2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sınav Kaygısı mı? O da Ne?!
YAZI #1429 © Yazan Psk.Nihal UYAR | Yayın Haziran 2012
Sınav düşüncesi bile; kalbinizin hızla çarpmasına, düzensiz nefes almanıza, terlemenize, karnınıza ağrılar girmesine, gergin, huzursuz hissetmenize mi neden oluyor? Bildiklerinizi unutacağınıza ilişkin korkularınız mı var? Ya da günlerce, hatta aylarca hazırlandığınız sınavlar esnasında yaşadığınız endişe ile birlikte, aklınızdan geçen olumsuz düşünceler yüzünden, beklenen düzeyin altında mı performans gösteriyorsunuz?

Peki nedir sizi böylesine endişelendiren, iştahınızda dalgalanmalara neden olup, hayattan aldığınız zevki olumsuz etkileyen bu durumun sebebi, hiç düşündünüz mü?

• Verimli olmayan çalışma alışkanlıklarınız mı?
• Görev ve sorumluluklarınızı gerçekleştirmekte yaşadığınız güçlükler mi?
• Yeteneklerinize uygun, gerçekçi hedefler belirleyememiş olmak mı?
• Mükemmeliyetçi bakış açınız mı?
• Başarısızlık ya da değerlendirilme korkusu mu?

Eğer siz de yukarıda bahsedilenlerden yola çıkarak sınava ilişkin kaygınızı tanıdıysanız, bu durumla başa çıkmak adına ilk adımı atmışsınız demektir. Sonrasında çalışma alışkanlıklarınızı düzenleyip, görev ve sorumluluklarınızı planlı bir biçimde yerine getirmeyi deneyin. Kaygı her zaman olumsuz anlam taşımaz. Yaptığınız bütün planlara ve uygulamalara rağmen, sınavların yarattığı gerilimi hafifletemediyseniz, performansınızı etkileyen olumsuz düşünce ve inançlarınıza ilişkin farkındalığınız ile çalışarak adım adım var olan kaygınızı, sizin için bir motivasyon kaynağına dönüştürebilirsiniz.

Evet, doğru okudunuz.., Şimdiye kadar kendi kendinize söylediğiniz olumsuz cümlelerle beslediğiniz endişenizi tanıyıp, üstesinden gelmeniz mümkün! Sonrasındaysa hedeflerinizi sadece hayal etmeniz ve sizi engelleyen içinizdeki olumsuz sese “DUR” demeniz yeterli…

Geçmişte yaşadığınız olumsuz düşünce ve yaşantıların geleceğinizi ele geçirmesine izin vermeyin. Sınav kaygısının hayatınızı, uyguladığınız tüm yöntemlere rağmen, hala olumsuz bir şekilde etkilediğini düşünüyorsanız bir uzmana baş vurun ve uygun biçimde nasıl başa çıkabileceğinizi terapi yoluyla öğrenin.
Kendinize aşağıdaki cümleleri söyleyerek yardımcı olmaya başlayabilirsiniz:

• Kendime güveniyorum.
• İçimdeki güce inanıyorum.
• İçimdeki güce güveniyorum.
• Başarılı olmak bir tercihtir, başarılı olmayı seçiyorum.
• Heyecanımı olumluya çevirerek kendimi motive edebiliyorum.


Psikolog Nihal UYAR
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Nihal UYAR'ın Makale ve Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Sınav Kaygısı mı? O da Ne?!' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Babalar ve Çocukları Şubat 2015
◊ Çocuklarda Sosyalleşme Şubat 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:46
Top