2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ramazanda Su Tüketimine Dikkat
YAZI #1585 © Yazan Dr.Dyt.Feray ÇAĞIRAN | Yayın Aralık 2012
Beslenme ve Diyet Bölümü Uzmanı Diyetisyen Feray Çağıran, Ramazan ayının sıcak yaz günlerine rastlaması nedeniyle oruç tutan bireylerin dengeli beslenmeleri ve yeterli miktarda sıvı almalarının oldukça önemli olduğunu söyledi.
Yeterli sıvı alınmadığı takdirde bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi durumlar yaşanabileceğini dile getiren Feray Çağıran, günde en az 2.5-3 litre su tüketiminin vücudun sıvı elektrolit dengesinin bozulmasını engellediğini belirtti. Vatandaşları Ramazan ayında su tüketimine karşı uyaran Çağıran, oruç tutanların sahuru ihmal etmemesi gerektiğini de söyledi. Çağıran, "Sahura kalkılmadığı takdirde 15-16 saatlik açlık süresi nedeniyle bireylerde kan şekeri daha erken düşüp halsizlik, yorgunluk ve açlık hissi günün daha zor geçmesine neden olur. Günü daha verimli geçirmek ve açlık hissini azaltmak için mutlaka sahura kalkılmalıdır" dedi.

"SAHURDA PROTEİN BAKIMINDAN ZENGİN GIDALAR TERCİH EDİLMELİ"

Yaz mevsiminde uzun süren günlerde açlıkla başa çıkmak için sahurda protein bakımından zengin gıdalarla beslenmenin çok önemli olduğunu belirten Diyetisyen Feray Çağıran, özellikle iyi bir protein kaynağı olan yumurta haftada 2-3 defa, kalsiyum ihtiyacının karşılanması açısından da süt yoğurt gibi gıdalar tüketilmesi uyarısında bulundu. Çağıran, "Sahurda protein ve kalsiyum bakımından zengin bir kahvaltı, gün içerisinde bireyleri dinç tutar, açlık hissini en aza indirir. Örneğin 1 su bardağı süt, 1 adet haşlanmış yumurta, salata ve tam buğday ekmeğiyle yapılan bir sahur oldukça iyi bir seçim olacaktır" diye konuştu.

"İFTARDA PİRİNÇ PİLAVI YERİNE BULGUR PİLAVI TERCİH EDİN"

Uzun ve sıcak sürecek günlerde kan şekerinin oldukça düşük seviyelerde olacağından bireylerde kısa sürede fazlaca yemek yeme isteği doğucağını belirten Çağıran, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Bunu engellemek için; iftar yemeğine hurma, zeytin ya da çorba gibi hafif yemeklerle başlanılması, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemekleriyle, sebze yemekleriyle veya salatayla devam edilmesi uygun olacaktır. Beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan gıdalar yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posalı besinler tercih edilmelidir. Yemekler yavaş yavaş iyice çiğnenerek tüketilmelidir. İftardan sonra şerbetli, yağlı tatlılar yerine, sütlü tatlılar veya meyve tercih edilmelidir".

SAĞLIKLI SÜTLÜ TATLI
Bol tarçınlı light sütle yapılmış az şekerle yapılmış olan tavukgöğsü veya kazandibi son derece doğru tatlı seçeneklerinden biridir. Güllaç yağsız süt ile azşekerli, ceviz ya da bademli ve bol tarçınla hazırlanırsa harika bir ara öğün olacaktır.

Tatlı tüketimini iftar ya da sahur öğününde yapmaktansa, ara öğün olarak yapmak daha sağlıklı olacaktır. Ramazan süresince kan şekeri dengesi açısından tatlılarımızda tarçını bol kullanmakta fayda var. tarçın kan şekerini regüle etmekte oldukça önemli bir eleman olmasına rağmen tatlıların zararlarını tam anlamıyla yok edemez. elinizden geldiğince tatlı tüketiminizi azaltmanızda yarar var.

Hamur ve şerbetli tatlıları mümkün olduğunca az tüketmeli, ve unutulmamalı ki en iyi tatlı meyvedir. özellikle lifli meyveler kan şekerini regüle ettiğinden dolayı iyi bir seçim olacaktır. örneğin elma dilimleri üzerine tarçın gezdirilerek hazırlanan bir öğün gayet sağlıklı bir seçimdir.

Tatlı tüketiminizi haftada 2-3 gnle sınırlandırmanız sağlığınız açısından oldukça yararlı olacaktır.

FİZİKSEL AKTİVİTE AKSATILMAMALI!

Fiziksel aktivitenizi ramazan da azaltmak kilo almanıza sebebiyet vereceğinden bu konuda hassas olmanız oldukça önemlidir. Günde 40 dakikalık hızlı tempodaki yürüyüş kilo almanızı engelleyip daha sağlıklı günler geçirmenizi sağlıyacaktır. Elbette ki su tüketimizi aksatmamanız gerekir. spor yaparken çok aç ya da çok tok olmamaya özen gösterin. mümkünse hafif bir ara öğünden sonra gerçekleştirin fiziksel aktivitenizi.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Feray ÇAĞIRAN Fotoğraf
Dr.Dyt.Feray ÇAĞIRAN
Elazığ (Online hizmet de veriyor)
Doktor Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Dyt.Feray ÇAĞIRAN'ın Makaleleri
► Ramazanda Beslenmeye Dikkat Dyt.Ayşe GÜRBİLEK
► Ramazanda Beslenme Dyt.Tuba ÖNAL
► Ramazanda Kabızlık Dyt.Yunus KAPAR
► Ramazanda Beslenme Dyt.Serra UÇTUM
► Ramazanda Beslenme Dyt.Zülal YALÇIN
► Ramazanda Beslenme Dyt.Elif ÖZCAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ramazanda Su Tüketimine Dikkat' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:23
Top