2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Metabolik Sendrom
YAZI #1562 © Yazan Dyt.Çağla YÜKSEK | Yayın Kasım 2012
METABOLİK SENDROM
Obezite çok önemli ve gitgide büyüyen bir halk sağlığı problemidir. Bakıldığında Amerika’da obez bireylerin oranı gitgide artıyor. Ülkemizde de bu durum farklı değil. İnsanlar giderek obeziteye yakalanıyor ve bu da birçok hastalığı beraberinde getiriyor. Vücut ağırlığımızı büyük oranda genetik faktörler belirliyor. Uzmanlar ise son 40 yılda insan genetik materyalinde değişim olduğunu belirtiyor.
Obezite vücut ağırlığının yağ dokusu artışına bağlı olarak artması olarak tanımlanıyor. Çocuklarda bu durum insülin direncine sebep olabildiği gibi, insülin direnci temelinde de oluşabilir.
Metabolik sendrom; fazla kilo, kan şekerinin yüksek olması, iyi kolesterolün düşük-kötü kolesterolün yüksek olması, yüksek trigliserid, hipertansiyon ve ateroskleroz gibi sistemik bozuklukların birlikte bulunduğu, görülme sıklığı giderek artan bir tehlikedir.
Metabolik Sendrom Tanı Kriterleri;
 Açlık kan şekerinin >126 mg/dl
 Kan Basıncı > 130/85 mmHg
 Trigliserid düzeyi > 150 mg/dl
 Abdominal Obezite (bel çevresi; erkekte>102cm, kadında>88cm olması)
 İyi kolesterol HDL’nin ; erkek<50 mg/dl ; kadın<40 mg/dl olması,
 BMH >27 kg/cm²
Tanı kriterlerinin en az 3 tanesi mevcut ise birey hemen harekete geçmelidir. Metabolizması sendromdadır ve hemen bunu düzeltmesi gerekmektedir.
Bu durumda hemen bir diyetisyene başvurulmalı ve uygun Tıbbi Beslenme Tedavisi uygulanmalıdır. Yüksek kan şekerini ve hipertansiyonu düzenlemek için bu çok önemlidir. Tabiî ki sahip olduğu ağırlıktan kurtulmak ta çok önemlidir. Vücut analizine göre ayarlanmış bir TBT uygulamalı; hem kan şekerini, hem tansiyonunu düzenlerken hem de en sağlıklı ağırlığa gelmelidir. Uygulanan tedavinin yanında bireyler sağlıklı beslenmeyi öğrenmelidir. İyi kolesterolü yükseltmek için ise kendine düzenli bir fiziksel aktivite programı oluşturmalıdır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Çağla YÜKSEK'in Makale ve Yazıları
► Metabolik Sendrom Dyt.Gülce TAŞTEMEL
► Metabolik Sendrom Dyt.Merve KAYALI
► Metabolik Sendrom ve Beslenme Dyt.Güneş AKYIL AYNACI
► Premenstural Sendrom (Pms) Dyt.Özge KELEBEK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Metabolik Sendrom' başlığıyla benzeşen toplam 32 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Ortoreksiya Nervosa Kasım 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:03
Top