2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinusmus ile İlgili Bilinmesi Gerekenler
YAZI #1587 © Yazan Dr.Mehmet Levent SOYLU | Yayın Aralık 2012
Bize vajinusmusu tanımlar mısınız?

Bu sorunda cinsel birleşme ya imkansızdır ya da kasların kasılmasına (spazmına) bağlı olarak oldukça ağrılıdır. Aşırı kasılma kadının kontrol edemeyeceği biçimde ağrılı olabilir. Bu durum çoğunlukla ilk deneyimde başlar. Sonradan ortaya çıkanlar; doğum sonrası yırtıklar ya da enfeksiyonlara bağlı olarak nadiren başlayabilir.

Vajinusmuslu vakaların çoğunda vajinal girişe karşı aşırı bir korku vardır. Genellikle çoğu vajinusmuslu kadın, vajinasının erkek organının girişine izin veremeyecek kadar küçük olduğunu, hatta imkansız olduğunu düşünür. Bazıları kızlık zarının zorla ve kanamayla yırtılacağını ve bu sırada inanılmaz acılar çekeceklerini, çaresiz ve kontrolünü kaybetmiş bir vaziyette kalacaklarını düşünürler. Çoğu; arkadaştan, teyzeden ya da başka kaynaklardan çeşitli öyküler duymuşlardır. Bunların en yaygın olanları; bazı çiftlerin kanlar içinde ya da acı içinde acile başvurmaları ya da kenetlenerek battaniyelerle acil servislere başvurmaları gibi gerçekdışı öykülerdir.

Sık başvuru alıyormusunuz?

Ülkemizde cinsel sorunla başvuran kadınların en büyük şikayet grubunu vajinusmus oluşturmaktadır. Bizim merkezimizde de durum aynı. Bu güne dek 1000’den fazla vajinusmus vakasını başarıyla tedavi ettik. Kliniğimize başvuranlar arasında 14 yıllık evli olup vajinusmus nedeniyle cinsel ilişkiye girememiş çiftlere rastlanmaktadır.

Başarı şansı-yüzdesi nasıl, başarınızı neye bağlıyorsunuz?

Övünmek gibi olmasın ama başarı şansı ortalama 4-5 seansta % 95in üzerinde. Motivasyonu düşük olan ve çift sorunları yoğun olanlarda başarı şansı azalıyor. Başarımızı bu konuda aldığımız eğitim, deneyim ve etik çalışmamıza bağlı. Birde ayrıca çift terapilerinden faydalanmamız başarımızı arttırıyor. Genellikle eşle birlikte alıyoruz çiftleri terapiye. Tedavi bitiminde danışanlarımızın memnuniyet ve şaşkınlığı (“korktuğumuz bumuydu?” biçiminde) gerçekten görülmeye değen ve bizi mutlu eden bir tablodur.

Tedavide neler yapıyorsunuz?
Uyguladığımız teknik davranışçı, sistemik, cinsel-çift ve gestalt terapilerinin bir karışımı. Tüm kontrol hastamızda, ağrı yok , süpriz yok, kanama yok, mahremiyetin ihlali yok. Her şey çok sade ve kolay. Aşama aşama danışanımız yapması gerekenleri yapıyor bizde ona rehberlik ediyoruz.
Tedavide yapılmaması gerekenler:
Uyuşturucu krem kullanımı, zarın kesilmesi, botoks, tek başına hipnoz ve yatıştırıcı ilaç kullanımı çok büyük bir oranda başarısızlıkla sonuçlanır. Genel anestezi altında oldukça yaygın biçimde yapılan denemelerin başarısı tartışmalıdır. Tek seanslık bazı yaklaşımlar ise etik dışı ve travmatik sonuçları olan yaklaşımlardır.

Tek seansta vajinusmus terapisi mümkün mü?

Soru: Sayın Levent bey, vajinusmusun tedavisi mümkünmüdür? Bir seansta tedavi edilebileceği doğrumudur?

