2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İyi Bir İlk İzlenim Yaratmak
YAZI #1333 © Yazan Psk.Dnş.Serkan YILDIRIM | Yayın Ocak 2012
İlk izlenimler iyi veya kötü çok önemlidir. Araştırmalar ilk 5 dakikada görüşmecinin iş başvurusunda bulunan aday hakkında olumlu veya olumsuz bir izlenim edindiğini göstermektedir. Eğer ilk beş dakikada olumsuz bir izlenim edinilirse adayın kabul edilmeme olasılığı yüzde doksandır. Görüşmeci ilk beş dakikada aday hakkında olumlu bir izlenim edinirse, adaya iş teklif etme olasılığı yüzde yetmiş beştir. İyi bir ilk izlenim oluşturmak için asla ikinci bir şansınız olamaz.
Olumlu bir sonuç almak istediğiniz bütün görüşmeler için geçerli olan bazı öneriler şunlardır:
1- Görüşmecinin adını öğrenin ve ona adıyla hitap edin. İnsanlar kendi isimlerini duymaktan hoşlanırlar.
2- Görüşmeye zamanında gidin. Nerede ve ne zaman görüşmeye alınacağınızdan emin olun.
3- Duruma uygun giyinin. Duruma neyin uygun olduğundan emin değilseniz, iyi bir pratik yöntem profesyonelce ve muhafazakar bir biçimde giyinmektir. Sizi hoş gösterecek renklerde ve stilde giyinin. Tepeden tırnağa çok bakımlı olun, son model kesilmiş saçlarınızdan, yeni boyanmış ayakkabılarınıza kadar.
4- Heyecandan ölseniz de soğukkanlı görünün. Nefes almayı unutmayın. Görüşmecinin bir miktar gerginliği zaten beklediğini de unutmayın. Görüşmeciye, onun hakkında bir soru sorarak dikkatinizi kendi üzerinizden uzaklaştırın. Her şey kafanızdan uçup gitse bilen kötü şeyin o anki durumunuzda kalmak olduğunu, sahip olduğunuz hiçbir şeyi kaybetmeyeceğinizi aklınızdan çıkarmayın.
5- Sıcak ve doğrudan göz teması kurun, sıcak bir şekilde ve sıkıca tokalaşın, oturacağınız yerin gösterilmesini bekleyin, beden duruşunuza dikkat edin, koltuğunuzda hafifçe öne eğilerek oturun. Nazik olun. Duruma göre saygılı ve arkadaşça biri olduğunuzu gösterin.
6- Çok zorunlu olmadıkça görüşmecinin görüşlerine karşı çıkmayın, karşı çıktığınızda görüşmecinin bakış açısını kabul edin ve kendi bakış açınızı belirtmeden önce onun düşüncesinin değerli olduğunun altını çizin. Esnek ve ince düşünceli olun.
7- Dürüst ve tutarlı olun. Ortaya çıkacak bir yalan ilişkide güvenin kaybolmasına ve üstesinden gelinemeyecek bir duruma yol açar.
8- Görüşmeye ve onun meraklarına karşı içten ilgi gösterin. Söylediklerini dikkatlice dinleyin. Verdiği sözsüz geribildirimlere dikkat edin, böylece davranışlarınızı ona göre ayarlayabilirsiniz. Örneğin, görüşmeci oturduğu yerde sürekli kıpırdanıyor, uzaklara bakıyor ya da saate göz atıyorsa, konuyu değiştirmenin veya konuşmayı bitirmenin zamanı gelmiş demektir.
9- Kendinizle ilgili akılda kalacak bir şey paylaşın veya ilginç bir hikaye anlatın. Görüşmenin soru cevap şeklinde geçmesi sizi de diğer adaylardan farksız yapacaktır. Bu durumu değiştirin.
10- Genelde insanların bizi nasıl hissettirdiği daha akılda kalıcıdır. Bu yüzden görüşmeciyle aranızda köprüler oluşturmaya çalışın. Bu konuda ortak ilgiler veya ortak tanıdıklar hakkında konuşabilirsiniz. Görüşmecinin üzerinde bir sizinle ilgili bir duygu bırakın. Görüşmeci bir şekilde kendisini sizinle özdeşleştirirse, onu kazanmış olursunuz. Kimin işe alınacağına karar verme anı geldiğinde, görüşmeden sonra onda bıraktığınız duygular onun sizinle ilgili olarak hatırladığı kesin bilgilerden daha önemlidir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Serkan YILDIRIM Fotoğraf
Psk.Dnş.Serkan YILDIRIM
Eskişehir
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi31 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Serkan YILDIRIM'ın Makaleleri
► Hayatımızın Filmini Yaratmak Psk.Serap DUYGULU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'İyi Bir İlk İzlenim Yaratmak' başlığıyla benzeşen toplam 4 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çift (Evlilik) Terapisi Kasım 2015
► Anksiyete Bozuklukları Şubat 2014
► Ailenin İşlevleri Ekim 2012
► Anne Baba Olmak Ekim 2012
► Aile Danışmanlığı Mayıs 2012
► Boşanma Psikolojisi Şubat 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:05
Top