2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Anal Siğillerin (Kondilom) Varlığı Anal İlişkiyi Doğrular mı?
YAZI #1580 © Yazan Prof.Dr.Sezai LEVENTOĞLU | Yayın Aralık 2012
Anal siğillerin (kondilom) varlığı anal ilişkiyi doğrular mı?

Anal siğillerin (kondilom) varlığı anal ilişkiyi doğrular mı?
Doç. Dr. Sezai Leventoğlu-Gazi Üniv. Tıp Fak. Öğretim üyesi

Kondiloma akuminata ya da anogenital siğiller bulaş sonrası 3 hafta ile 8 aylık inkübasyon periodundan sonra ortaya çıkmaktadır. Bazıları farkına varılmaksızın kendiliğinden 2 yıl içinde kaybolmakta, iyileşmektedir.

Varlığı anogenital kanser riskini arttırmaktadır. Human papilloma virus (HPV) denilen virüs ile cinsel yolla bulaşan hastalıklardandır. HPV nin 70 den fazla alt tipi vardır. HPV 16, 18 sıklıkla skuamöz hücreli kanser gelişiminden sorumludur.

Özellikle virjin kadınlarda kondilomun kazanılması sanıldığının aksine tek başına anal ilişkiyi doğrulamamaktadır. Dijital/anal, oral/anal ve dijital/vajinal temas ile de bulaşmaktadır. Sıklıkla immunitesi baskılanmış bireylerde görülmektedir.

Kadınlarda primer vajinal ilişki ile irtibatlıdır. Kadınlarda anal kondillom görülmesi vulvar ya da perineal ya da anal ilişki ile ortaya çıkmaktadır. Seksüel olarak partner sayısı 5 den fazla olan bireylerde 7 kat, yine bunlarda tedavi sonrası tekrarlama riski 12 kat daha fazla izlenmektedir.

Erkeklerde özellikle homoseksüel ya da heteroseksüellerde sık rastlanmaktadır. Sıklıkla penis başına ve gövdesine lezyonlar yerleşir. Perianal ya da intraanal lezyonlar homoseksüel ilişkilerde görülür. HIV + bireylerde ortaya çıkma olasılığı yüksektir.
Klinik olarak lezyon bulunduğu yere göre kaşıntı, kanama, yanma hissi, hassasiyet, vajinal akıntı, ağrı şikayetlerine neden olmaktadır. Proksimal anal kanalda varlığı anal darlığa neden olmaktadır.

Teşhisinde etkilenen bölgenin inspeksiyonunda papüllöz, verruköz lezyonların varlığı önemlidir.

Fizik muayenede rektal ve vajinal muayene, anoskopi, sigmoidoskopi, kolposkopi uygulanımı gereklidir. Biyopsi tanı için ve de özellikle displazi varlığının dışlanması için şarttır.

Ayırıcı tanıda sekonder sifiliz (bel soğukluğu) infeksiyonunda kondilloma latadan ayırt edilmelidir. AIDS li hastalarda ağrılı lezyonlar Herpes virüsü ile ilişkilidir.
Tedavisinde kimyasal, fiziksel yakma, immünoterapi, cerrahi eksizyon uygulanabilir. Lezyonların sayısı ve yerleşim yerine göre bu seçeneklerden biri veya birkaçı tercih edilmektedir. Tedavilerden sonra yönteme göre %20den 80 e varan tekrarlamalar ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden hasta üçer aylık dönemlerle yakından takip edilmelidir. Adjuvan tedavi olarak cerrahiden ya da yakma işlemlerinden dört hafta sonra günde bir kez haftada 3 kez olmak üzere 12 hafta koruyucu dozda %5 imiquimod (Aldara) topikal krem tedavisi uygulaması önerilmektedir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sezai LEVENTOĞLU Fotoğraf
Prof.Dr.Sezai LEVENTOĞLU
Ankara
Doktor "Genel Cerrahi"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Sezai LEVENTOĞLU'nun Makale ve Yazıları
► Anal Stenoz - Anal Striktür - Makat Darlığı Op.Dr.Ramazan Tarık ÜNSAL
► Anal İnkontinans Op.Dr.Erkan OYMACI
► Anal Fissür (Makatta Çatlak) Prof.Op.Dr. Gülüm ALTACA
► Anal Siğiller (Kondiloma Aküminata) Op.Dr.Alaattin ÖZTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Anal Siğillerin (Kondilom) Varlığı Anal İlişkiyi Doğrular mı?' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:34
Top