2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Köpeklerde Lyme Hastalığının Belirtileri ve Tedavisi Lyme Aşısı
YAZI #1448 © Yazan Vet.Hek.Tolgay AYTAR | Yayın Haziran 2012
Köpeklerde görülen Lyme hastalığının etkeni nedir?

Borrelia burgdorferidir.Zoonoz bir hastalıktır.Sinir ve hareket sistemini etkiler köpekte.spiroket etkendir.kuzey amerika,avustralya ve avrupada da görülmektedir.Hastalığın başlıca vektörü ıxodes dammini isimli kenedir.

Lyme hastalığının görüldüğü duyarlı ırk ve yaş nedir?

Köpeklerde ve insanlarda görülmektedir.Hastalık direkt olarak bulaşmaz köpek üzerindeki kenelerin diğer köpeklere gelip üzerinde beslenmeleri ile indirekt bulaşır.

Lyme hastalığının süre ve prognozu nasıldır?

İnkubasyon süresi 8-10 gündür

Lyme hastalığının bulaşma şekli nasıl olmaktadır?

Keneler (ıxodes ricinus),enfekte hayvanın kanı ve idrarı ile köpeklere ve insanlara bulaşır.

Lyme hastalığının Klinik semptom ve bulguları nelerdir?

Boyun ve baş bölgesi kaslarında ağrı
Topallık
Sendeleme
Karpal eklemler yangılanmakla beraber falankslar arası ,omuz ,dirsek tarsal ve Diz eklemleride yangılaşır.
Lenfadenopati
Anilamines
Şiddetli ağrı
Eklemlerde özellikle karpal bilateral şişkinlik ,sıcaklık ve ağrı,artritis
Topallıklar bir kaç günde kaybolur
Ateş(39.5)
Depresyon
Başı tutamamama
Dalgınlık
Yorgunluk
Hareket kordinasyonsuzluğu
Radyolojik muaynelerde bazı olgularda eklemler normal normal görülür.

Lyme hastalığının labratuvar bulguları nelerdir?

Spesifik hematolojik yada biyo kimyasal bulgu yoktur.

Lyme hastalığının karıştığı hastalıklar nelerdir?

Lamines ve eklem ağrısına neden olan hastalıklarla karışabilir.Leptospirosis,remotoid artirit,septisemia,sistematik lupus eritomatosis ve idiyopatik artirit ile karışabilir.

Lyme hastalığının tanısı nasıl yapılmaktadır?

Klinik bulgular spesifik değildir ,kas ve eklem ağrıları dikkat çekici olabilir.serum antikor düzeyinin belirlenmesi ile (elısa ve ıfa ) testleri ile tanı konulur.

Lyme hastalığının tedavisi ve korunma nasıl olmalıdır?

Tedavisinde erken teşhis önemlidir.Korunmada akarisit spreyler ,kene tasması ve damlası, kene ilaçları ile banyo yaptırılması özellikle koruyucu aşılamanın önceden yapılması yavru döneminde çift doz yetişkin olduktan sonra tek doz önermekteyim.
Tedavide veteriner hekimin deneyimli olması önemlidir klasik olarak sadece köpeğe dikkatlice bakmak ve dikkatli anemnez almak teşhisi doğru kılmada en önemli etkendir.
Tedavide başarı oranımız yüksektir.
insan sağlığlığı riski insanlar hastalığı köpeklerden direkt olşarak almazlar.Fakat köpek kenelerini insanların derisi üzerine gezmeleri ve kenelerin ısırması ile hastalık geçelebilir.Köpekler üzerindeki kenelerin yok edilmesi hastalıktan korunmada en önemli yoldur.bornova veteriner kliniği,bornova veteriner,veteriner bornova,bornova veteriner klinikleri,izmir hayvan hastanesi,bornova hayvan hastanesi,bayraklı veteriner kliniği

Tolgay Aytar
veteriner hekim
Öz-Vet Veteriner Cerrahi ve Eğzotik Pet Kliniği
0 232 388 17 70
www.veterinerizmir.com
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tolgay AYTAR Fotoğraf
Vet.Hek.Tolgay AYTAR
İzmir
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi56 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Tolgay AYTAR'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Köpeklerde Lyme Hastalığının Belirtileri ve Tedavisi Lyme Aşısı' başlığıyla benzeşen toplam 57 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:10
Top