2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Öğrendiklerimizin Yüzde 54'ünü Bir Saat Sonra Unutuyoruz
YAZI #1351 © Yazan Psk.Dnş.Adem ŞAT | Yayın Ocak 2012
Okulların yarıyıl tatiline girmesiyle birlikte ortaya çıkan en büyük sorunlardan birisi anne baba ile çocuk arasındaki ders tartışması. Bu sorun her evde yaşanırken, çocuğun sömestr tatilini televizyon ve bilgisayar başında geçirmesi en büyük tehlikelerden biri olarak gösteriliyor.Uzmanlar, bunların yanı sıra düzenli bir çalışmanın da şart olduğunu ve özellikle çocukların genel tekrar yapma, kitap okumasının yararlı olacağına işaret etti.

Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmeni (PDR Uzmanı) Adem Şat, yapılan bilimsel araştırmalar da insanların öğrendiklerinin yüzde 54'ünü bir saat sonra, yüzde 66'sını bir günde, yüzde 75'ini de bir hafta içerisinde unuttuğuna işaret etti.

Şat, yarıyıl tatilinin bu araştırmada dikkate alınarak çocuk için yararlı olması, ikinci döneme dinç başlaması adına etkinlikler geçirilmesi gerektiğini açıkladı.

Adem Şat, öncelikle çocukları aldıkları karne üzerindeki yazılı olan rakamlarla değerlendirilmemesini isteyerek, "Veliler, 'nasıl olur da bu dersler zayıf olur, niye çalışmadın' gibi eleştiriler yapmamalıdır. Çünkü perşembenin gelişi çarşambadan bellidir. Testi kırıldıktan sonra dövünmenin bir yararı olmayacaktır. Çocuklarımızın almış olduğu bu karne aslında ailenin karnesidir. Bir güzellik, başarı varsa aileden kötü bir durum varsa bu da aileden kaynaklanmaktadır. Sadece çocuğu değil kendimizi de değerlendirmemiz gerekmektedir." dedi.

Şat, velilerin, 'Yeteri kadar çocuğu takip edebildik mi?' 'Öğretmenleriyle periyodik görüşmeler yapabildik mi?' 'Zayıf aldığı yazılılardan sonra nedenlerini araştırıp etkin çözümler üretebildik mi?' gibi sorular sorması gerektiğini belirtti.

Şat, bunların zamanında yapılması halinde karne üzerinden çocukları suçlamanın çok da mantıklı olmayacağını ifade etti. Şat, asıl yapılması gerekenin, geçmiş dönemi bir kenara bırakıp yapılan hataları tekrarlamadan ikinci döneme güzel bir başlangıç yapmak için çalışılması olduğunu vurguladı.

Adem Şat, tatilde neler yapılması gerektiği ile ilgili de ailelere şu tavsiyelerde bulundu: "Tatilde, 'nasıl olsa tatil' diye gece geç saatlere kadar çocukların televizyon seyretmelerine izin verilmemeli. Gece uykusu ile gündüz uykusunun insan organlarını çalıştırması açısında farklı olduğu gibi çocukların çoğu fiziksel gelişiminin de gece uyku esnasında olduğu araştırma sonuçlarında ortaya çıkan bir gerçektir. Çocuklar haziran ayında girecekleri sınavlara, tatilde gerekli enerji ve motivasyonu sağlayacak şekilde kendilerine zaman ayırmalıdırlar. Yine bu sınavlara hazırlanmanın yanında eksikleri tamamlama ve belli aralıklarla tekrar yapmayı da unutmamalıdır.

Sonuç olarak, çocukların tatilde gönüllerince eğlenmelerine ve oynamalarına izin verilmeli. Çocukların uyku ve beslenme düzenlerine dikkat edilmeli. Çocukların seviyelerine uygun olan öğretmenler tarafından belirlenmiş kitaplardan her gün en az bir saat okumaları teşvik edilmeli. Mümkünse aile fertlerinin hep bir arada olduğu kitap okuma saatleri yapılmalı. Çocukların sosyalleşmesi için bireysel oyunlar yerine akranlarıyla oyun oynamaları teşvik edilmelidir. Birlikte zaman geçirmek için her akşam 2 saat televizyon kapatılarak çocuklarla sohbet edilmeli."

Adem Şat, tatilini en iyi şekilde değerlendiren çocukların, okulda ve hayatta daha başarılı olacağının unutulmaması gerektiğini sözlerine ekledi.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Adem ŞAT Fotoğraf
Psk.Dnş.Adem ŞAT
Kayseri
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi23 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Adem ŞAT'ın Makale ve Yazıları
► 24 Saat Yetmiyor Diyenlere… Psk.Mine AKTAŞ
► Kırkından Sonra Aşk Dr.Psk.Başak DEMİRİZ
► Çocuğumuz Olduktan Sonra Değişti. Psk.Ayşenur BAYRAKTAR
► Çocuktan Sonra Evliliklerde Neler Oluyor? Psk.Dnş.Sezen SALİHOĞLU
► Sigarayı Bıraktıktan Sonra Sizi Neler Bekliyor? Psk.Beril PAPUÇÇUER CEYLAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Öğrendiklerimizin Yüzde 54'ünü Bir Saat Sonra Unutuyoruz' başlığıyla benzeşen toplam 36 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Toplum (Polis) Trafik Kasım 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:26
Top