2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuk Ev(Ci)Lilikler..
YAZI #1395 © Yazan Psk.Elif Sultan DEMİRHAN | Yayın Mart 2012
Son dönemlerin popülist konusu olan çocuk gelinler ülkemizde ve az gelişmiş ülkelerde yaygın bir yaşam olayı olmaya devam ediyor. İki tür dayatma söz konusu. Birincisi aileler tarafından özellikle kız çocuklarının bir şey veya bir hatır karşılığında devredilmesidir. Devredilmesi diye tanımlıyorum zira yapılan eylemde çocuk bir eşya gibi görülmekte, duygularının ne olduğu sorulmamakta ki duygularını tanımlayabilse bile ne istediğinin bilmesi için erken olduğunu düşünüyorum.
Diğer taraftan çok gündemde olmamakla birlikte erkek çocuklarının evliliği de çok kabul edilebilir değildir. Zira çocuğun cinsiyeti olmaz!
Eski devirlerde oluyordu ve evlilikler sürüyordu fakat bu benzetme 34 beden kıyafetin içine girebiliyorken 42 beden olmuş bir insanın mücadelesine denk düşer diye düşünüyorum. Devirin ne ihtiyaçları, ne de işleyişi aynı olmamakla birlikte yuva kurmak, çocuk yetiştirmek zordan daha üst bir mertebeye terfi etmiştir ki günümüzde 30 yaş evlilikleri bile toplumsal refahı düşürecek niteliktedir.
Yapılan evliliklerdeki yaş farkı içi acıtan bir diğer mevzudur. Ağızlara pelesenk olmuş bir kavram vardır ‘kuşak çatışması olmaz, çocukla anne arasında bu işin güzel yanı’ diye fakat kuşak çatışması yerine oyuncak kavgası diye tanımlanabilecek kadar küçük anne ya da idare eden çocuklar doğmaktadır. Sanırım bu durum kuşak çatışmasından çok daha ağır bir problem.
Bunun dışında bastırılmış duygular ve yaşanmamış her şeyin çıktısı evliliğin ilerleyen yıllarında başka arayışlar ve doyumsuzluklar ile kendini göstermeye başlıyor. Din psikolojisi açısından değerlendirilirse evliliklerde küfüv önemli bulunmuştur hem psikoloji hem de din tarafından. Yaş farkı ve ehliyet sahibi olmak mühim bir durumdur. Her dönemin ve yaşam koşulunun ehliyeti aynı olmamaktadır.
Annesi sırtındaki havluyu yeni almışken, elleri yeni bebeğini bırakmışken o ellere takılan yüzüklerin bir süs ziyneti, takısı gibi algılayacak çocuksu zihinlere yüklenen roller anne olma, eş olma rolü evcilikten başka bir şey olamıyor. Evlilik onlar için henüz bir evcilik olmaktan öteye gidemiyor. Sonuçta evlilik programlarında 21 yaşında bir genç kızın veya 5 yaşında çocuğu var. Hayatı yaşamış bitirmiş ve yeniden bir hayat kurmaya çalışıyor. Kendilerini tamamlamaya çalışırken, yeni gedikler oluşturuyorlar.
Bu konu ile ilgili değinilmesi gerektiğini düşündüğüm bir diğer konu ise erken yaşta başlayan cinsel hayat. Gazetelerde dizilerde bunun çığırtkanlığını yapan sosyal sorumluluk sahibi medyamız ve yazarlar acaba neden aynı dizide veya programda 15 yaşında cinsel ilişkiye girmenin çığırtkanlığını yapmıyorlar, bu da ele alınması gereken diğer önemli bir konudur.
Velhasıl evlilik kurumu ciddiye alınmalı ve ruhsal rüştünü ispatlamamış kişilere teslim edilmemeli bunun bazen yaşla ilgisi olmayabilir elbette ama yine yaşam sürecinin olgunlaşmaya katkı sağladığı da yadsınamaz bir gerçektir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Elif Sultan DEMİRHAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Elif Sultan DEMİRHAN'ın Makale ve Yazıları
► Mutlu Çocuk mu Proje Çocuk mu? Psk.Yasemin TÜZEMEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuk Ev(Ci)Lilikler..' başlığıyla benzeşen toplam 11 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Fedakarlık Mucizesi Kasım 2010
◊ Sen, Ben ve Egom.. Mayıs 2012
◊ Nisan ve İnsan.. Nisan 2012
◊ İrade Denetimi Şubat 2012
◊ ‘um ki Yıkılmayasın’ Aralık 2011
◊ Beni Bul Anne!!! Aralık 2011
◊ Önce İnsanız.. Eylül 2011
◊ Kaybettiklerimiz.. Ağustos 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:57
Top