2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kilo Veremiyorsanız Bir Nedeni Vardır
YAZI #1437 © Yazan Uzm.Dyt.Başak KEFELİ | Yayın Haziran 2012
Her gün saatlerce yürüyen, her yediğine dikkat eden, arada bir yeme krizleri gelse de genelde düşük kalorili beslenen ancak buna rağmen kilo veremeyen birisiyseniz dikkat! Bütün bu uğraşlara rağmen kilo veremiyorsanız bunun önemli bir nedeni vardır.
Kilo veremenin genel olarak altında yatan 2 tane neden vardır. Bu nedenlerden biri fizyolojik nedenler bir diğeri ise diyete uyum bozukluğudur. Her iki neden de sıklıkla karşılaştığımız nedenlerdir.
Zayıflamak isteyen ancak zayıflamayı bir türlü başaramayan kişilerin yarısından çoğunda diyete uyum sıkıntısı olsa da önemli bir kısmında fizyolojik problemler mevcuttur.
Zayıflamaya karar verdiğiniz anda yapmanız gereken ilk şey detaylı bir kan tahlili yaptırmaktır. Tahlil sonuçlarının kusursuz gelmesi oldukça rahat kilo verebilecek bir vücudunuz olduğunun kuvvetli bilgisini verir. Tahlil sonuçlarında bakılması gereken en önemli değerler troid hormonu değerleridir. Troid hormonu(TSH) değerinin yüksek olması, troid bezinizin az çalıştığı anlamına gelir. Yani siz istediğiniz kadar sporunuzu yapın veya düşük kalorili bir beslenme planı izleyin yine de istediğiniz sonuca ulaşamazsınız. Eğer TSH değerinizde her hangi bir bozukluk mevcut ise mutlaka bir endokrin doktoru tarafından detaylıca değerlendirilmeniz gerekir. Sizin yapmanız gereken ise TSH değeriniz normal sınırlara girene kadar kilo sorununuzu unutmanızdır. Aksi türlü kısır bir döngünün içinde debelenmek sizi psikolojik açıdan da yoracaktır. Troid ilaçlarının etkisi 1 ila 1,5 ay içerinde kendini gösterecek ve TSH değeriniz normale yaklaşmaya başlayacaktır. İşte tam diyet zamanı bu zamandır. Artık başarılı bir şekilde kilo vermek için vücudunuz hazırdır.
Bakılması gereken ikinci en değerli parametre ise kan şekeriniz ve insülin değerlerinizdir. İnsülin direnci denilen ve şeker hastalığının bir ön safhası olan şeker metabolizması bozukluğu da direnen kilolarınızın bir diğer nedeni olabilir. Bu değerlerinizin de mutlaka endokrin doktoru tarafından değerlendirilmesi ve gerekiyorsa ilaç tedavisinin başlanması gerekir. İlaç tedavisinin başladığı anda diyete başlayabilir ve oldukça güzel bir sonuç elde edebilirsiniz.
Zayıflamak vücudu hem rahatlatır hem de strese sokar. Eksikliği var olan vitamin ve mineralleriniz takviyesinin yapılmaması, diyet programının seyrini yavaşlatır. Hedeflenen kilo kaybı hafta da 1 kg ise, demir yetersizliği yaşayan veya D vitamini yetersizliği yaşayan kişilerde bu rakam aşağılara çekilir. Dolayısı ise diyet programının süresi uzar ve kişinin motivasyonu bozularak program yarıda kalır. Sonuç yine verilemeyen kilolardır.
Kilo verme programlarında en çok ihtiyaç duyulan şey ise motivasyondur. Kişinin kendini takip eden beslenme uzmanı ile iyi iletişim kurabilmesi, uzmanına inanması, güvenmesi, sık sık görüşerek programdan kopmasının engellenmesi ve en önemlisi tartıda güzel sonucu görerek motive olması çok önemlidir.
Sizde kilo veremeyenlerdenseniz kendinizi daha fazla yormadan bir uzmandan destek alınız. Tahlilleriniz her şeyin nedenini açıklayacak ve tartıda güzel sonucu görmek için gün sayanlardan olacaksınız.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Başak KEFELİ Fotoğraf
Uzm.Dyt.Başak KEFELİ
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Başak KEFELİ'nin Makale ve Yazıları
► Kilo Alma Dyt.Sinan YILDIZ
► Kilo Vermek Çok mu Zor? Dyt.Makbule ERÇAKIR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Kilo Veremiyorsanız Bir Nedeni Vardır' başlığıyla benzeşen toplam 55 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Gluten İçeren Besinler Ağustos 2022
► Hamilelikte Beslenme Ağustos 2012
◊ Ürik Asit Yüksekliğinde Ne Yapılmalı? ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
◊ Çocuklarda Gece Sütü Önemli ÇOK OKUNUYOR Haziran 2012
◊ Kilo Alamıyor Musunuz? Haziran 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:42
Top