2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Plazalarda Çalışanların Sağlığı Tehlikede!
YAZI #1332 © Yazan Op.Dr.A.Emre İLHAN | Yayın Ocak 2012
Hava kirliliği sinüzite neden oluyor!

Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Emre İlhan, kış ayları ile birlikte büyük şehirlerde artış gösteren hava kirliliğinin, sinüzite ve üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olduğunu söyledi.

Büyük şehirlerde yaşayanlar hava kirliliği ve çevresel faktörler nedeniyle sağlıklı nefes alamıyor ve gribal enfeksiyonlara daha sık yakalanıyor. Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Emre İlhan; sinüzitin burnun her iki tarafında, arkasında ve alında yer alan ve içinde hava boşlukları bulunan kemik yapılarının iltihaplanması olduğunu belirterek, özellikle kış aylarında büyük şehirlerde artış gösteren sinüzit ve üst solunum yolu hastalıklarına dikkat çekti.

Sağlıklı nefes alamıyoruz

Op. Dr. Emre İlhan konu ile ilgili yaptığı açıklamada: “ Kış aylarında özellikle büyük şehirlerde grip ve nezle vakaları daha fazla görülür. Bunun nedeni soğuk hava ile birlikte havadaki kirlilik oranının artışıdır. Burnun içine kendi kendini temizleme mekanizması vardır. Biz buna mukosiliyer aktivite diyoruz. Eğer soluduğunuz hava kirliyse ve karbondioksit oranı çok yüksekse, mukosiliyer aktivite bozulur. Bu durumda sinüs fonksiyonları çok ciddi derecede etkilenir ve sağlıklı nefes alamayız. Gerek sinüs fonksiyonları, gerekse burun fonksiyonları kirli havadan etkilenir. Bunun sonucunda da sinüzit kaçınılmaz olur. Bu yüzden büyük şehirlerde yaşayanlar, çok daha fazla grip atakları geçiririr ve hastalık riski taşır.” dedi.

Toplu taşıma araçları hasta ediyor

İlhan, metro ve otobüs gibi aşırı kalabalık toplu taşıma araçları ile sık seyahat eden hastaların bu kalabalık ortamlarda diğer insanlarla yakınlaşmaları sonucunda bulaşıcı hastalıklar ve kışın sık görülen nezle ve grip gibi üst solunum yollarında hastalık yapan virüslerle karşılaşma riskinin daha fazla olduğunu beklirterek, ‘Özellikle kış aylarında toplu taşıma araçlarını kullanan hastaların maske kullanabileceğini’ yurt dışında bu konuda bir bilincin geliştiğini, ancak ülkemizde maske kullanımının yaygın olmadığını belirtti.

Plazalarda çalışanların sağlığı tehlikede

İlhan, kalabalık çalışma ortamlarında temiz hava sirkülasyonunun olmaması nedeniyle çalışanların sinüzite yakalanma oranının arttığını belirterek, şu bilgileri verdi:

“Özellikle plazalar burun sağlığına düşman yerlerdir. Grip ve salgın hastalıklarda plazaların içerisinde havalandırma olmadığı ve çalışanlar gün ışığından faydalanamadığı için bu tür bulaşıcı hastalıklar daha hızlı yayılır. Bu tür ortamlarda bulunanların zamanla bağışıklık sistemi de zayıflar ve hastalıklara karşı daha zayıf düşerler. Eskiden hava kirliliği denince akla trafik, yoğun sis ve havadaki kirlilik gelirken; şimdilerde ise plazalar, alışveriş merkezleri, sinemalar, kafeler gibi kapalı ortamların da havasının kirlenebileceğin ve bu durumun sağlığımız için ciddi risk oluşturduğunu söyleyebiliriz.”

Hastayken işe gitmeyin

İlhan, büyük şehirlerde yaşayanların geçim derdi ve zorlu hayat şatları nedeniyle hastayken bile çalışmak zorunda kaldığını söyleyerek, mümkünse hastayken işe gidilmemesi gerektiğini, hastayken işe gitmenin iş yerine yararlı olmak yerine, tam tersine hasta çalışanların çalışma arkadaşlarına da hastalık bulaştırdığı için şirkette çalışma performansının düşmesine neden olduklarını vurguladı. İlhan, bu konuda işverenlerin de anlayışlı olması ve durumun öneminin farkında olması gerektiğini ifade etti.

Balon sinoplasti yöntemi ile sinüzit tedavisi

Tüm dünyada yeni uygulanmaya başlayan ve uygun seçilmiş kronik sinüzit hastalarında ülkemizde de başarı ile uygulanan balon yöntemi ile kronik sinüzit tedavisi Op.Dr.A.Emre İlhan tarafından da uygulanmaya başlanmıştır.

Sinüslerin iltihabı anlamına gelen Sinüzit Türkiyede her yıl yaklaşık 15 milyon insanı etkileyen yaygın bir sağlık problemidir. Romatizma ve yüksek tansiyondan daha fazla görülmektedir, Şeker hastalığından ve kalp yetmezliğinden daha fazla hayat kalitesini bozmaktadır. O kadar ki; yaşam kalitesini fiziksel ve fonksiyonel açıdan bozmakla kalmaz, psikolojik olarak ta insanları etkileyen ciddi bir hastalık olarak karşımıza çıkar. Ülke ekonomisi açısından da sinüzit tedavisine harcanan para ciddi rakamlara çıkabilmektedir. Örneğin Amerikada yapılmış bir çalışmada her yıl 8 milyar doların üstünde ilaç maliyeti ile karşılaşılmıştır. Ülkemizde de durum bundan çok farklı değildir.

Sinüzit sebebi sinüs deliklerinin tıkanmasıdır.Bu tıkalı delikler açıldığı zaman sinüzit de iyileşir. Tıkalı delikler üç türlü açılabilir.

A) İlaç tedavisi ile
B) Fonksiyonel endoskobik sinüs cerrahisi ile
C) Balon kateter yardımı ile

İlaç tedavisi erken dönemde oldukça etkilidir. Israrlı ilaç tedavisine cevap vermeyen ve kronikleşmiş sinüzitlerde ameliyat gerekebilir. Ameliyattaki amaç; tıkalı olan sinüs yollarını açmaktır. Böylelikle sinüslerin havalanması sağlanmış olur. Havalanan sinüste enfeksiyon geriler ve kaybolur. Bu işlem endoskopik sinüs cerrahisi ile yapılabildiği gibi balon sinüsoplasti tekniği ile de yapılabilmektedir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
A.Emre İLHAN Fotoğraf
Op.Dr.A.Emre İLHAN
İstanbul
Doktor "Kulak, Burun, Boğaz - KBB"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi31 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.A.Emre İLHAN'ın Makaleleri
► Zor Zamanlarda Ruh Sağlığı Doç.Dr.Alişan Burak YAŞAR
► Çocuklarda Göz Sağlığı Dr.Şeyda ATABAY YILDIZ
► Çocuk Göz Sağlığı Op.Dr.Serkan DAĞDELEN
► Kadın Sağlığı ve Yaz Ayları Op.Dr.Kenan ERTOPÇU
► Ergenler ve Üreme Sağlığı Op.Dr.Kenan ERTOPÇU
► Koroner Kalp Sağlığı Dr.Mahmut AKYILDIZ
► Boyun Sağlığı İçin Öneriler Prof.Dr.Orhan ŞEN
► Bel Fıtığı ve Bel Sağlığı İçin Öneriler Dr.Fzt.Halil İbrahim KURMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Plazalarda Çalışanların Sağlığı Tehlikede!' başlığıyla benzeşen toplam 93 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:00
Top