2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ortoreksiya Nervosa
YAZI #1561 © Yazan Dyt.Çağla YÜKSEK | Yayın Kasım 2012
ORTOREKSİYA NERVOZA
Yemek yeme isteğini kontrol etmek, zamanla yiyeceklerin kontrolü altına girmemize mi sebep oluyor? İşte ortoreksiya!!
İlk kez 1997 yılında tanımlanan ‘sağlıklı yemek yeme takıntısı’, ‘Ortoreksiya Nervoza’ olarak adlandırılıyor. Bir tür yeme bozukluğu olan Ortoreksiya Nervoza; ‘Anoreksiya’ ve ‘Bulimia‘dan farklıdır. Anoreksiya ve Bulimia’da bireyler yedikleri yiyeceklerin miktarıyla ilgilenirken, ortoreksiya’da bireyler yedikleri yiyeceklerin kalitesiyle ilgilenirler. Bireylerde bu durum takıntı haline gelmiştir.
Bireyler çok sağlıklı beslendiklerini düşünürken, kendilerini bazı besinlerden mahrum bırakırlar ve bu durum sağlık problemlerine yol açabilir. Bireyler bazı besinleri tamamen hayatlarından çıkardıkları için aldıkları kolari de düşer ve bunun yanında vücut için gerekli besin ögeleri de yetersiz kalır.
Tükettikleri her besin hakkında çok fazla düşünür ve sorgularlar. Tükettikleri besinlerde katkı maddeleri, yağ oranları vb. sorgularlar. Genelde et ürünleri ve süt ürünlerinden uzak dururlar Sağlıklı olduğu düşüncesiyle sebze tüketimini abartırlar ve sadece sebzeye yönelirler. Yemeklerde aşırı seçici olmaları sosyal yaşantılarını kısıtlar. Çünkü birey heryerde yemek yemezler. Sadece sağlıklı beslenme ile ilgili konuşmak isterler. Sadece organik besin tüketürler. Bazen besin etiketleri bireylerin hayatını ele geçirir. Bireyler o etiketlere bağımlı hale gelir ve başka bir besin tükettiklerinde suçluluk duygusu hissederler. Bu kendinden tiksinme duygusuna kadar ilerleyebilir.
Bireyler kendi beslenme tarzlarının çok sağlıklı olduğunu düşündükleri için başkalarının beslenme tarzını da eleştirir. Diyet hayatlarının odak noktası haline gelen bu bireyler istemese de ağırlık kaybeder. Tabiki sağlıksız bir şekilde.
Bazı literatürlerde bu bireylerin günde 3 saatten fazla sağlıklı beslenme hakkında kafa yordukları, bazılarının ise yemeklerinde aynı renk besinler tüketmeye özen gösterdikleri belirtiliyor.
Bireyler tükettikleri besinlerin pişirme yöntemlerine de çok özenlidirler. Örneğin bazıları asla alüminyum kullanmazlar.
Bu kişiler, uyguladıkları beslenme şeklinin yanlış olduğunu kabul etmeleri gerek. Harekete geçmek için de psikolog-psikiyatrist ve diyetisyene başvurmaları gerek. Psikolog ve psikiyatristlerden aldıkları terapilerden sonra, diyetisyenin yardımı ile bireye özgü beslenme düzenlenir ve sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırılabilir. Böylece hayatları daha kolaylaşır ve sağlıklarını kaybetmezler.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Çağla YÜKSEK'in Makale ve Yazıları
► Ortoreksiya Bir Hastalık Mıdır? Dyt.Yunus Emre UZUN
► Yoksa Ortoreksiya Adayı mıyım? Dyt.Çiğdem ÜRKMEZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ortoreksiya Nervosa' başlığıyla benzeşen toplam 11 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Metabolik Sendrom Kasım 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:06
Top