Yanıt: Sayın danışanım, öncelikle bilmeyenler için hemen vajinusmusun tanımı yaptıktan sonra sorunuzu yanıtlamak istiyorum. Vajinusmus, Türkiye’de kadın cinsel sorunları konusunda en sıklıkla başvuru aldığımız, ve kadın cinsel organının ilişkiye izin vermeyecek derecede kasılmasıyla karakterize bir durum. Tedavisi oldukça kolay olmasına rağmen konuyla ilgili uzmanların azlığı nedeniyle şu an ülkemizde vajinusmusu olanlar tedavi konusunda sıkıntılar yaşamaktadırlar.
Şimdi sorunuzu yanıtlamaya çalışayım; Son dönemlerde bu soruyla oldukça sık karşılaşıyoruz. Burada ben halkımızın yanlış ya da en azından eksik bilgilendirildiğini düşünüyorum. 1 seansta kastedilen mekanik anlamda penisin vajinaya girmesi ise bu teorik olarak mümkün. Bir takım uyuşturucu kremler, sıcak tatbiki vs. Burada hemen benim aklıma şu soru geliyor? Madem vajinusmusun kaynağı cinsel organ değil, kısıtlı yetişme tarzı gibi toplumsal- psikolojik olaylar o zaman bir takım mekanik işlemlerle vajinayı genişletmek yeterli olurmu?. Buna cevabım ‘tabiki yeterli olmaz’. Öyleyse işin doğrusu ne? İşin doğrusu kişiye sorunu tanıtmak, bilgilendirmek, zihindeki yanlış bilgileri değiştirmek ve kontrollü bir biçimde kişinin korkusunu yenmesini sağlamaktır. Farklı bir bakış açısıyla ele aldığınızda tedavide kişinin korktuğu (aslında doğal olan), bir deneyimi güvenli bir biçimde aşmasını sağlamak. Yani aslında her kadında doğal olarak varolan bu doğal davranışı ona kademe kademe deneyimletmek. Gazetedeki vajinusmusla ilgili birkaç yazımdan sonra kliniğimize başvurular doğal olarak arttı. Ancak en ilgi çekici olan artış, bir kerede bu işi yapacağı söylenip başaramamış, ya da bir kez başarmış sonra ikinciyi yaşayamamış ya da arada bir acı içinde deneyebilen yarım-tedavi edilmiş denebilecek gruptaydı. Bu grubu incelediğimizde, grubun nerede ise hiç bilgilendirilmeden, kontrolü dışında sadece mekanik olan bir takım tıbbi işlemlere ya da önerilere maruz kaldığını ve sonucunda çoğunun öfkeli, yorgun ve incinmiş olduğunu gördük. Sadece kadınlar değil aynı zamanda eşleri de oldukça incinmişti. Doğal olarak böyle hisseden bir çiftin cinselliği tekrar deneyimlemesinin ne kadar güç olduğunu takdir edersiniz.
Sonuç olarak doğal ve en insanca yaşanması gereken bir durumu, insana yaraşır bir biçimde çözmek istiyorsanız, olayın psikolojik boyutunu ihmal etmeyen cinsel terapileri tercih etmenizi öneririm. Bu tedavinin en önemli avantajları, daha yüksek başarı oranı(yüzde yüze yakın), çifte duygusal travma yaratmadan ve çok yüksek oranda kalıcı bir biçimde çözebilmesidir. Genellikle 3-5 seans yeterli olmaktadır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet Levent SOYLU Fotoğraf
Dr.Mehmet Levent SOYLU
Adana
Doktor "Ruh sağlığı ve hastalıkları - Psikiyatri"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Mehmet Levent SOYLU'nun Makale ve Yazıları
► Yanık Hakkında Bilinmesi Gerekenler Op.Dr.Aliye Ceyla ÖZBAYOĞLU
► Burun Estetiğinde Bilinmesi Gerekenler Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM
► Estetik Sünnet Konusunda Bilinmesi Gerekenler Prof.Op.Dr. Sinan EKİCİ
► Karın Germe Ameliyatı Hakkında Bilinmesi Gerekenler Prof.Op.Dr. Ömer Refik ÖZERDEM
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Vajinusmus ile İlgili Bilinmesi Gerekenler' başlığıyla benzeşen toplam 73 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sertleşme Sorunu Şubat 2014
► Sosyal Fobi Nedir? Ekim 2013
► Vajinusmus Bilmedikleriniz Ağustos 2013
► Panik Atak Nedir Aralık 2012
► Eş Seçimi Ekim 2012
◊ Duygusal Fitness Nisan 2014
◊ Boşanma Nedenleri Nisan 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:16
Top