj teknikleridir. Derin Stroking Masajı, Friksiyon Masajı, Skar Doku Mobilizasyonu Vb.
Boyun düzleşmesinde uygulanacak manuel tedavi genelde hareketsiz segmentleri hareketlendirmek, özellikle boyun ekstansiyonunu sağlamak, servikal vertabralar arasında traksiyonu sağlamak,kanalı genişletecek mobilizayonlar ve manipülasyonlar yönünde olmalıdır.Kassal dokuyu desteklemek ve fasyal gerginlik inhibisyonu için elastik bantlamalar ve sporcu bantlamaları yapılabilir. Kassal ve fasyal gerginlik için myofasial germe ve masajları uygulanabilir. Bunun yanında zayıf kaslara yönelik etkili bir kuuvetlenme programı,kısalmış kaslara ve mobiliteyi artırmaya yönelik stretching egzersizleri verilebilir.

Teoman GÜNDÜZ
ARALIK 2011
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Teoman GÜNDÜZ Fotoğraf
Fzt.Teoman GÜNDÜZ
İzmir
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi79 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Teoman GÜNDÜZ'ün Makaleleri
► Boyun Düzleşmesi Fzt.Vedat ÜLKER
► Boyun Düzleşmesi ve Tedavisi Fzt.Cihat SEYREK
► Boyun Fıtığı ve Manuel Terapi Fzt.Teoman GÜNDÜZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Boyun Düzleşmesi ve Manuel Tedavi' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kayropraktik Tedavisi Mayıs 2013
► Craniosacral Tedavi Aralık 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:03
Top