2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mezarlarınıza Tüküreceğim (Boris Vian)
YAZI #1577 © Yazan Dr.İbrahim ATEŞ | Yayın Aralık 2012
Fransız yazar Boris Vian'ın 26 yaşında kaleme aldığı ve o dönemde yasaklanan roman, yazımından 13 yıl sonra, romanın film uyarlamasının galasında Vian'ın kalp krizi geçirerek yaşama veda etmesiyle de yazarının yaşam öyküsünde sıra dışı bir yer edinmiştir. Yazarın kalp hastalığı henüz o 12 yaşındayken başlamış ve yaşamına son noktayı da aynı hastalık koymuştur. Bu durum, akıllara ister istemez "Yaratıcılık sağlıktan değil, hastalıktan filizlenir." düşüncesini getiriyor. Boris Vian'ın anlatımı zaman zaman Henry Miller'ın "Oğlak Dönencesi"ni muhafazakarlaştırırken ve masumlaştırırken, doğal olarak onunla 'yasaklanma' ortak kaderini paylaşıyor.
Romanda, Buckton'da bir kitabevinde yönetici olarak çalışmaya başlayan Lee Anderson'ın yaşamı, eylemleri ve eylemlerinin altında yatan motifler anlatılıyor. 26 yaşındaki Anderson'ın, 15 yaşlarındaki kızları baştan çıkarıp yattığını, yaz boyunca neredeyse Buckton'daki bütün kızları ‘elden geçirdiğini’ görüyoruz. Romandaki kızların zaten baştan çıkarılmaya eğilimli olmaları, Anderson'ın sonuç almasını kolaylaştırsa da, sonuçtan aldığı hazzı azaltıyor olsa gerek. Kendisine bu yönde telkin edildiği için, düzenli olarak kiliseye gittiğini düşünsek de, aslında kızları elden geçirirken biriken suçluluk duygularından bu şekilde arındığını da farz edebiliriz. Paralı ve popüler Dexter'ın 12-13 yaşlarındaki kızlarla yatmasına bile Anderson'ın eşlik edebilmesi herhalde bu şekilde daha kolay açıklanabilir. Aslında, kahramanımız, 15 yaşındaki Lou Asquith ve ondan 5 yaş büyük ablası Jean Asquith'le tanıştıktan sonra gerçek perfomansını göstermeye başlıyor. Çok etkilendiği kızkardeşlerden Jean'le hemen beraber olmasına karşın, Lou tarafından reddedilmesi Anderson'ı kamçılıyor. Kardeşler arası gizli rekabetin ustalıklı kullanımı, Lou'nun Anderson'ın yatağına kadar kendi ayaklarıyla gelmesini sağlıyor. İlerleyen süreçte, Lee Anderson'ın şeytani becerilerinin kızkardeşlerin yazgılarını oluşturduğunu görüyoruz.
Lee eylemlerinin gerekçesini ve kendisinde uyandırdığı duyguyu şu şekilde ifade ediyor: "...Benim durumuma düşen, kanlarını unutan, her durumda beyazların yanında yer alan ve her fırsatta siyahları dövmekten çekinmeyen siyahlar. Bu insanları da zevkle öldürürdüm, ancak herşeyi yavaş yavaş, zamanında yapmak lazımdı, önce Asquith kızları." Diğer yandan, Lee'nin ele geçirilme çabalarında güvenlik güçlerinin "Lanet bir zencinin ülkeyi ateşe ve kana boğmasını bekleyemeyiz!" söylemi, insan derisinin renginin romanda aşırı değer kazandığının kanıtı olarak karşımıza çıkıyor.
Boris Vian'ın kolay okunan romanı üzerine yazdıklarımı, Anderson'ın ağzından dökülen kelimelerle sonlandırayım: "Sevinçten içim içime sığmıyordu, büyük ihtimalle yerin 2 metre altındaki çocuğun kemikleri sızlıyordu."

Dr İbrahim Ateş
Psikiyatri Uzmanı
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İbrahim ATEŞ Fotoğraf
Dr.İbrahim ATEŞ
Antalya
Doktor "Ruh sağlığı ve hastalıkları - Psikiyatri"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.İbrahim ATEŞ'in Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Mezarlarınıza Tüküreceğim (Boris Vian)' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
► Sosyal Fobi ve Tedavisi ÇOK OKUNUYOR Şubat 2023
► Uçuş Korkusu ve Tedavisi Aralık 2018
► Seks Bağımlılığı Aralık 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:32
Top