2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sistemik Aile Terapistliği
YAZI #1340 © Yazan Psk.Dnş.Serkan YILDIRIM | Yayın Ocak 2012
Sistemik yaklaşım adını aileyi bir sistem olarak görmesinden alır. Aile bir sistem olarak kendine özgü özellikler ve davranış biçimlerine sahip bir bütünlük arz eder. Sistem birbiri ile bağlantılı parçalardan oluşur ve hiçbir parça diğer parçalardan bağımsız değildir. Ailede de durum böyledir. Aileyi oluşturan her bir birey diğerlerinden bağımsız düşünülemez ve bir bireyin yaşadıkları veya sorunları diğerleriyle bağlantılıdır. Sistemde bir parça sistemin diğer parçalarını etkileme ve diğerlerinden etkilenme potansiyeline sahiptir. Yani her bir aile üyesi birbirini etkilemekte ve etkilenmektedir. Sistemik yaklaşım sadece aileye yönelik bir yaklaşım değildir, bireysel terapide de kullanılabilir. Burada temel mantık tek bir kişiye bile danışma veya terapi uygulanıyor olsa da birey orada içinde bulunduğu tüm sistemlerle (ailesi, inançları, kişilik özellikleri gibi) birlikte bulunur.
Her ailede bir sistem olarak kurallar bulunur. Örneğin “bu ailede duygular üzerinde konuşulmaz” veya “bu ailede ya aktif ve güçlü olursun yada zayıf ve pasif olunur” gibi. Bu kurallar bazen açık bazen de gizlidir. Aile içi ilişkilerimizi bu kurallar belirlerler. Kurallar ne kadar sınırlayıcı ve zorlayıcı ise aile üyeleri o kadar karmaşık yollara saparlar. Gereksinimleri karşılanmayan veya ifadesine izin verilmeyen aile üyeleri gereksinimlerini karşılamak için başka yollar seçebilirler. Ailede bir sistem olduğu için yapılan her davranış bir şekilde bütün aile üyelerini şu şekilde veya bu şekilde etkiler.
Sistemik Psikoterapi temelde bu anlayışla psikoterapi veya danışma sürecini ele alır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Serkan YILDIRIM Fotoğraf
Psk.Dnş.Serkan YILDIRIM
Eskişehir
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi31 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Serkan YILDIRIM'ın Makaleleri
► Sistemik Düşünce ve Postmodernite Psk.Salih HAFIZOĞLU
► Sistemik Terapi ve Depresyon - Vaka Psk.Dnş.Emine YILDIZELİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Sistemik Aile Terapistliği' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çift (Evlilik) Terapisi Kasım 2015
► Anksiyete Bozuklukları Şubat 2014
► Ailenin İşlevleri Ekim 2012
► Anne Baba Olmak Ekim 2012
► Aile Danışmanlığı Mayıs 2012
► Boşanma Psikolojisi Şubat 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:30
Top